Recruitment tips / Werving en Selectie / Kandidaten aannemen / 7 tips voor een betere vacaturetekst

7 tips voor een betere vacaturetekst

7 tips voor een betere vacaturetekst

Een vacaturetekst is de belangrijkste eerste stap in een succesvol recruitmentproces. Een goede vacaturetekst zorgt er niet alleen voor dat de juiste mensen zich aangesproken voelen om te reageren, het zorgt er ook voor dat je niet overspoeld wordt door kandidaten die uiteindelijk helemaal niet geschikt blijken.

Het loont daarom om tijd te steken in het maken van een goede vacaturetekst omdat dit uiteindelijk zeeën van tijd oplevert verderop in het proces.

In onze gratis whitepaper vind je een uitgebreide handleiding voor het maken van een wervende vacaturetekst. Hieronder geven we de allerbelangrijkste punten kort weer.

 

1. Spreek alleen de ideale kandidaat aan

Zoals gezegd zit je als recruiter niet te wachten op tientallen sollicitaties van kandidaten die niet bij de functie passen. Je zoekt die ene goede match! Voor je begint is het daarom van groot belang om de wensen van de potentiële kandidaat in kaart te brengen. Wat vindt jouw doelgroep belangrijk in een baan?

Leef je daarom goed in de kandidaat in en vraag medewerkers in vergelijkbare functies wat hen het meest aanspreekt in de functie en de (secundaire) voorwaarden van het bedrijf. Ook op internet zijn tal van onderzoeken te vinden over pullfactoren voor specifieke doelgroepen. Pas deze informatie toe op de vacaturetekst en creëer zo een natuurlijke voorselectie.

 

2. Maak een duidelijke functieomschrijving

Wist je dat een op de vijf kandidaten vindt dat de functieomschrijving helemaal niet duidelijk is. Dat komt omdat de functieomschrijvingen vaak veel te algemeen zijn of veel bedrijfsjargon bevatten. Ons advies is daarom: hoe concreter hoe beter.

Ga om de tafel zitten met de vacaturehouder (de manager van de afdeling) om precies te achterhalen wat de werkzaamheden van de functie inhouden. Laat hem desnoods een gemiddelde werkdag beschrijven van uur tot uur. Vraag daarbij goed door. Focus je in de vacaturetekst op de werkzaamheden en verantwoordelijkheden waar iemand 80% van de tijd mee bezig zal zijn.

 

3. Maak een pakkende opening

Kandidaten willen meteen zien of de functie voor hen interessant is. Maak daarom een pakkende opening van een paar zinnen waarin je meteen duidelijk maakt waarom dit de ideale baan is voor jouw doelgroep en waarom het voor hen verstandig is om verder te lezen. Dat kan gaan over arbeidsvoorwaarden, de inhoud van de functie of om werksfeer. Hierbij baseer je je uiteraard op de informatie uit het doelgroeponderzoek.

Deze korte introductie is een uitgelezen manier om je als bedrijf te onderscheiden van de rest. Laat zien wat jullie bijzonder maakt. Die wekelijkse borrel, de ruime opleidingsmogelijkheden, die toffe leaseauto? Ook kun je hier al harde criteria noemen die verder lezen voor ongeschikte kandidaten juist afremt.

 

4. Vergeet voor de hand liggende informatie niet

Uit onderzoek blijkt ook dat kandidaten vaak vinden dat cruciale informatie in een vacaturetekst ontbreekt. Sommige zaken zijn voor jou als recruiter wellicht vanzelfsprekend, de kandidaat weet ze vaak niet. Vergeet ze dus vooral niet (kort) te benoemen in je vacaturetekst. Denk hierbij aan:

  • Bedrijfsnaam
  • Locatie bedrijf
  • Branche waarin jouw bedrijf werkzaam is
  • Per wanneer de functie beschikbaar is
  • Type baan (fulltime, part time)
  • Salarisindicatie

Vertel ook iets over de looptijd van de procedure. Tot wanneer kunnen ze reageren en binnen welke termijn kunnen ze een reactie verwachten. Sollicitanten stellen dit soort informatie erg op prijs.

 

5. Maak je vacaturetekst overzichtelijk

Niets zo afstotend als een muur van woorden. Zorg daarom voor een overzichtelijke structuur zodat je vacaturetekst prettig oogt en makkelijk door te scannen is.

Maak gebruik van:

  • Korte alinea’s
  • Witregels
  • Tussenkopjes
  • Bullet poins

Kijk wel uit met het overdadig gebruik van bullet points. Soms bestaan vacatureteksten bijna alleen maar uit bullet points. Maar met zo’n brij aan bullets wordt de tekst bijna net zo saai en afstotend als een tekst zonder indeling. Bovendien komt het heel zakelijk en veeleisend over. Wissel bullets en lopende zinnen op een natuurlijke manier af.

 

6. Let op de lengte

Nu vacatures steeds vaker op een kleine smartphone gelezen worden (zeker met de revolutionaire vacature-app van Monsterboard) is het nog belangrijker om goed op de lengte van de vacature te letten. Schrap geen cruciale informatie zoals genoemd in het punt-4, maar kijk wel hoe je alles met zo min mogelijk woorden kunt zeggen.

Bedenk dat je voor heel veel zaken een linkje kunt opnemen naar een andere pagina op jouw (recruitment)site waar al meer over dat onderwerp staat. Denk aan informatie over de ontstaansgeschiedenis van je bedrijf, de cultuur, de kernwaarden of wellicht die boeiende blog waarin je als bedrijf al veel van jezelf en je medewerkers laat zien.

Lees hier meer over de ideale lengte van een vacaturetekst

 

7. Zet aan tot actie

Uiteindelijk draait het om de actie, om het daadwerkelijke moment dat de kandidaat gaat solliciteren. Maak het de kandidaat daarbij zo makkelijk mogelijk. Geef duidelijk aan hoe hij of zij moet solliciteren. Geef daarbij niet alleen een e-mailadres of sollicitatielink, maar vertel ook wat je verwacht: alleen een cv of ook een motivatie (hoe lang?).

Kandidaten vinden het ook fijn als er een naam van een contactpersoon in de vacature staat. Het maakt het niet alleen persoonlijker, ze weten nu ook wie ze kunnen benaderen voor eventuele vragen.

 

Meer tips!

Wil je meer weten over het maken van een goede vacaturetekst? Bekijk hier:

Wil je liever iemand spreken? Neem dan contact op met je account manager of bel 0800 023 1948.