Recruitment tips / Personeelsbeleid / Werknemersprestaties / 5 tips om écht vakantie te nemen

5 tips om écht vakantie te nemen

Lichte paniek omdat je binnenkort op vakantie gaat? Niet nodig!

5 tips om écht vakantie te nemen

Veel ondernemers zien vakantie als extra klus op de to-do-lijst. Maar op een vakantie kan je juist opladen om er de rest van het jaar weer tegenaan te kunnen! Vijf tips om de dagelijkse werkzaken écht van je af te schudden zodat jij kunt genieten van je welverdiende break:

1. Bereid je vertrek goed voor

Neem vanaf een week voor vertrek geen nieuwe taken op. Houd je agenda voor de laatste twee of drie dagen vrij van afspraken en zorg dat je personeel, klanten en leveranciers weten wanneer je weg bent. Schakel de afwezigheidsboodschap (′out of office′) in op je mailbox en voicemail, het liefst al aan het begin van je laatste werkdag. Zo heb je die dag ruimte om laatste lopende zaken af te ronden. En vergeet niet om de naam & contactgegeven van een collega op te nemen in je out of office–bericht.

2. Filter je e–mail

Verwijs terugkerende mails van niet-persoonlijke afzenders (nieuwsbrieven en aanbiedingen) tijdelijk automatisch naar de prullenmand. Zo voorkom je dat je inbox tijdens je vakantie volloopt met honderden mails die je toch niet hoeft te lezen, zonde van je tijd om die dan allemaal weer weg te werken.

3. Contact op gezette tijden

Als het echt niet anders kan, check dan hooguit één keer per dag je berichten en mails. Laat je laptop thuis, tenzij je hem alleen voor vakantiezaken wil gebruiken (zoals foto′s opslaan). Bedenk voor ieder bericht dat je krijgt: “Moet ik het zelf oppakken of kan ik het delegeren?” “Moet het nu, of kan het later?” En vertrouw erop dat de persoon die in jouw out of office–bericht staat de meeste zaken ook prima kan afhandelen.

4. Neem langer vrij dan je weggaat

Gun jezelf een dag, maar het liefst een paar dagen, extra vrij tussen jouw thuiskomst en jouw eerste werkdag. Zo keer je wat minder hectisch terug van vakantie en heb je nog tijd om uit te pakken, de was te doen, eindelijk dat schilderijtje op te hangen of toch stiekem alvast je inbox bij te werken.

5. Ga verstandig opnieuw aan de slag

Voorkom een razende eerste werkdag: houd hem vrij van (externe)afspraken, neem op kantoor de tijd om met iedereen bij te praten en hoor zo wat er speelt op de werkvloer. Wind je niet op over dingen die anders gelopen zijn tijdens je afwezigheid; de wereld draait wel door.

Maar vooral; geniet op vakantie! Doe dingen waar je normaal niet aan toe komt, rust lekker uit, laat je inspireren door de andere omgeving en kom zo opgeladen weer terug: klaar voor de rest van het jaar!