Recruitment tips / Personeelsbeleid / Personeelsbehoud / Employer branding en ontslag, drie voorbeelden van hoe het niet moet

Employer branding en ontslag, drie voorbeelden van hoe het niet moet

Employer branding en ontslag, drie voorbeelden van hoe het niet moet

Employer branding en ontslag, drie voorbeelden van hoe het niet moet

Als werkgever doet u er, hopelijk, van alles aan om uw employer brand te verbeteren. U leert uw werknemers omgaan met social media, u behandelt uw werknemers en sollicitanten met respect en u heeft een ‘werken bij’-sectie op uw website. Alles om potentiële sollicitanten er van te overtuigen dat u een goed bedrijf heeft om voor te werken.

Al die moeite is echter voor niets als u ontslag van werknemers verkeerd aanpakt. Hoewel het natuurlijk nooit een leuke ervaring is, zowel voor medewerker als werkgever niet, kunt u er in het slechtste geval uw zorgvuldig opgebouwde employer brand helemaal mee afbreken.

Zeker als u iemand ontslaat om een belachelijke reden. Of dat doet op een nogal lompe manier. Voor u het weet haalt het ontslagverhaal het nieuws en loopt uw employer brand fikse schade op. Zoals in onderstaande drie gevallen:

3. Werkgever bezorgt werknemer letterlijk bijna hartaanval
Na 11 jaar voor een bedrijf te hebben gewerkt, werd een 60-jarige man uit Nieuw-Zeeland ontslagen terwijl hij in het ziekenhuis lag. In eerste instantie dacht hij nog dat zijn manager langskwam om te informeren hoe hij herstelde van zijn dubbele by-pass-operatie. Al gauw werd echter duidelijk dat zijn werkgever geen fruitmand maar ontslagpapieren bij zich had.

Reden voor het ontslag? De werkgever vond dat de operatie niet volledig was geslaagd. Daarom kon de man niet op tijd terugkeren op het werk. Des te gekker omdat het ziekenhuis sprak van een succesvolle ingreep. Het enige wat de gezondheid van de hartpatiënt in gevaar bracht, was het plotselinge nieuws van zijn ontslag: “Het had hem een hartaanval kunnen bezorgen.”

2. Werknemers ontslaan omdat ze een gijzeling verijdelden
Vier medewerkers van een Amerikaanse supermarkt zijn ontslagen omdat ze een gijzelnemer zijn pistool afpakten. Even daarvoor hadden ze de man betrapt op het stelen van een laptop, en hem meegenomen naar een kantoor in afwachting van de politie. De winkeldief zag vooral dat laatste gedeelte niet zo zitten en besloot een pistool te trekken.

Volgens de supermarktketen hadden de vier zich niet aan de regels gehouden. Ze waren bevoegd enige dwang te gebruiken om een winkeldief vast te houden, maar als er een pistool bij komt kijken moet personeel altijd vluchten. Dat zij daar in dit geval niet toe in staat waren – de man hield ze in een afgesloten ruimte onder schot – en dat zelfs in het politierapport stond dat ze de juiste keuze hadden gemaakt, kon de werkgever niet op andere gedachten brengen. “Met hun actie brachten ze zichzelf en hun klanten in gevaar.”

1. Iemand ontslaan omdat ze je leven redt
Met stip op 1. Hoeveel mensen zouden hun nier afstaan aan hun baas? Een vrouw uit het Amerikaase Long Island deed het, en werd er nog voor ontslagen ook.

Ze hoorde dat haar manager nierproblemen had, en besloot daarom een van haar eigen organen te doneren. Alhoewel ze geen geschikte donor was voor haar manager, was er wel de mogelijkheid haar nier aan een ander af te staan, waardoor haar leidinggevende een plek omhoog schoof in de wachtlijst. De twee stemden in met het plan en zo werd haar baas gered van de dood.

Zelf had de vrouw echter wat moeite met haar herstel. Haar lichaam reageerde slecht op het ontbreken van een nier, en daarom meldde ze zich ziek. Blijkbaar tot grote verbazing van haar baas die haar opbelde en eiste dat ze weer aan het werk ging. Saillant detail: de manager lag zelf ook nog thuis te herstellen. Ondanks het feit dat de vrouw snel weer aan het werk ging, kreeg ze een demotie en werd ze uiteindelijk zelfs ontslagen.

Monsterboard