Recruitment tips / Werving en Selectie / Functieomschrijvingen / Hoe maak je je vacatures vindbaar voor Google?

Hoe maak je je vacatures vindbaar voor Google?

Scoren in Google is de wens van elke online marketeer. Want wie zijn webpagina’s bovenin de zoekmachine kan krijgen, is gegarandeerd van oneindig veel gratis traffic van vaak nieuwe bezoekers. Kunnen recruiters dit ook met hun vacatures? Het antwoord ligt wat ingewikkelder dan de meesten denken.

Je vacatures vindbaar maken voor Google, dat wil iedereen wel. En daar ligt dan meteen ook het probleem, want er zijn maar weinig plekken beschikbaar op de eerste pagina van Google. Tien om precies te zijn. En daar kan niet iedereen staan.

Sterker: als gewoon bedrijf is het bijna onmogelijk om op de eerste pagina van Google te komen met je vacature.

Ik zal dat uitleggen. Niet om je te ontmoedigen, maar om je te behoeden dat je al je energie steekt in het SEO-proof maken van je vacatures en vervolgens amper tot geen resultaat ziet. Maar ook om je het principe achter Google te verduidelijken, zodat je op een andere manier toch kunt scoren in de zoekmachine. Want dat kan. Blijf dus lezen.

SEO voor vacatures is… lastig

Eerst even waarom hoog scoren met je vacatures in Google heel lastig is:

1 – Vacatures passen niet goed bij Google

Dat klinkt gekker dan het is. Maar daarvoor moet je even begrijpen hoe Google werkt. Ik leg dit uit in een crash course van 340 woorden.

Of bekijk hier mijn uitleg op video:


Om hoog te scoren in Google heb je naast de juiste trefwoorden grofweg 3 L’s nodig:

 • Links
 • Lezers
 • Lange adem

Google besluit namelijk niet alleen op basis van de tekst en de zoekwoorden of een tekst hoog komt. Dat zou nogal makkelijk zijn. Knal er wat zoekwoorden neer en je staat bovenaan. Maar wat als iedereen dat doet? Waar moet Google dan op baseren welke tekst het beste aansluit bij de zoekvraag van de gebruiker?

Want Google wil inhoudelijk de beste pagina tonen aan zijn gebruikers. Waar kijkt Google dan naar? Zeker niet alleen naar wat trefwoorden.

Google kijkt daarbij onder meer heel sterk naar het aantal links dat een pagina krijgt. Als andere mensen verwijzen van hun site maken naar jouw pagina dan denkt Google: dat zal wel eens een interessante pagina kunnen zijn. Pagina’s waar veel links naar toelopen scoren dus hoger. Google ziet een link als een soort stem op iemand pagina. En meeste stemmen gelden. Heel democratisch eigenlijk.

Ook kijkt Google naar het daadwerkelijke aantal lezers – of eigenlijk het leesgedrag. Google kan dat meten. Ga ik nu verder niet op in hoe ze dat doen, maar neem aan dat hoe meer echte lezers jouw pagina krijgt (mensen die ook nog eens enige tijd doorbrengen – en dus niet meteen weer wegklikken) hoe groter de kans dat je hoog gaat scoren.

Want voor Google zijn echte lezers een signaal dat jouw pagina blijkbaar interessanter is dan die van een ander.

En om links en lezers op te bouwen heb je een 3e L nodig: de lange adem. Een nieuwe pagina zal dus niet direct hoog scoren, maar vaak pas na een tijdje – als hij links en/of lezers krijgt.

Je zult snappen dat vacatureteksten hier dus niet echt de beste pagina’s voor zijn. Idealiter staan ze maar kort online. Dus tegen de tijd dat ze links en lezers op kunnen bouwen, heb je de vacature alweer vervuld en haal je hem weer van de site. Vacatures staan simpelweg te kort op internet om echt iets van Google-waarde op te bouwen.

Je zou natuurlijk wel een soort vaste overzichtspagina kunnen maken waar je dan steeds de nieuwe vacatures neerzet. Zodat die pagina wel lezers, links en lange adem kan opbouwen. Maar dan moet je wel vaak vacatures hebben in hetzelfde functiegebied. Daarnaast heb je te maken met punt 2:

2 – Veel concurrentie van vacaturesites

Nu is een stevig potje concurrentie natuurlijk niet iets waar je als bedrijf of recruiter van hoeft terug te deinzen, maar in dit geval is het echt lastig om ze te verslaan.

