Recruitment tips / Personeelsbeleid / Werknemersprestaties / Word een goede mentor voor uw personeel

Word een goede mentor voor uw personeel

Word een goede mentor voor uw personeel

Word een goede mentor voor uw personeel

Toen de Griekse strijder Odysseus vocht in de Trojaanse oorlog, vertrouwde hij de zorg van zijn zoon toe aan zijn goede vriend Mentor, adviseur en beschermheer van het koninklijk huis.

Sindsdien staat het woord synoniem voor ervaren begeleider. Een mentor beheerst de kunst van het doorgeven van kennis.

Kenmerken van een goede mentor
Voor iemand mentor wordt moet hij eerst overwegen of hij de tijd heeft om een betekenisvolle relatie met iemand op te bouwen. Bij het mentorschap gaat het namelijk om meer dan alleen het overdragen van een functie.

Natuurlijk is het mogelijk om bepaalde aspecten van het mentorschap te trainen, maar als u een goede mentor wilt worden zijn er een aantal eigenschappen die u bij voorbaat al moeten hebben:

 • Hulpvaardig – u helpt anderen graag hun doel bereiken, ook als dat inhoudt dat ze uw vaardigheden op een gegeven moment overtreffen.
 • Kennis – u bent goed in uw baan en weet waar u het over heeft.
 • Betrokken – u heeft een oprechte interesse in anderen.
 • Betrouwbaar – u bent discreet en kunt dingen voor u houden.
 • Benaderbaar – u gedraagt zich niet intimiderend, maar staat open voor problemen.
 • Eerlijk – u draait niet om de hete brij heen, maar geeft eerlijke antwoorden en tips.
 • Meelevend– u kunt zich verplaatsen in anderen.
 • Neutraal – u bent niet gelijk op zoek naar een schuldige, maar bent meer geïnteresseerd in een oplossing.
 • Begeleidend, niet oplossend – u kunt een stapje terug te doen en anderen de mogelijkheid geven iets op te lossen.

De juiste balans
Vooral het laatste punt is belangrijk als u mentor wordt. U moet iemand niet al het werk uit handen nemen, maar iemand ook weer niet aan zijn lot overlaten.

Als iemand naar u toe komt met een probleem waarvan u de oplossing helder in gedachten hebt, is het aanlokkelijk om het meteen op te lossen. Dit heeft echter natuurlijk weinig met het mentorschap te maken. Het is daarom belangrijk dat u een stap achteruit kunt doen en iemand zelf naar een oplossing laat zoeken, waarbij u slechts een begeleidende rol speelt.

De geheimen van een succesvol mentorschap

 • U gaat een partnerschap aan – U zult veel tijd met iemand moeten doorbrengen. Probeer daarom iemand te kiezen met eenzelfde persoonlijkheid en achtergrond als u. Spreek twee of drie keer af voor u een beslissing neemt.
 • Stel doelen van te voren vast – Probeer zelf geen doelen voor te stellen, help de ander om zijn eigen doelen te bepalen. Het is uw taak om ze meetbaar en uitvoerbaar te maken.
 • Maak afspraken – Spreek af hoe vaak en wanneer u elkaar ontmoet, e-mailt of belt.
 • Communiceer – Dit houdt in dat u zowel luistert als zelf aan het woord bent. Bepaal wat iemand zijn zwakke en sterke punten zijn door vragen te stellen en actief te luisteren.
 • Houd ontwikkelingen bij – Dit is de beste manier om te zien of iemand op de juiste weg is.

Vind vandaag jouw nieuwe werknemer met Monster

Het vinden van de juiste kandidaat met de juiste vaardigheden is altijd een uitdaging, of het nu goed gaat met de economie of niet. Wat als je jouw inspanningen zou kunnen vermenigvuldigen met een betrouwbare rekruteringsdeskundige aan je zijde? Dat kan! En Monster staat klaar om je daarbij te helpen. Met een grote database van kandidaten en wervingsinzichten staat Monster voor je klaar om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Profiteer van onze speciale aanbiedingen door vandaag je vacature te plaatsen.