Recruitment tips / Monsterboard Training / CV Zoeken / Best Practices Classic CV search

Best Practices Classic CV search

Ben je klaar om jouw zoekopdracht naar een next level te brengen? Bekijk de volgende tips en maak elke zoekopdracht een succes.

Tip #1: Trefwoorden & Verfijnen

Zoeken op trefwoord

We raden aan om eerst op trefwoorden te zoeken. Je kunt gemakkelijk kandidaten vinden met belangrijke termen zoals functietitel, vaardigheden, ervaring, etc. Voer jouw Boolean string in (zie tip #2) in het veld Trefwoord om meerdere termen in jouw zoekopdracht op te nemen.

Direct eronder kun je de zoekresultaten verfijnen op basis van wanneer een CV was geplaatst, locatie (postcode, regio, of stad), werkvergunning en of kandidaten bereid zijn om op geselecteerde locaties te werken.

Meer zoekopties

Je kunt de zoekopdracht nog verder verfijnen met aanvullende zoekcriteria. Klik hiervoor onderaan de zoekfunctie op “Toon uitgebreide zoekopties”. Houd er rekening mee dat deze informatie wel of niet in het profiel van de kandidaat vermeld kan staan.

Beschikbare opties:

 • Meest recente werkgever
 • Meest recente functietitel
 • Meest recente functieomschrijving
 • Opleidingsniveau
 • Carrièreniveau
 • Opleidingen
 • Gewenst salaris
 • Taalvaardigheid
 • Arbeidsduur
 • Soort dienstverband
 • Branches
 • Functiecategorieën

Tip #2: Gebruik Boolean Logic

Boolean logic is de taal die wij gebruiken om de zoekmachine te laten weten waar wij naar op zoek zijn in een CV. Het is een reeks commando’s en operatoren die wij gebruiken om trefwoorden te combineren om zo een zoekopdracht aan te maken die de resultaten zal filteren. In plaats van zoeken naar één trefwoord kan je breed, verkleint en/of uitsluitend zoeken in één zoekopdracht. Bekijk dit artikel:

Tip #3: Gebruik een brede functietitel

Kandidaten kunnen verschillende functietitels aangeven voor dezelfde baan. Gebruik een brede of standaard functietitel om zo veel mogelijk kandidaten te vinden met één zoekopdracht. Bijvoorbeeld, als je op zoek bent naar een Software Project Manager, zoek naar “Project Manager” AND Software in plaats van naar “Software Project Manager”.

De resultaten zullen gerangschikt worden aan de hand van de relevantie tot jouw zoekopdracht, met de CV’s die de trefwoorden het meest herhalen bovenaan de zoekresultaten.

Andere functietitel tips:

 • Titels kunnen het beste industriestandaard zijn. Geen interne functietitels.
 • Zoek een titel die kandidaten in hun CV zouden gebruiken.
 • Probeer te zoeken op verschillende titels en kijk welke de beste kandidaten oplevert.

Tip #4: Overweeg om alleen vaardigheden en ervaring te gebruiken

Het kan zijn dat er te veel verschillende functietitels zijn voor één functie en dat het onoverzichtelijk wordt wanneer je deze allemaal in één zoekopdracht toevoegt. Of misschien ben je op zoek naar een junior positie en wil je liever kijken naar relevante vaardigheden in plaats van functietitels.

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een Software Engineer, ben je niet geïnteresseerd in een voorgaande functietitel, maar wil je dat de kandidaat een specifieke programmeertaal kent zoals Java en C# of Frameworks zoals AngularJs. Je kunt het level van kennis ook toevoegen door termen als “vaardig” of “werkkennis” in de zoekopdracht te zetten.

Of voor klantenservice medewerker, waar veel verschillende titels gebruikt worden – zoals “klantenservice specialist” en “Cliënten support medewerker” – kun je focussen op relevante vaardigheden of kennis van processen in plaats van het invoeren van elke variant van de functietitel én de vereiste vaardigheden.

Andere Zoek Tips:

 • Op zoek naar een taal? Probeer de taal NEAR het gewenste level (bijv. Duits NEAR vloeiend).
 • Vermijd soft skills zoals “teamplayer” en “ambitieus” aangezien deze vaardigheden minder in CV’s voorkomen.
 • Probeer te zoeken met verschillende vaardigheid combinaties om te zien welke de beste zoekresultaten opleveren.

