Recruitment tips / Marktinformatie / Waarom worden kandidaten aangesproken door Video Job Ads?

Waarom worden kandidaten aangesproken door Video Job Ads?

Bedrijfsvideo’s zijn een essentieel instrument om jouw merk te promoten – en kunnen jouw werkgeversmerk versterken. Maar alleen een ‘one-size-fits-all’ bedrijfsvideo is misschien niet voldoende om kandidaten te overtuigen om te solliciteren.

 

Uit onderzoek van Monsterboard blijkt dat 92% van de kandidaten geïnteresseerd is in een gepersonaliseerde video bij een vacature. Deze stijl – waarbij je rechtstreeks van de recruiter of een manager van het bedrijf hoort – is authentieker, directer en dus boeiender.

Door middel van recente kwalitatieve en kwantitatieve studies heeft Monsterboard geprobeerd beter te begrijpen hoe kandidaten zoeken naar banen en hiermee omgaan – om zo te bepalen hoe dit de kwaliteit van de sollicitaties kan beïnvloeden. Door het gebruik van focusgroepen, vragenlijsten en individuele interviews werd bevestigd dat kandidaten enthousiast zijn over gepersonaliseerde videovacatures.

Dit is waarom:

Kandidaten zien videovacatures als “eerlijker”.

Vacatures met een gepersonaliseerde video bleken in de ogen van de kandidaten “realistischer” en “eerlijker” te zijn.

“Een bedrijfsvideo is noodzakelijk omdat het de kandidaat in staat stelt om belangrijke informatie te verkrijgen over het bedrijf en zijn waarden in het algemeen. Het is echter een generieke marketingtool, die niet specifiek gericht is op de informatie die kandidaten wensen. Een gepersonaliseerde video herintroduceert de geschiktheid en authenticiteit”, zegt Romain Giunta, Product Manager, Monster France.

Drie van de vier kandidaten vertelden Monsterboard dat ze na hun eerste sollicitatiegesprek de vacaturetekst van de baan waarop ze hadden gesolliciteerd, zouden herschrijven! Met andere woorden, zij waren van mening dat belangrijke informatie ontbrak in de oorspronkelijke vacaturetekst. Een video, waarin de werkgever zichzelf filmt en zich openstelt voor de kandidaat, biedt meer transparantie.

Het stelt kandidaten in staat om hun toekomstige collega’s te ontmoeten.

Wat kandidaten vooral waarderen aan een video is het hebben van een beeld van de ‘echte’ mensen met wie ze dagelijks zouden samenwerken. Ze krijgen een indruk van de werkomgeving en sfeer en kunnen bepalen of het bij hen past, nog voordat ze hebben gesolliciteerd.

“Het zoeken naar werk is stressvol. Kandidaten zeggen dat geruststellend is als ze de persoon herkennen die ze op de dag van het sollicitatiegesprek ontvangt,” voegt Romain Giunta toe.

Het tonen van een medewerker of manager in de video geeft geloofwaardigheid aan de vacature op een ‘operationeel niveau’. Een video van een HR-medewerker wordt gewaardeerd omdat er meer duidelijkheid wordt geschept met betrekking tot het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Dankzij video wordt de advertentie aantrekkelijker

Volgens de geïnterviewde kandidaten hebben “geschreven vacatures” een belangrijk voordeel: ze maken het mogelijk om de belangrijkste vaardigheden, opdrachten en verantwoordelijkheden van de functie in detail te beschrijven. Het tekstelement blijft daarentegen essentieel.

Aan de andere kant vinden zij lange vacatures vaak moeilijk te lezen en onaantrekkelijk.
“Wanneer een kandidaat weinig tijd heeft om te zoeken naar een baan, of wanneer hij of zij de keuze heeft tussen een groot aantal advertenties, scant hij of zij de tekst snel”, aldus Romain Giunta.

“Daardoor solliciteren ze soms zonder dat ze zeker weten dat ze over de vereiste vaardigheden beschikken – of ze besluiten zelfs om niet te solliciteren, zelfs als ze het juiste profiel hebben”.

Vanuit het oogpunt van de recruiters zal de meest effectieve vacature een gepersonaliseerde video en een tekstbeschrijving binnen dezelfde vacaturebeschrijving combineren. Volgens het onderzoek besteedt een kandidaat gemiddeld vier keer meer tijd aan een vacature die een video bevat.

“Video is het meest aantrekkelijke medium van dit moment. Er bestaat geen twijfel over het potentieel om de aandacht van kandidaten te trekken en hen te overtuigen om te solliciteren”, concludeert Romain Giunta.”

Kortom maak video een belangrijk onderdeel van je Employer Branding strategie! Meer lezen over Employer Branding, bezoek dan hier onze kennisbank.