Recruitment tips / Werving en Selectie / Kandidaten selecteren / 6 tips voor een wervende vacaturetekst

6 tips voor een wervende vacaturetekst

Geen fratsen, gewoon een betere tekst

Tijdens het Monster Year Event gaf Jonathan Campbell – oprichter en CEO van het Ierse recruitment-trainingsbureau Social Talent – 6 tips voor het verbeteren van vacatureteksten. Niet door middel van plaatjes, video’s of andere moderne middelen, maar gewoon door een betere tekst.

1 – Hou het kort en simpel

Gebruik geen overbodige informatie in een vacaturetekst en focus op het allerbelangrijkste wat je wilt zeggen. Denk aan een missiestatement van bedrijven waarin in één krachtige zin de essentie van het hele bedrijf wordt weergegeven. Eigenlijk moet de omschrijving van de functie in een Tweet van 140 karakters passen, vindt Campbell. Als voorbeeld gaf hij de openingszin die hij gebruikte om een HR-manager te werven voor zijn eigen bedrijf:

2 – Doe het onverwachte

Verrassing is een mooie manier om aandacht te krijgen. Durf af te wijken van de wijze waarop iedereen zijn vacaturetekst opstelt, want bijna iedereen doet altijd het hetzelfde. Als je het alleen al anders doet dan de rest, verras je al mensen. Zo kun je vragen dat iemand ambitieus is – zoals zovelen opschrijven in hun opsomming van competenties – maar je kunt ook een verrassend stapje verder gaan, zoals Campbell zelf deed in een vacature voor een salesmedewerker:

3 – Wees concreet

Zeg duidelijk wie je bent en wat je te bieden hebt. Praat niet in vage bewoordingen. Zeg niet: ‘Wij zijn Social Talent en we zijn een internetbedrijf dat diensten aanbiedt voor de recruitmentwereld.’ Want weet je dan hoe het is om bij Social Talent te werken? Wat de cultuur is? Je kunt je er ze geen beeld bij vormen, meent Campbell. Doe bijvoorbeeld zoals hij zelf deed om zijn bedrijf te typeren:

4 – Wees geloofwaardig

Je kunt als recruiter zeggen dat je een fantastisch, innovatief bedrijf bent, maar hoe geloofwaardig is dat? Laat liever de werknemers zelf aan het woord. Het wordt daarmee opnieuw veel persoonlijker en levendiger. Zeker als je er ook nog een foto bij plaatst.

 

5 – Creëer positieve emoties

Naast geloofwaardigheid zijn emoties ook belangrijk. Zodat kandidaten een positief gevoel over je krijgen en graag voor je willen werken. Mensen hebben immers gevoel voor mensen en niet voor abstracties zoals een onbekende bedrijfsnaam. Wat dacht je van dit voorbeeld dat Campbell zelf ooit gebruikte:

6 – Vertel verhalen

Geloofwaardigheid en emoties zijn belangrijk, maar verhalen zijn het echte geheim. Die zorgen ervoor dat mensen ook tot actie overgaan. Campbell erkent dat het vertellen van een verhaal op gespannen voet staat met regel-1 over kort en simpel, maar het is toch belangrijk om mensen te motiveren. Campbell geeft een voorbeeld uit zijn eigen praktijk:

Veel werk?

Voor de recruiters die beweren dat ze geen tijd hebben om na te denken over elk woord dat ze neerzetten, heeft hij een duidelijke boodschap in de vorm van een retorische vraag: “Heb je dan wel tijd om de vacature 60 dagen open te laten staan en vervolgens in die tijd zelf hard te gaan sourcen en uiteindelijk honderden kandidaten af te wijzen?”

Doe er je voordeel mee!

Vind vandaag jouw nieuwe werknemer met Monster

Het vinden van de juiste kandidaat met de juiste vaardigheden is altijd een uitdaging, of het nu goed gaat met de economie of niet. Wat als je jouw inspanningen zou kunnen vermenigvuldigen met een betrouwbare rekruteringsdeskundige aan je zijde? Dat kan! En Monster staat klaar om je daarbij te helpen. Met een grote database van kandidaten en wervingsinzichten staat Monster voor je klaar om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Profiteer van onze speciale aanbiedingen door vandaag je vacature te plaatsen.