Wat past bij jou: groot bedrijf of hippe startup?

Luxe op de werkvloer of direct verantwoordelijk voor succes?

Jij bent klaar om de wereld te veroveren, te beginnen bij een toffe baan. Je kunt veel en je wilt veel; nu moet je alleen nog even kiezen bij wet voor bedrijf je gaat sollicteren. Kom jij het beste tot je recht bij een internationale multinational of trekt een snel groeiende startup jou het meeste?

Heb je voor jezelf nog geen antwoord op deze vraag? Heel logisch; grote kans dat je nog niet zo veel ervaring hebt om te weten wat voor bedrijf goed bij je past. There is no shame in that! Maar het is wel handig om wat inzichten te krijgen zodat jouw carrière direct lekker landt bij het juiste bedrijf.

Werken voor een groot bedrijf

De grote namen die iedereen ken, denk; Apple, Google, Facebook, Booking, Philips en ga zo nog maar even door. Natuurlijk kan je het gewoon gaaf vinden om voor zo'n bekend merk te werken, maar het is altijd goed om iets verder te kijken dan de naamsbekendheid.

Voordelen van werken voor een groot bedrijf

 1. Promotie maken. Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je gaat solliciteren, maar bij een groot bedrijf met veel functies is er automatisch veel ruimte om stappen te maken. Bovendien hebben grote bedrijven vaak veel opties voor persoonlijke ontwikkeling van medewerkers.
 2. Secundaire arbeidsvoorwaarden. Gratis lunch, sport faciliteiten, massages... Vaak hebben grote bedrijven deze extra'tjes goed op orde en op werkenbij-websites vertellen ze maar wat graag over deze voordelen als je bij hun komt werken.
 3. Cool-status. Laten we eerlijk zijn, als je op een verjaardag vertelt dat je bij Google werkt, heb je de mensen aan je lippen hangen. Grote bedrijven zijn cool en deze status blijft automatisch aan je plakken als je er werkt.

Nadelen van werken bij een groot bedrijf

 1. Concurrentie. Honderden reacties zijn geen unicum als een cool bedrijf een vacature online zet. Een stapje extra zetten om op te vallen en op gesprek te mogen komen raden we dus wel aan. 
 2. Specifieke verantwoordelijkheden. Als je in grote teams werkt, heb je slechts verantwoordelijkheid over een klein stukje van de puzzel. Zo kan je goed specialiseren, maar er is minder ruimte om nieuwe dingen te proberen omdat een andere collega daar al aan werkt.
 3. Het beste van het beste. Als je iedereen kan krijgen, dan neem je natuurlijk alleen de beste van de beste. Dus jij werkt op de top van je kunnen en dat wordt ook van je verwacht. Net als van je collega's. En lukt dat niet meer? Dan zijn er altijd genoeg mensen die jouw plekje graag van je overnemen... Stress much?

 

Werken voor een startup

Bij een startend bedrijf werk je met een klein team, waarin je de klappen van de zweep met z'n alle opvangt, maar ook écht hebt bijgedragen aan de successen die je boekt. Big ups, heavy downs - is dat iets voor jou? 

Voordelen van werken voor een startup

 1. Ons kent ons. Je hebt directe lijntjes met al je collega's - grote kans dat je ze zelfs allemaal aan kunt raken vanaf jouw werkplek. Je kunt snel schakelen en met elkaar vormen jullie een sterk team.
 2. The sky is the limit. Veel startups bestaan uit een team jonge honden en je hebt nog geen last van burocratische regeltjes waar je je aan moet houden. Jullie willen allemaal hetzelfde en zijn bereid hier keihard voor te knallen met z'n alle - en met zo'n instelling is er heel veel mogelijk. 
 3. Jij zorgt voor resultaat. Als belangrijk onderdeel van het team met grote verantwoordelijkheden ben je automatisch voor een groot deel verantwoordelijk voor de successen van het bedrijf. Die kan je toch mooi in je zak steken!

Nadelen van werken bij een startup

 1. Onzekerheid. Je wilt het met z'n alle gaan maken, maar die zekerheid is er niet. Het kan ook fout gaan of niet werken. Het geld kan opraken voordat de deals binnen zijn of misschien is er minder vraag vanuit de markt dan jullie voorzien hadden? Niets is zeker in de wereld van het ondernemen. 
 2. Secundaire arbeids... wat? Door beperkte resources is er weinig kans op standaard extra's of luxe op de werkvloer. Waarom geld stoppen in een gratis lunch als iedereen zijn eigen bammetje mee kan nemen? Dit geld is nodig voor belangrijkere zaken.
 3. (gebrek aan) duidelijk leiderschap. Veel startups kennen een vrij platte organisatie, de eigenaar of CEO werkt zelf net zo hard mee als de medewerkers. Daar kan soms een gat vallen in sturing. Omdat er niet één persoon is die sturing geeft, het overzicht heeft en op zijn strepen gaat staan. Dit kan de business (op lange termijn) schaden.

 

En, weet je al waar jij thuis hoort?

Misschien ook interessant

Reacties

Door te reageren stem je in met Monster’s privacybeleid, gebruiksvoorwaarden en gebruik van cookies.

blog comments powered by Disqus

YoungTalent vacatures

 • {FeaturedJobPostedDateText}26-02-2020 {FeaturedJobCompanyText} PensioenVizier
  Werkervaring opdoen tijdens je stage Misschien anders dan bij andere bedrijven of kantoren maar wij zien je als een volwaardig junior werknemer van PensioenVizier. Dat is even wennen in het begin, ...