Recruitment tips / Werving en Selectie / Kandidaten selecteren / Wat is het verschil tussen een functieomschrijving en een vacature?

Wat is het verschil tussen een functieomschrijving en een vacature?

Wat is het verschil tussen een functieomschrijving en een vacature?

Het is vaak onduidelijk wat het verschil is tussen een functieomschrijving en een vacature. Een goede functieomschrijving geeft aan wat iemand dagelijks doet en wat er verwacht wordt. Een goede personeelsadvertentie benadrukt waarom een gekwalificeerde kandidaat moet solliciteren.

Zie het als een product. U zou geen printadvertentie opmaken met alleen een lijst met technische specificaties. U zou een aantal belangrijke functies en voordelen noemen waarvan u denkt dat het mensen aanzet tot een aankoop. Het doel van een vacature is natuurlijk geen aankoop, maar een sollicitatie. Het gaat erom dat de lezer actie onderneemt.

De meeste vacatures bestaan uit opsommingen van eisen, taken, vaardigheden en een standaardtekst over het bedrijf. Een goede tekst benadrukt de belangrijkste elementen van de functieomschrijving om de juiste kandidaten aan te trekken en het werkgeversimago is verweven met alle nuttige informatie.

Weet wat belangrijke informatie is
Bekijk uw functieomschrijving en de lijst met taken en kenmerken die u heeft opgesteld. Streep nu alles door behalve drie of vier kerntaken en een aantal onmisbare vaardigheden die uw kandidaat moet beheersen. Nu heeft u de basis voor een goede vacaturetekst.

Kandidaten worden er niet warm of koud van als u ze vertelt dat ze:

  • Vaardigheden en sales procedures gaan ontwikkelen
  • Nieuwe trainingsprogramma’s gaan schrijven
  • Klassikale training gaan geven

Maar u krijgt ze wel enthousiast als u ze vertelt dat ze:

  • De efficiëntie van uw verkoopteam gaan verbeteren
  • Eigen innovatieve ideeën in trainingsprocedures mogen inbrengen
  • U helpen om uw ambitieuze groeidoelstellingen waar te maken

Het verschil is hier dat de functieomschrijving de activiteiten beschrijft, en de vacaturetekst de resultaten.

Vertel waarom de baan een goede baan is
Verwijs naar de kern van uw merk of bedrijf, uw doelstellingen en uw missie. Maak het voor de kandidaat gemakkelijk om de vraag “Waarom wil je bij ons werken” te beantwoorden. Als ‘trots’ een belangrijke waarde is, vertel lezers dan waarom deze baan iets is om trots op te zijn. Bijvoorbeeld: “Onze monteurs zijn het gezicht van ons bedrijf en hun trots in het goed uitvoeren van hun werk draagt bij aan ons succes”.

Voeg testimonials van uw werknemers toe die laten zien waarom uw bedrijf een goed bedrijf is om voor te werken. Ook hiermee valt uw vacature op, zolang het maar echte verhalen zijn.

U zult ook voordelen zoals zekerheid, secundaire arbeidsvoorwaarden, sociale activiteiten en wellicht andere aspecten willen benadrukken. Hiermee onderscheidt u uzelf van andere werkgevers. In de functieomschrijving legt uit wat de werknemer doet voor u – in de vacature legt u uit wat u voor uw nieuwe werknemer doet.

Zorg voor een duidelijke ‘call to action’
Als u CV’s wilt ontvangen, dan is ‘solliciteer nu’ duidelijk genoeg. Als u sollicitanten als klanten ziet, denk dan aan het feit dat ze online zijn, uw vacature lezen en slechts twee kliks verwijderd zijn van concurrerende vacatures. Wat heeft u te bieden dat anders is? Een productadvertentie zou kunnen aangeven dat het product binnen 5 dagen bezorgd wordt. Dus waarom niet garanderen dat kandidaten binnen 5 dagen een reactie kunnen verwachten? Sollicitanten willen tenslotte zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn.

Geef ook duidelijk aan wat u van de kandidaat verwacht. Heeft u aan een CV genoeg, wilt u ook een motivatiebrief ontvangen, of is er een formulier dat ingevuld moet worden?

Neem uw huidige recruitment processen nog eens door en gebruik uw vacatures om kandidaten aan te trekken, net zoals u klanten aan zou trekken. U zult ontdekken dat kandidaten sneller tot actie overgaan.

Monsterboard.nl