Recruitment tips / Marktinformatie / Nieuws en meer / Hoger opgeleide werkende vrouw is moe

Hoger opgeleide werkende vrouw is moe

Hoger opgeleide werkende vrouw is moe

Hoger opgeleide werkende vrouw is moe

Hoogopgeleide werkende vrouwen van boven de vijftig hebben vaker last van vermoeidheid dan andere werknemers. Bovendien ervaren de vrouwen meer geweld op de werkvloer, zoals ongewenste seksuele aandacht, intimidatie en zelfs fysiek geweld.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek onder ruim 47.000 Nederlandse werknemers, uitgevoerd door Universiteit Maastricht, TNO Kwaliteit van Leven, Universiteit van Tilburg en Bureau Boelens (arbeidspsychologie).

Gezondheid
Van de ondervraagden antwoordde 29 procent last te hebben van grote vermoeidheid. Onder hoogopgeleide vrouwen van alle leeftijden is 35 procent vermoeid door het werk en van de hoogopgeleide vrouwen boven de vijftig zei 40 procent last te hebben van moeheid.

Dat de oudere hoger opgeleide werkende vrouw vaker vermoeid is dan andere groepen heeft volgens de onderzoekers te maken met slechtere gezondheid en mindere arbeidsomstandigheden. Ook werkt deze groep werknemers vaak in het onderwijs.

De onderzoekers stellen dat de verschillen tussen hen en andere groepen nog veel groter zouden zijn als hoger opgeleide vrouwen evenveel zouden werken als hoger opgeleide mannen.

11 november 2009
© ANP, alle rechten voorbehouden