Typ maar eens een functietitel in als ‘Functioneel ontwerper’

vacatures-seo-voorbeeld-monsterboard

Je ziet ze meteen staan: intermediair, monsterboard, indeed, etc.

Je ziet ook dat zij niet scoren op losse vacatures maar op van die overzichtspagina’s. De URL en de pagina blijft voor Google dan steeds dezelfde, waardoor de lange adem met links en lezers gaat werken. Alleen de inhoud verandert steeds met nieuwe actuele vacatures.

Zij kunnen daar goed op scoren omdat ze nu eenmaal veel vacatures hebben – en daardoor volgens Google ook meer te bieden hebben en dus waardevoller zijn. Daarnaast is het aanbieden van vacatures voor dit soort vacaturesites hun core-business, dus doen ze er alles aan om hoog te komen. Om zo hun klanten goed te helpen. Er gaat dus veel tijd en aandacht naar SEO.

Lastig, erg lastig om het daarvan te winnen.

Maar nu niet meteen wegklikken. Ik ga je uitleggen hoe je er toch voor kunt zorgen dat je meer bezoekers kunt krijgen voor jouw vacature of vacatureoverzicht.

Zo versla je de grote jongens in Google

De truc is om je niet te richten op de directe vacatures, maar om de verhalen eromheen.

Want werkzoekenden zoeken niet alleen gericht op vacatures. Ze willen ook wel eens wat weten over de inhoud van die functie, over wat je kunt verdienen (of hoe je salaris kunt verhogen), over carrièrestappen in die bedrijfstak, promotiekansen, doorgroeimogelijkheden, en over inhoudelijke aspecten van het vakgebied, zoals de ontwikkelingen in het vakgebied, tips, trends, leuke projecten, interessante businesscases, onderzoeken die zijn gedaan.

Als je daar over gaat schrijven, kun je alsnog veel nieuwe lezers naar jouw site krijgen (en vervolgens op je vacature, maar dat vertel ik zo).

Bloggen dus.

Blogs gaan in mijn optiek verder dan alleen een korte puntige columnachtige mening. Een blog is voor mij een artikel dat informatie/inspiratie geeft aan jouw doelgroep over jouw business.

(en die een informele/persoonlijke toon heeft – waardoor het ook zo goed voor iedere ondernemer of recruiter te doen is en je geen begenadigd tekstschrijver hoeft te zijn.)

Denk bij blogs dus ook aan:

 • Artikelen
 • Opsommingen (10 tips om carrière te maken in de zorg, 5 eigenschappen van een goede functioneel beheerder)
 • Businesscases/Projectbeschrijvingen
 • Interviews (medewerkers, experts, klanten)

Springplank naar jouw vacatures

De geïnteresseerde lezers komen nu niet direct op jouw vacatures terecht, maar wel op een inhoudelijke pagina van waaruit jij een link kunt opnemen naar jouw vacatures.

Want als iemand meer wil weten over carrièrekansen in de bouw of doorgroeien als secretaresse, zal hij/zij ook vast wel geïnteresseerd zijn in passende banen. Of als hij leest over een waanzinnig innovatief IT-project dat jouw bedrijf heeft gedaan, of een inhoudelijk artikel met de marketing-trends voor 2018 dan is hij eerder geneigd om eens een kijkje te nemen bij de IT-vacatures die jij aanbiedt. En die natuurlijk onder die blog staan.

Deze inhoudelijke, informatieve en inspirerende blogs fungeren nu als een soort springplank naar jouw vacatures.

Blogs vergroten jouw employer brand

Andersom kan natuurlijk ook. Je kunt nu ook naar dit soort artikelen verwijzen vanuit je vacaturetekst. Als werkzoekenden daar op een andere manier terecht zijn gekomen, kun je met die inhoudelijke blogs laten zien wat jij als werkgever over het vakgebied weet en ontwikkelt. Het verrijkt daarmee ook jouw vacaturetekst – die je idealiter niet te lang maakt, maar op deze maner toch veel inhoud geeft.

Dit vergroot op deze manier natuurlijk niet de kliks naar je vacature want die hebben ze dus al gevonden) maar het vergroot wel jouw expertise en jouw employer brand en daarmee de kans dat goede en geschikte kandidaten uiteindelijk solliciteren. Het uiteindelijke doel van de vacature.

Want alleen kliks voor niks – daar doen we het niet voor.