Tip #5: Zoek eerst op alle CV’s

In het “Beheer CV update data” veld staat de zoekmachine automatisch op alle CV’s, omdat het goed is om te starten met alle kandidaten voordat je de zoekopdracht verkleint. Hier zijn een aantal redenen waarom het goed is om te starten met alle CV’s:

 • Jouw perfecte kandidate kan op dit moment al werkzaam zijn, niet actief aan het zoeken maar wel open voor een aanbod.
 • Potentiële kandidaten kunnen mogelijk in een meer “passieve” staat zijn. Ook al zijn de CV’s al een tijd niet geüpdate, misschien staan ze wel open voor een andere kans.
Een bericht sturen naar een kandidaat die zijn of haar CV niet recent heeft geüpdate dient grijpend te zijn. Verkoop de kans die jij aanbiedt. Het zal je verbazen hoeveel reacties je kunt ontvangen.

Tip #6: Verfijn jouw resultaten

Wij adviseren om jouw zoekopdracht aan te passen met extra criteria totdat je 100-200 potentiële kandidaten vindt. Hierdoor houd je kandidaten over die beter aan jouw specifieke voorwaarden voldoen.

Tip #7: Preview de kandidaat

Je kunt een preview bekijken van de kandidaten in jouw zoekresultaten zonder voorraad te verbruiken. High-level informatie zal jou helpen te bevestigen of de zoekopdracht overeenkomende kandidaten heeft opgeleverd. Informatie zoals meest recente werkgever, meest recente functietitel, gewenste functietitel, opleiding en carrièreniveau, functiestatus en type, gewenst salaris, werkvergunning en CV bijgewerkt worden in deze weergave getoond. Sommige velden worden mogelijk niet ingevuld door de kandidaat en kunnen als blanco worden weergeven.

Als je het CV van een kandidaat hebt bekeken of een actie hebt gedaan op de kandidaat, dan zal je a “bekeken” zien staan.
Bekeken 
Anna Bakker – Project Manager
NL-Amsterdam

Tip #8: Bekijk de kandidaat en onderneem actie

Klik op de naam van de kandidaat om het volledige profiel en CV te bekijken. Vanaf deze pagina kunt je het CV, extra informatie en vaardigheden bekijken. Je kunt ook acties ondernemen, zoals:

Bericht verzenden – wees proactief en stuur de kandidaat een bericht over de vacature.
Toevoegen aan folder – houd je top kandidaten binnen handbereik door ze in een folder te plaatsen. 
CV doorsturen – ben je een interessant CV tegengekomen voor een van jouw collega’s? Stuur het door!
Notitie toevoegen – leg jouw gedachtes en acties (telefoontjes, gesprekken, etc.) vast met betrekking tot een CV. 
Beoordelen – beoordeel een CV en vergelijk dit met andere kandidaten. 
Status wijzigen – houd de voortgang van een kandidaat tijdens het werven bij. 
CV blokkeren – markeer CV’s duidelijk die je niet meer wilt bekijken.

Alle acties die jij of jouw collega’s hebben gedaan kun je terugvinden onder het Activiteiten tabblad.

Tip #9: Bewaar jouw zoekopdracht & activeer e-mail notificaties

Bewaar jouw zoekopdrachten, zodat je gemakkelijk terug kunt komen en verder kan gaan met je werk.

Je kunt jouw zoekopdracht opslaan en een e-mail notificatie ontvangen zodra er nieuwe kandidaten worden gevonden die aan jouw zoekopdracht voldoen. Klik op “Bewaar zoekopdracht” in de filters aan de linkerkant van de pagina.

Voer een naam in voor de zoekopdracht en vink het vakje “E-mail zoekresultaten” aan om e-mail notificaties te ontvangen. Je kunt de frequentie kiezen en naar welk e-mailadres de meldingen verzonden moeten worden. Scroll naar beneden en klik op “Zoekopdracht opslaan”.

Je kunt jouw opgeslagen zoekopdrachten bekijken en beheren door te bewegen over “Mijn kandidaten” in het menu en te klikken op “Opgeslagen zoekopdrachten”. Je kunt maximaal 10 zoekopdrachten bewaren.

Tip #10: Houd je voorraad in de gaten

Je kunt jouw voorraad op elk gewenst moment bekijken. Login op je account, ga naar het instellingen icoon rechtsboven op de pagina en klik op “Voorraaddetails“.

De Voorraaddetail pagina toont de voorraad die bedrijfsbreed beschikbaar is. Je ziet het aantal gekochte, gebruikte en resterende weergaven.