Recruitment tips / Werving en Selectie / Kandidaten selecteren / Vanaf nu is iedereen search-specialist

Vanaf nu is iedereen search-specialist

Vanaf nu is iedereen search-specialist

Hoe vis je de perfecte kandidaat uit een database van honderduizenden cv’s? Tot voor kort was dit echt een specialisme voor search-experts en Boolean-kenners. Een vak apart. Maar nu kan iedereen op een gemakkelijke manier de meest relevante cv’s tevoorschijn toveren. Dankzij de deze week gelanceerde semantische zoektechnologie 6Sense die begrijpt wat de recruiter bedoelt met zijn zoekopdracht en talige verbanden kan leggen.

Wie vroeger een kandidaat wilde vinden die zo goed mogelijk aan de eisen voldeed, moest wel gebruikmaken van lange en ingewikkelde zoekstrings met AND, OR en een hele hoop haakjes. Hierin werden alle mogelijk synoniemen van functietitels en opleidingen gezet, zodat je niemand kon missen en de verkeerde matches uitsloot. Recent hebben we daar op deze blog zelfs nog een uitgebreide uitleg over gegeven. Dat kun je dus nu vergeten. Want 6Sense neemt al dit tijdrovende werk uit handen.

Semantische zoektechnologie let op synoniemen, woordvariaties en werkervaring

De kracht van 6Sense zit hem in de semantische manier van zoeken. Dat wil zeggen dat hij begrijpt dat als je een salesmedewerker zoekt, je ook cv’s wilt zien waarin iemand zich verkoper noemt. Of accountmanager. Ook als iemand dat anders of foutief gespeld heeft.

Maar het gaat niet alleen om synoniemen, typefouten of woordvariaties, 6Sense snapt ook dat iemand die al vijf jaar als programmeur werkt relevanter is dan iemand die dat pas een jaar is. En dat recente werkervaring belangrijker is dan een programmeur die nu al tien jaar een eigen bakkerij heeft. 6Sense kijkt naar de relevantie van een cv.

Java-specialisten die tot voorheen onzichtbaar waren

Niet alleen komen nu de meest relevante cv’s bovenaan te staan, met 6Sense kun je zelfs cv’s zien die je wellicht anders nooit gevonden had. Volgens Jack Greebe, Customer Trainer van Monsterboard, blijkt bijvoorbeeld dat niet alle Java-specialisten het woordje ‘Java’ in hun cv zetten. “Wie op trefwoord Java zocht, kon deze mensen dus nooit vinden. Ze bestonden voor de meeste recruiters eenvoudig niet.”

Hij merkte in een analyse dat deze kandidaten wel de term J2EE gebruikten, een programmeertaal die gekoppeld is aan Java. Slimme searchers konden ze via deze zoekterm alsnog boven water krijgen, maar voor het gros van de recruiters waren ze onvindbaar. “En dat ging dus echt om tientallen zeer geschikte kandidaten.” Wie nu met 6Sense alleen op Java zoekt, krijgt deze mensen dus ook. Omdat de technologie begrijpt wat je bedoelt.

‘De matches zijn kwalitatief beter’

6Sense zorgt voor relevantie, tijdwinst en efficiëntie. Dat merkten ook de klanten van Monsterboard die deze nieuwe technologie al een half jaar mochten testen in de nieuwe Monster Power CV Search. “Voorheen was ik de halve dag aan het zoeken, nu heb ik aan twee uurtjes genoeg”, aldus Marieke Berendsen, Recruiter bij Start People.

Ook over de resultaten waren de klanten tevreden. Bulent Ozkent, hoofd werving en selectie bij de Politie Amsterdam: “De matches zijn kwalitatief beter en de zoekresultaten sluiten beter aan. Je krijgt in één oogopslag meerdere profielen te zien die je met elkaar kunt vergelijken. Dat maakt het werken efficiënter.” Volgens Marieke Beerendsen kan nu elke beginnende recruiter de beste cv’s vinden in de database, ook de werkgever zelf. “Misschien zijn recruiters straks niet eens meer nodig. Dat hoop ik niet natuurlijk.”

Slecht nieuws in elk geval voor de Boolean Searchers die nu niet meer als enige die schaarse topkandidaten kunnen vinden. Want vanaf vandaag mag iedereen zich search-specialist noemen.

Dit bericht is eerder verschenen in HR talk op HR netwerk. Op HR Talk geeft Monsterboard, samen met andere kennisdragers, visie op ontwikkelingen en trends uit de wereld van werk.