Recruitment tips / Personeelsbeleid / Werknemersprestaties / Vijf tips om de productiviteit van je medewerkers te verbeteren

Vijf tips om de productiviteit van je medewerkers te verbeteren

Vijf tips om de productiviteit van je medewerkers te verbeteren

Bent u tevreden over de resultaten of had het wel wat beter gekund? Voor wie denkt dat er wel meer in had gezeten, geven we vijf tips om de productiviteit te verhogen in het bedrijf.

1) Maak meer gebruik van sociale technologieën

Denk niet dat sociale media tijd kosten, ze leveren het juist op. McKinsey rekende afgelopen jaar uit dat het gebruik van sociale media de productiviteit van kenniswerkers kan laten stijgen met 20 tot 25 procent. Online netwerken, blogs, Twitter, wiki’s maken het immers eenvoudiger om informatie te verzamelen en te delen. Het scheelt onnodig e-mailen, informatie zoeken en oeverloos vergaderen.

2) Zorg dat iedereen overal kan werken

Hoewel het niet zeker is of thuiswerken tot meer productiviteit leidt (de een zegt van wel, de andere twijfelt) kan het volgens TNO wel helpen als werknemers tijdens de ‘leegloopuren’ (bijvoorbeeld als je in de trein zit) kunnen inloggen op hun werk. Een speciale app om in te loggen op het bedrijf kan de productiviteit volgens TNO verhogen.

3) Laat avondmensen wat later beginnen

Niet iedere medewerker heeft dezelfde biologische klok. Vooral avondmensen hebben daardoor moeite om ’s ochtends al productief te zijn. Waak-slaapdeskundige Monique Vlak van het Slotervaartziekenhuis pleit er dan ook voor om avondmensen een uurtje later te laten beginnen. ‘Als je als werkgever wat meer flexibiliteit aanbrengt, dan zul je zien dat de productiviteit ook omhoog gaat.’

4) Stel de lunchpauze verplicht

Een op de drie medewerkers slaat regelmatig de lunch over, bleek begin dit jaar uit onderzoek van Monsterboard. Goed voor de productiviteit zou je zeggen, maar het effect is averechts. Zonder pauze daalt de productiviteit juist extra aan het einde van de dag. Volgens Pierre Cavalini, universitair docent Arbeids- en Organisatiepsychologie is dat ook bewezen. ‘We weten dat hersencellen, nadat ze een elektrisch signaal afgegeven hebben, dat niet meteen nog een keer kunnen doen.’ Daarom: stel de lunchpauze verplicht.

5) Geef wat vaker complimenten

Medewerkers werken beter als ze wat vaker complimenten krijgen. Dat zegt Frank van Marwijk, sociotherapeut en initiatiefnemer van de Nationale Complimentendag. Ze zijn gelukkiger en presteren beter. Een echt compliment houdt volgens hem in dat je naast iemand gaat zitten en dat je belangstelling toont voor diens werk. ‘Dus niet een algemeen mailtje naar de hele afdeling, maar direct gericht aan iemand. En het liefst nog in een persoonlijke ontmoeting.’

Dit bericht is eerder verschenen in HR talk op HR netwerk. Op HR Talk geeft Monsterboard, samen met andere kennisdragers, visie op ontwikkelingen en trends uit de wereld van werk.