Skip Nav

Thuiswerkfraude vermijden

Hebt u meer hulp nodig?

Hebt u hulp nodig om u aan te melden op uw account? Neem contact met ons op hier.

Hebt u een klacht over privacy of een vraag over privacy die niet beantwoord werd in de meest gestelde vragen? Laat het ons hier weten.

Thuiswerkfraude vermijden

Door John Rossheim, senior-auteur voor Monster

Wie wil er niet vanuit huis werken, op parttimebasis en ook nog eens duizenden euro's per maand verdienen? Het is een aanbod dat miljoenen mensen niet kunnen of willen afslaan. Helaas krijgen sommigen van hun er later spijt van dat ze met een zogenaamde thuiswerkwerkgever in zee zijn gegaan.

"Het is lastig om legitieme thuiswerkprogramma's te onderscheiden van mensen die gewoon op geld uitzijn," zegt Sheila Atkins, onderdirecteur Openbare Zaken voor de Council of Better Business Bureaus in Arlington (Virginia).

Houd dat in uw achterhoofd en gebruik de volgende tips om de problemen rondom het vinden van thuiswerk te vermijden.

Legitieme waarschijnlijkheid
Sommige beroepsgroepen en sectoren bieden veel waarschijnlijker dan anderen echte kansen voor thuiswerk aan.

"Veel legitieme bedrijven gebruiken thuiswerkers om bestellingen via de telefoon aan te nemen," aldus Cheryl Demas, schrijver van It's a Jungle Out There and a Zoo in Here: Run Your Home Business Without Letting It Overrun You. "Sommige werkgevers nemen ook klantenservicevertegenwoordigers in dienst die vanuit huis werken."

Fraudegevoelige beroepsgroepen
Andere thuiswerkvacatures moeten sceptischer worden benaderd. Het loont zich om de economische ontwikkeling van het werk waarvoor u bent gevraagd te onderzoeken.

Enveloppen vullen is een klassiek voorbeeld van een bedrijf dat mogelijk niet echt is. Als u de werkgever was, waarom zou u iemand dan € 1 of zelfs meer betalen om een envelop te vullen als u hetzelfde werk kunt uitbesteden aan een postorderbedrijf die het voor een paar cent per stuk doet?

Ook het verrichten van monteerwerk vanuit huis is zeer bedenkelijk. Als deze bedrijven legitiem waren, waarom laten ze het werk dan niet tegen een fractie van de kosten buitengaats uitvoeren?

En dan is er de verwerking van medische facturen of claims. "Er zijn maar weinig professionele medici die persoonlijke medische gegevens door jan en alleman laten verwerken," zegt Atkins, met name nu er nieuwe privacyregels voor de gezondheidszorg gelden. "De meeste artsen besteden factureringsservices niet uit aan individuen," maar eerder aan grote, gevestigde bedrijven waarvan de werknemers ter plekke zijn opgeleid en in dienst zijn genomen.

De zogenaamde restitutiesector was groot in 2003, zegt Atkins. De fraudeurs bieden u software aan waarmee u verlate en verloren UPS- en FedEx-pakketten kunt traceren en de klanten van de afzenders kunt helpen bij het verkrijgen van restitutie. De afzenders zeggen dat deze restitutieplannen vals zijn.

Wees over het algemeen op uw hoede als thuiswerkwerkgevers u vragen vooraf geld te sturen. "Legitieme werkgevers betalen u, en niet andersom," zegt Demas.

Als u vermoedt dat u legitiem thuiswerk hebt gevonden, is het tijd om op onderzoek uit te gaan.

Vragen die u moet stellen
Legitieme werkgevers van thuiswerk moeten bereid zijn en in staat zijn om diverse vragen omtrent hun programma's te beantwoorden. Dit zijn enkele vragen die u kunt stellen:

  • Welke taken moet ik uitvoeren? (Vraag de sponsor van het programma om elke stap van de taak te noteren.)
  • Krijg ik een salaris uitbetaald of wordt ik op commissiebasis betaald?
  • Van wie krijg ik mijn salaris?
  • Wanneer krijg ik mijn eerste loonstrookje?

Als de werkgever van thuiswerk al deze testen met glans doorstaat maar u nog steeds uw twijfels hebt, ga dan af op uw instinct en loop de andere kant op.