Recruitment tips / Personeelsbeleid / Werknemersprestaties / Omgaan met negatief gedrag

Omgaan met negatief gedrag

Omgaan met negatief gedrag

Omgaan met negatief gedrag

Heeft u te maken met een werknemer die altijd aan het klagen is en voor een negatieve sfeer zorgt? Citeert hij altijd uit het bedrijfsreglement en doet hij altijd moeilijk over de kleinste arbeidsvoorwaarden? Besteedt hij veel tijd aan het opstoken van andere werknemers dat ze worden gebruikt en voor zichzelf moeten opkomen?

Dit soort probleemwerknemers kunnen meer schade aanrichten dan u wellicht denkt. Een negatieve instelling kan zelfs voor meer problemen op een afdeling zorgen dan iemand die niet kundig is in het uitvoeren van zijn baan. Negativisme kost iedereen veel energie en kan zorgen voor een schrikbarend verlies van arbeidsuren.

De situatie aanpakken
Omdat het moeilijk is dit gedrag te benoemen en vast te stellen, hebben veel managers moeite om hier mee om te gaan. Vaak laten ze het maar gaan en nemen ze pas maatregelen als hun eigen moraal en dat van de afdeling tot een dieptepunt is gedaald. Wacht dus niet te lang, en reageer tijdig op dergelijk gedrag.

Onderneem de volgende stappen en zorg ervoor dat u de situatie aanpakt.

  • Schaar de afdeling HR aan uw zijde voordat u met uw werknemer gaat praten. Zij kunnen vertellen op wat voor manier uw werkgever over het algemeen met dit soort situatie omgaat.
  • Maak uw afdeling duidelijk dat u meer verwacht dan dat iedereen alleen zijn werk goed doet. Vertel ze dat u er van uitgaat dat iedereen bijdraagt aan een positieve en productieve werksfeer.
  • Wijs de onruststoker erop dat hij niet is aangenomen om zijn collega’s te informeren over het bedrijfsreglement. Alle tijd die hij hieraan kwijt is gaat ten koste van de uren die hij aan zijn werk zou moeten besteden.
  • Spreek niet over een verkeerde houding. Dit komt te subjectief over en zal waarschijnlijk worden geïnterpreteerd als dat u een werknemer gewoon niet mag. Geef specifieke voorbeelden waarin u negatief gedrag koppelt aan dalende productiviteit en moraal.
  • Een negatieve houding komt vaak voort uit ontevredenheid. Laat de onruststoker een gesprek met HR voeren erachter te komen wat er aan scheelt. Niet alleen identificeert u zo het probleem, u laat hem zo zien dat u bereid bent te helpen hem te helpen te veranderen.
  • Houd uw eigen frustratie voor u. Het is begrijpelijk dat ook u wordt beïnvloed door de negatieve sfeer, maar door dit te uiten maakt u de situatie alleen maar erger.

Herhaling voorkomen
Een structurele oplossing voor het probleem is werknemers in functioneringsgesprekken te vragen wat zij hebben gedaan om de sfeer op de werkvloer op positieve manier te beïnvloeden. Maak duidelijk dat het zorgen voor een positieve sfeer net zo goed een doelstelling is als bijvoorbeeld het halen van verkoopcijfers.

Doe dit niet alleen bij de voormalige onruststoker, maar bij al uw werknemers. Zo voorkomt u dat iemand zich voelt alsof u hem ‘moet hebben’, en u smoort zo tegelijkertijd ook andere potentiële problemen in de kiem.

Vind vandaag jouw nieuwe werknemer met Monster

Het vinden van de juiste kandidaat met de juiste vaardigheden is altijd een uitdaging, of het nu goed gaat met de economie of niet. Wat als je jouw inspanningen zou kunnen vermenigvuldigen met een betrouwbare rekruteringsdeskundige aan je zijde? Dat kan! En Monster staat klaar om je daarbij te helpen. Met een grote database van kandidaten en wervingsinzichten staat Monster voor je klaar om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Profiteer van onze speciale aanbiedingen door vandaag je vacature te plaatsen.

 

© Monsterboard.nl