Blogs trekken passieve werkzoekenden aan

Het interessante bij-effect van dit soort inhoudelijke blogs is dat daar niet alleen bezoekers op afkomen die actief aan het solliciteren zijn (zoals dat wel bij vacatureteksten het geval is), maar óók degene die gewoon in een baan zitten en wat aan ter rondkijken zijn op internet/google/social-media om meer over hun vak te lezen en zo bij jouw blog terechtkomen – en zo indirecte dus ook wel bij jouw vacatures.

Passieve kandidaten dus – de heilige graal van elke recruiter.

Promoten van je blogs

Worden dit soort blogs dan wel gevonden via Google, zul je je misschien afvragen?

Nou, in elk geval is de kans een stuk groter dan via vacatureteksten, omdat je nu over onderwerpen kunt schrijven waar minder mensen over schrijven. En zeker niet de vacaturesites. Die bloggen wel wat, maar nooit zo specifiek gericht op jouw doelgroep zoals jij dat kunt. Vacaturesites kunnen niet over elke sector en elke functie blogs maken. En ze hebben niet die waanzinnige projecten of klantcases die jij wel hebt.

Om te hoog te komen in Google is het wel van belang dat jouw blog aansluit bij een concrete zoekvraag in Google van jouw doelgroep. Dat zal niet altijd het geval zijn. Je kunt als bouwbedrijf misschien een heel leuk project beschrijven dat je hebt gerealiseerd in de Noordzee, dat jouw doelgroep ook echt interessant vindt om te lezen, maar de kans dat mensen uit zichzelf zoeken op ‘bouwprojecten Noordzee’ is niet zo groot.

Maar dat geeft niet. Dit soort blogs kun je uitstekend delen via social media, nieuwsbrieven of een prominente plek geven in jouw website, jouw vacatures. En andere mensen kunnen ernaar gaan linken. Lees hier hoe je je blogs kunt promoten.

Waardoor je dus op een fantastische manier expertise opbouwt en een krachtige employer brand.

De juiste onderwerpen bedenken

Het liefst schrijf je natuurlijk wel over onderwerpen waar jouw doelgroep op zit te wachten.

Hoe kom je daar achter?

 • Logisch nadenken – Ga eerst eens na wat je al weet over jouw doelgroep. Waar zouden ze in geïnteresseerd kunnen zijn? Check het ook eens bij je zittende werknemers en denk aan wat je wel eens gehoord hebt tijdens jobinterviews.
 • Check reacties – Kijk onder je berichten op social media en in linkedIn-groepen. Wat voor vragen leven er onder jouw doelgroep?
 • Vraag het direct – Als je je werkzoekenden spreekt, vraag dan eens at voor een onderwerpen ze interessant vinden. Dat kun je standaard meenemen in een sollicitatiegesprek. Maar je kunt ook eens een klein onderzoekje uitsturen (kan eenvoudig via Surveymonkey)
 • Gebruik Google Suggest – Dat ken je wel: als je langzaam iets intypt geeft Google suggesties die ze baseren op eerder gebruikte zoekvragen van bezoekers. Dat is erg krachtig omdat je nu zeker weet dat dit soort vragen echt gesteld worden. En nog wel op Google. Dus als je dit soort vragen weet te achterhalen en op in kunt spelen, dan kun je wel degelijk je kans vergroten dat jouw blogs ook via Google gevonden worden. (snel gebruiken van Google Suggest kan via de tool ubersuggest.io)

Lange termijn = lang plezier

Tot slot nog even over die lange termijn.

Het klinkt niet echt aantrekkelijk misschien dat het allemaal wat langer duurt voordat je in Google succes hebt en lezers krijgt. In deze snelle maatschappij waarin we altijd direct onze behoefte bevredigd willen zien.

Maar bekijk het van de positieve kant. Lange adem en lange termijn betekent doorgaans ook lang plezier. Als jij een blogartikel eenmaal hoog in Google hebt, zul je maanden, soms jaren, bezoekers blijven krijgen. Zonder dat je er verder nog omkijken naar hebt.

Zo schreef ik hier begin 2016 een blog met tips voor het maken van een pakkende vacaturetekst die inmiddels helemaal bovenaan staat in Google op het trefwoord pakkende vacaturetekst (en ook in de top staat voor de nog populairdere term ‘vacaturetekst’).

vacatures-seo-voorbeeld

 

Dat levert deze blog maandelijkse honderden bezoekers op via Google. Maand in maand uit. Voor een blog die ik al jaren geleden schreef. Lekker toch die lange termijn!

Zo maak je een krachtige blog

Wil je meer tips over het maken van een krachtige blog? Lees hier de Complete Handleiding Blog Maken (gratis)