Recruitment tips / Marktinformatie / Statistieken en Trends / Het belang van video in recruitment

Het belang van video in recruitment

Het belang van video in recruitment

Videorecruitment, veel bedrijven zetten het nog niet in om toptalent te werven. Maar om de aandacht van toptalent te pakken moet je meer doen om ze te overtuigen. En dat doe je niet meer met een rijtje bulletpoints in je vacaturetekst. Een krachtigste manier om kandidaten te overtuigen is door gebruik te maken van video in je recruitment.

Video brengt banen en bedrijven tot leven en helpt om je boodschap beter over te brengen. In deze blog leggen internationale HR-experts uit hoe dat zit en vertellen we hoe je deze essentiële tool slim inzet in je recruitmentstrategie.

De kracht van video in recruitment

Hoe krachtig video werkt voor recruitment, blijkt uit het recente onderzoek Monster’s 2019 State of the Candidate: 80% van de ondervraagden zegt dat ze een functieomschrijving beter begrijpen als deze wordt omschreven in een gesproken video.

“Videocontent is een van de manieren hoe we tegenwoordig informatie verwerken. Als je geen video hebt als bedrijf, dan verklein je de kans om je publiek te bereiken – en dus ook de kans op potentiele kandidaten.” Aldus Meghan M. Biro, oprichter van het bedrijf TalentCulture

85% van internetgebruikers bekijkt video

Cijfers van onderzoeksbureau Statista wezen al uit dat 85% van de Amerikaanse internetgebruikers video bekijkt op hun mobiele apparaten en werkzoekenden zullen daar geen uitzondering op zijn. Ook niet in Nederland, dat wereldwijd vooroploopt in technologische ontwikkelingen.

“Vooral werkzoekenden in de groep millennials en generatie Z zijn erg vatbaar voor video”, zegt ook Kevin Grossman, president van de nonprofit-organisatie TalentBoard dat veel wereldwijd onderzoek doet naar zoekgedrag van kandidaten.

Dat video belangrijk is op je pagina zag ook softwarebedrijf Wistia. Webpagina’s met video werden ruim tweeënhalf keer langer bekeken dan pagina’s zonder video. Waar gebruikers gemiddeld 2 minuut 48 doorbrengen op een gewone tekstpagina, besteden ze maar liefst 7 minuten 21 aan een pagina met video.

Video brengt de baan tot leven

Maar het gaat bij video om meer dan alleen het krijgen van veel bezoekers en het vergroten van de tijd die ze doorbrengen. Het echte voordeel van video is dat het jouw baan en bedrijf tot leven wekt. Dat helpt werkzoekenden om beter te kunnen beslissen of de baan geschikt voor hen is of niet. Ze kunnen een betere voorselectie maken voor zichzelf en een betere inschatting maken of zij passen binnen de bedrijfscultuur. En dat betekent dat jij uiteindelijk meer tijd hebt voor waar het om draait: het uit de overgebleven groep selecteren van de beste kandidaat.

Voor wie ook video wil inzetten in zijn recruitmentstrategie, geven we 4 praktische tips:

1 – Hou het kort

Natuurlijk, mensen kunnen gemakkelijk uren achtereen tv kijken en zijn niet vies van een avondje Netflix-bingen. Maar als je een wat meer zakelijke boodschap wilt overbrengen, is het verstandig om het kort te houden. Grossman van TalentBoard adviseert daarom om videovacatures tussen de 1 à 3 minuten te houden. “Als het langer dan 5 minuten duurt, dan verlies je zeer waarschijnlijk je publiek.”

2 – Maak het echt

Authenticiteit is cruciaal in video. Een videovacature moet een eerlijke en oprechte weergave zijn van de werkwijze en de waarde van je bedrijf. Gebruik daarom geen acteurs maar echte werknemers, zegt ook Grossman (Talentboard naar boven linken), en blijf ver weg van een opgepoetste en te corporate uitstraling. Dat is precies het tegenovergestelde van wat een kandidaat wil zien.

3 – Maak het flitsend, maar niet té flitsend

Weet je wat het mooie van videcontent is? Je hoeft geen dure apparatuur te hebben om waardevolle video’s te maken. “De beste bedrijfsvideo’s zijn gewoon gemaakt met een iPhone”, aldus Tim Sackett, HR Consultant en auteur van onder meer The Talent Fix.
Niet voor niets werkt Monster Studios – de app waarmee je zelf video’s kan maken en toevoegen aan je vacature – gewoon op een smartphone.

4 – Maak het actiegericht

Video is niet een flitsend middel dat vanzelf altijd werkt. Je zult het wel op de juiste manier moeten inzetten. Uiteindelijk draait het om de inhoud. Let daarbij op de volgende 3 punten in je script:

  • Begin met wat filmers een haakje Iets aantrekkelijks waardoor kijkers meer willen zien. Denk aan een onverwachte vraag of een opvallend feitje over je bedrijf.
  • Maak duidelijk wat je te bieden Dat kunnen de bijzondere details van de functie zijn, maar ook iets aantrekkelijks over de werkcultuur.
  • Vergeet tot slot de Call to action Vertel de kijker welke stappen hij moet zetten als hij door jouw video geïnteresseerd is geraakt in de functie. Voeg de link toe van een formulier of vertel waar het cv heen moet. Laat hem niet alleen achter met een leuk gevoel, maar help hem de vervolgstap te zetten. Daar draait het natuurlijk om!

Maak je eigen video vacature

Ben je klaar voor succesvolle videovacatures? Ga dan nu aan de slag. Alles wat je nodig hebt is een smartphone en de Monster Studios app. Neem op, edit en plaats je vacature online. Zo eenvoudig is het.

Meer weten over video?
Maak nu een afspraak