Recruitment tips / Werving en Selectie / Wervingskosten / Hoe versnel ik het proces van werving en selectie?

Hoe versnel ik het proces van werving en selectie?

Hoe versnel ik het proces van werving en selectie?

Tijd is geld bij werving en selectie. Elke dag dat u zonder die ene werknemer zit, kan de zaken schaden.

Als er te weinig personeel is, wordt niet alleen de afdeling met het tekort getroffen. Dat raakt het hele bedrijf. Neem bijvoorbeeld een IT-afdeling die te weinig personeel heeft. Niet alleen deze afdeling heeft het hierdoor drukker, maar het hele bedrijf moet wachten tot computerproblemen worden opgelost. Voor die ene medewerker op de afdeling Verkoop met zijn kapotte computer kan dat betekenen dat hij een grote klant verliest.

Het is een simpel voorbeeld, maar het geeft wel het belang aan van een tekort aan personeel en een goede werving en selectie.

Wees voorbereid voor de werving van goed personeel
Het is een oud gezegde, maar daarom niet minder waar: een goede voorbereiding is het halve werk. Het versnellen van de werving en selectie van personeel kan alleen als u goed bent voorbereid, zorg ervoor dat u voorbereid bent op een situatie waarin u ineens personeel nodig hebt.

Een analyse van het verloop in de voorgaande jaren kan u helpen voorbereid te zijn op een vertrek van werknemers. Ook is het raadzaam te kijken naar wanneer de drukste salesperiode is, en wanneer u dus kunt rekenen op een grote vraag naar verkopers.

Elke dag dat u zonder werknemer zit kan al een verschil maken, zorg er dus voor dat u alle zaken al heeft klaar liggen voor een wervingscampagne. Heb functieomschrijvingen klaarliggen voor iedere positie in uw bedrijf, zodat u bij een tekort binnen 24 uur een vacature kunt hebben uitstaan.

Andere afdelingen hebben scenario’s klaarliggen voor noodgevallen, bij de werving van personeel zou dat niet anders moeten zijn. Weet u al wat u doet als u ineens uw vijf topverkopers overlopen naar de concurrent?

Bij het werven van personeel zijn er drie verschillende soorten vacatures:

  • Snel te vervullen vacatures – Dit zijn ook de vacatures waar het meest voor wordt geadverteerd op de markt en waar vaak vraag naar is. Vanwege het hoge verloop van de functies adverteren veel bedrijven hier altijd voor, ook al hebben ze om het moment van plaatsen niet eens een open functie. Voordeel aan deze groep is dat u regelmatig de kans krijgt om te sleutelen aan uw wervingstechnieken.
  • Minder snel te vervullen vacatures – Dit zijn vacatures die minder vaak voorkomen, en waar u over het algemeen ook iets langer over doet om te vervullen. Het gaat hier om functies in bijvoorbeeld middle management, of om een werknemer met specifieke vaardigheden. De beste manier om het wervingsproces in deze groep te versnellen, is door van te voren als CV’s en namen van mensen te verzamelen die u kunt benaderen als de situatie daar om vraagt.
  • Zorgvuldig te vervullen vacatures – De derde soort vacature is die waar u niet vaak voor hoeft te adverteren en die over het algemeen ook wat meer tijd vergt om te vervullen. Meestal is het bij deze vacatures belangrijker de juiste kandidaat te vinden, dan dat dit snel gebeurt. Er zijn echter stappen die u kunt ondernemen om het proces sneller te laten verlopen. Headhunters hebben vaak een goed beeld van wie er bereid zijn om van baan te veranderen, en zij kunnen u ook helpen snel een geschikte kandidaat te vinden.

Wie moet u bij de werving en selectie betrekken?
Het vinden van een kandidaat is pas de eerst stap, het kan net zo belangrijk zijn het sollicitatie- en beslissingsproces te versnellen.

Breng daarom voor u begint met de werving en selectie alle betrokken partijen samen om het proces met elkaar af te stemmen. Bepaal welke personen bij welke fase worden betrokken, en wanneer zij beschikbaar zijn. Herinner ze aan het belang van het versnellen van het proces, en dat het enorm zou helpen als zij tijd vrij maken om CV’s te beoordelen.

Hoe verder u in het sollicitatieproces komt, hoe meer hoe mensen met hogere functies in het proces betrokken worden. Dit is echter juist ook de groep mensen met de minste tijd. Toon hier begrip voor, maar laat ook hen weten hoe belangrijk het is dat het werving- en selectieproces soepel verloopt.

Mocht het toch nog lang duren voor u een geschikte kandidaat vindt, kunt u overwegen een uitzendkracht in te huren. Misschien dat hier op korte termijn meer kosten aan zijn verbonden, maar deze manier vangt u in ieder geval al een deel van de werkdruk op tot u de juiste kandidaat heeft gevonden. Op de langere termijn kan het u dus geld schelen en misschien blijkt de uitzendkracht wel de persoon te zijn waar u naar op zoek bent!