Recruitment tips / Werving en Selectie / Kandidaten selecteren / Vind de beste CV’s met de Boolean Search zoekmethode

Vind de beste CV’s met de Boolean Search zoekmethode

Vind de beste CV’s met de Boolean Search zoekmethode

Boolean Search is een slimme manier om te zoeken naar de juiste CV’s in onze CV database. Het is een combinatie van uw trefwoorden met bepaalde codes. Hoe nauwkeuriger u de filter invult, hoe groter de kans dat geschikte kandidaten naar boven komen.

Wanneer u op zoek gaat naar de juiste mensen in onze CV database dan vult u een zoekopdracht in. Als u alleen ‘Marketing manager’ invoert, komen er veel resultaten naar boven. Met Boolean Search verkleint u deze groep naar de Marketing Manager met de specifieke kwaliteiten die u zoekt.

Codes

 • marketing EN b2b
  Met EN beperkt u de zoekopdracht. In het voorbeeld krijgt u alleen CV’s van kandidaten die zowel marketing als b2b in hun CV hebben gebruikt. Marketeers die geen b2b genoemd hebben, sluit u zo uit.
 • manager OF leidinggevende
  Met OF verbreedt u een zoekopdracht. Wanneer u OF plaatst tussen twee woorden krijgt u CV’s die of manager of leidinggevende bevatten.
 • marketing manager

  Dubbele aanhalingstekens houden de woorden samen. U zoekt zo naar CV’s waar de woordcombinatie, exact zoals u het geschreven heeft, in voorkomt.

 • verko*
  De asterisk kunt u zien als joker. Door een sterretje te plaatsen zoekt u naar alle woorden die beginnen met verko: verkoper, verkoopster, verkopen, verkoopmanager.
 • afgestudeerd NABIJ 2012
  Met NABIJ zoekt u naar woorden die dicht bij elkaar in de tekst staan en zodoende waarschijnlijk in relatie staan tot elkaar. Wanneer u dit voorbeeld gebruikt, zoekt u naar kandidaten die 2012 vlak bij het woord afgestudeerd hebben staan en waarschijnlijk zijn afgestudeerd in 2012. Gebruik deze code alleen als eerste sortering of als het een harde eis is, NABIJ is een zeer beperkende factor in uw zoekopdracht.
 • marketing EN NIET manager
  Stel u bent op zoek naar een junior marketing medewerker. Dan zoekt u niet naar werknemers die al manager geweest zijn. Met EN NIET sluit u CV’s uit waar manager op staat. Ook EN NIET sluit veel mensen uit, houd hier rekening mee in uw zoekopdracht.
 • marketing EN(b2b OF b2c)
  Haakjes isoleren een deel van de zoekopdracht. Er wordt dan eerst gekeken naar de opdracht tussen haakjes, voordat de rest van de opdracht uitgevoerd wordt. In het voorbeeld wordt er gezocht naar CV’s met de woorden marketing en b2b en naar CV’s met marketing b2c.

Zoekopdracht
Uiteraard kunt u al deze codes met elkaar combineren tot bijvoorbeeld een zoekopdracht als deze: marketing EN (manager OF medewerker) EN (afgestudeerd NABIJ 2002) EN communic* EN NIET Sales

Bij deze zoekopdracht krijgt u alle CV’s met marketing manager en marketing medewerker, waar afgestudeerd en 2002 dicht bij elkaar staan en een woordt met communic (bijvoorbeeld communicatie, communication) wordt ergens op het CV gebruikt. Het woord sales wordt uitgesloten.

Meerdere zoekopdrachten
Houd er met de Boolean Search techniek rekening mee dat niet iedereen dezelfde woorden gebruikt op zijn CV. Voor sommige functies en programma’s zijn meerdere veelgebruikte namen. Probeer daarom een aantal zoekopdrachten uit om er zeker van te zijn dat u alle geschikte kandidaten hebt gezien.

Klantenservice
Heeft u vragen over de Boolean zoekmethode, dan kunt u altijd contact opnemen met onze klantenservice.

U kunt ook bij Monsterboard terecht voor een training in Boolean Search, zodat u zeker bent dat u de beste CV’s naar boven haalt.

Door: Jack Greebe

Customer Trainer bij Monsterboard.nl

Dit bericht is eerder verschenen in HR talk op HR netwerk. Op HR Talk geeft Monsterboard, samen met andere kennisdragers, visie op ontwikkelingen en trends uit de wereld van werk.