Hoe voer je een sollicitatiegesprek met studenten en starters?

Interview met student op kantoor

Het ontbreekt studenten en starters vaak aan een arbeidsverleden, wat het lastig kan maken om hun vaardigheden voor een bepaalde baan te beoordelen.

Maar door te weten hoe je een sollicitatiegesprek voert en door de juiste vragen te stellen, kun je de juiste kandidaat aan de functie-eisen verbinden.

Het werven van Generatie Y

Kandidaten van Generatie Y hebben vaak nog geen hands-on training gekregen; met name recent afgestudeerden halen er voordeel uit wanneer de recruiter even de tijd neemt om hen uit te leggen hoe ze moeten solliciteren, volgens Stacie Garlieb, schrijfster van My resume is perfect (I think)… so why didn’t I get an interview? Fast and easy guide for students and recent grads to write a resume that gets interviews!

Als gespreksleider is het bij een sollicitatiegesprek met studenten raadzaam om beginnende kandidaten heldere richtlijnen te geven over wat je van hun antwoorden op je sollicitatievragen verwacht:

“Reageer op mijn vragen met voorbeelden uit jouw opleiding of uit eerdere banen. Vertel me specifiek wat jouw bijdrage was en welke resultaten je hebt behaald.”

Zelfs nadat je die aanwijzing hebt gegeven, zul je als recruiter de kandidaat waarschijnlijk details moeten ontlokken met behulp van vervolgvragen, voegt Garlieb toe. Zinnen zoals de volgende werken goed bij studenten en starters:

“Vertel me eens wat meer over wat je toen deed. Wat gebeurde er toen je dat probleem aanpakte? Welk cijfer kreeg je voor dat project?”

Drie cruciale vaardigheden bij een sollicitatiegesprek met studenten

Ongeacht waar en of een student eerder heeft gewerkt, zijn er drie vaardigheden die je goed kunt verkennen in het sollicitatiegesprek met studenten omdat ze worden gebruikt in de meeste startersfuncties, vertelt Martin Yate, CPC, schrijver van Hiring the Best: A Manager’s Guide to Recruitment and Selection. Deze drie baanvaardigheden zijn:

1) Tijdmanagement en -organisatie

Vraag de kandidaat het volgende omtrent vaardigheden op het gebied van tijdmanagement:

“Vertel me eens hoe je je dag indeelt.”

Zoek naar een reactie die aangeeft dat ze alles wat ze die dag moeten doen in overweging nemen en vervolgens hun taken prioriteren.

2) Probleemoplossend vermogen

Om het probleemoplossend vermogen te beoordelen, vraag je een sollicitant met enige werkervaring tijdens een sollicitatiegesprek het volgende:

“Wat waren enkele typische problemen die je in die baan hebt ervaren? Wie was er verantwoordelijk voor? Hoe heb je de problemen aangepakt? Wat heb je gedaan om te voorkomen dat ze in de toekomst weer zouden optreden? Welke vaardigheden heb je gebruikt om het probleem op te lossen?”

Als de kandidaat geen werkervaring heeft, vraag dan naar situaties tijdens hun opleiding of in groepsactiviteiten met vragen zoals de volgende:

“Vertel me eens over een situatie waarin er iets misging tijdens je opleiding of toen je in een groep werkte, en hoe je het probleem toen hebt opgelost.”

3) Communicatievaardigheden

Verbale communicatievaardigheden kunnen worden beoordeeld aan de hand van de manier waarop de sollicitant spreekt in het gesprek en hoe hij of zij naar vragen luistert en erop reageert. Beantwoorden ze vragen bijvoorbeeld onmiddellijk of nemen ze de tijd om de vragen te verwerken?

Soft skills beoordelen

Stel vervolgens enkele vragen omtrent emotionele intelligentie en sociale vaardigheden, zoals:

Wat zou je favoriete docent over je te zeggen hebben?”

En volg op met de vraag:

Wat zou je minst favoriete docent over je te zeggen hebben?”

