Recruitment tips / Werving en Selectie / Kandidaten aannemen / Hoe maak ik mijn vacature aantrekkelijker voor top talent?

Hoe maak ik mijn vacature aantrekkelijker voor top talent?

Hoe maak ik mijn vacature aantrekkelijker voor top talent?

‘Het neusje van de zalm’ heeft niet dezelfde behoefte als andere kandidaten die op zoek zijn naar werk. Dit top talent wil niet alleen een andere baan; ze willen een betere baan.

Toch zijn de meeste vacatures geschreven voor kandidaten die een baan nodig hebben. Ze zitten vol met vaardigheden, taken en verantwoordelijkheden, en hebben vaak een negatieve toon. Ze motiveren toptalent niet om te solliciteren.

Kandidaten groeperen
Een goede manier om kandidaten te beoordelen, is vaststellen of ze actief of passief zijn. Actieve kandidaten zijn naarstig op zoek naar een nieuwe baan, terwijl passieve kandidaten een betaalde baan hebben maar wel open staan voor nieuwe carrièrekansen. Sommige recruiters gaan er onterecht vanuit dat alle passieve kandidaten goed zijn en actieve kandidaten wat minder, maar u vindt in beide groepen goede kandidaten.

Het beste waar een recruiter op kan hopen is een goede, actieve kandidaat die reageert op een vacature. Maar een standaard vacature trekt deze persoon niet aan. U heeft een pakkende vacaturetekst nodig die topkandidaten motiveert, die een baan accepteren om wat zij kunnen leren, doen en omdat ze door kunnen groeien.

Betere vacatureteksten
Niet alleen de functie is belangrijk; ook de mogelijkheid om door te groeien is belangrijk. De focus moet liggen op de toekomst, niet op het verleden. Vaardigheden en ervaring zijn niet het belangrijkst. Benadruk de activiteiten. Combineer dit met een vacaturetitel die direct aanspreekt en u heeft een aantrekkelijke vacature.

Wees niet bang om de vacature persoonlijk te maken. Kandidaten spenderen uren aan het lezen van vacatures, die vaak niet te onderscheiden zijn. Wanneer zij er een tegenkomen met een: grappige, positieve, innovatieve en motiverende toonzetting grijpt dat niet alleen de aandacht van actieve werkzoekenden, maar het trekt ook enkele passieve topkandidaten aan die rustig aan het browsen zijn.

En als kandidaten zien dat u tijd en moeite in uw vacature heeft gestoken, doen zij hoogstwaarschijnlijk hetzelfde met hun CV en motivatiebrief. CV's van betere kwaliteit maken het selectieproces een heel stuk gemakkelijker en sneller.

Betere mogelijkheden
Eigenlijk staat iedereen open voor kans die overduidelijk beter is dan zijn huidige situatie. Als u deze kans overbrengt in uw vacatureplaatsing, zet u een grote stap in het verminderen van uw ‘cost per hire’, zonder dat u uw eisen hoeft bij te stellen.

Ongeacht uw wervingsmedium (advertenties, beurzen, referrals, netwerken etc.), de aantrekkingskracht is het belangrijkst. U zult een topkandidaat genoeg moeten interesseren voordat hij bereidt is het sollicitatieproces in gaan. Uw wervingsprogramma’s moeten meer bieden dan enkel en alleen een baan; ze moeten een betere baan bieden en verzekeren dat uw gras groener is.

 

Monsterboard.nl