Deze vragen leggen tijdens een sollicitatiegesprek met studenten iemands referentiekader en de manier waarop ze omgaan met autoriteit op de werkplek bloot, benadrukt Joseph Logan, schrijver van Seven Simple Steps to Landing Your First Job.

“Wees op je hoede voor een overdreven goed antwoord over de favoriete docent. ‘Mijn favoriete docent zou zeggen dat ik een Nobelprijs verdien’” licht Logan toe. “Wat betreft de minst favoriete docent zou ik alert zijn op een antwoord dat de schuld volledig bij de docent legt.” Wat je wil horen is: “Misschien was mijn docent onredelijk, maar dit was mijn aandeel en dit is wat ik heb gedaan om dat voor elkaar te krijgen.”

Motivatie beoordelen

Ga vervolgens in op motivatie. Begin met het verkennen van de motivatie van de kandidaat:

“Waar heb je het meest van genoten tijdens je studie? Wat doe je graag wanneer je niet aan het werk bent?”

Stap dan over van het bespreken van de kandidaat naar het bespreken van de functie. Heeft de kandidaat onderzoek gedaan naar je bedrijf, wat aangeeft dat ze graag voor je willen werken:

“Waarom wil je voor ons werken?”

Ontdek of de kandidaat weet wat de functie inhoudt met behulp van de volgende vragen:

“Hoe zou je de functie zelf omschrijven? Wat zou je nog willen weten over deze functie?”

Antwoorden op deze vragen onthullen de waarden van de sollicitant en zijn of haar wens om een bijdrage te leveren, in tegenstelling tot alleen interesse in het salaris.

Zoek naar antwoorden die gericht zijn op aansluiting bij de bedrijfscultuur, bijvoorbeeld als een kandidaat als volgt reageert: “De missie van de Dierenbescherming spreekt me aan; ik wil iets doen om bij te dragen aan het welzijn van dieren. Ik zou graag meehelpen om het aantal geadopteerde dieren te verhogen.”

Op dit punt in het sollicitatiegesprek met studenten kun je ook dieper ingaan op hun waarden en werkmoraal:

“Vertel me eens over je persoonlijke waarden.”

Dit kan aanvankelijk voor een stilte zorgen, maar een goede sollicitant zal specifieke antwoorden bedenken, zoals: “Ik ben een eerlijke, betrouwbare en harde werker.” Jouw reactie? Vraag om details die je inzicht zullen geven in de persoon die tegenover je zit:

“Kun je me een specifiek voorbeeld geven van een situatie waarin je eerlijk was?”

Als je een starter tegenkomt die geschikt lijkt voor de baan, controleer dan ook of de baan geschikt is voor hen, waarschuwt Garlieb. Zoek uit of hij/zij weet welke resultaten je verwacht van de openstaande functie.

Bespreek ook hoe je organisatie prestaties meet in de eerste 3 maanden dagen, zes maanden en één jaar, of dat nu gebeurt aan de hand van rendement, productiviteit of iets anders.

“Als ze je onbegrijpend aankijken of stilvallen aan de telefoon, is het waarschijnlijk iemand die de verantwoordelijkheid niet aankan of zichzelf niet in de rol kan voorstellen,” concludeert Garlieb.

Klaar om jouw sollicitatiegesprek met studenten aan te gaan en te beginnen met werven?

Dat een kandidaat een uitgebreid cv heeft, betekent niet altijd dat ze de juiste match is. Het is zelfs goed denkbaar dat de beste match een student of een recent afgestudeerde is met weinig ervaring. Als je op zoek bent naar de juiste match voor jouw volgende vacature, overweeg dan eens om je vacature hier te plaatsen. Bij Monsterboard wordt je vacature verspreid op de belangrijkste netwerken, krijg je een onbeperkt aantal sollicitanten, toegang tot opgestelde functieomschrijvingen, en meer. Ontdek vandaag nog hoe je aan de slag kunt gaan met het plaatsen van een vacature.