Recruitment tips / Marktinformatie / Statistieken en Trends / Video recruitment: 4 manieren om dit tot een succes te maken

Video recruitment: 4 manieren om dit tot een succes te maken

Video recruitment: 4 manieren om dit tot een succes te maken

Om toptalent te werven moet je niet alleen hun aandacht vangen, je moet ze overweldigen. En dat doe je niet meer met een rijtje bulletpoints in je vacaturetekst. Een van de krachtigste manieren om talenten te overweldigen is door gebruik te maken van video.

Video brengt banen en bedrijven tot leven en helpt om je boodschap beter over te brengen. In deze blog leggen internationale HR-experts uit hoe dat zit is en vertellen we hoe je deze essentiële tool slim inzet in je recruitmentstrategie.

Functie begrijpelijker op video

Hoe krachtig video werkt voor recruitment, blijkt uit het recente onderzoek Monster’s 2019 State of the Candidate: 80% van de ondervraagden zegt dat ze een functieomschrijving beter begrijpen als deze door de recruiter wordt omschreven in een gesproken video.

Meghan M. Biro, oprichter van het bedrijf TalentCulture, is niet verbaasd over deze uitkomst: “Videocontent is een van de manieren hoe we tegenwoordig informatie verwerken. Als je geen video hebt als bedrijf, dan verklein je de kans om je publiek te bereiken – en voor recruiters zijn dat de potentiële kandidaten.”

85% van internetgebruikers bekijkt video

Andere cijfers van onderzoeksbureau Statista wezen al uit dat 85% van de Amerikaanse internetgebruikers video bekijkt op hun mobiele apparaten en werkzoekenden zullen daar geen uitzondering op zijn. Ook niet in Nederland dat wereldwijd vooroploopt in technologische ontwikkelingen.

“Vooral werkzoekenden in de groep millennials en generatie Z zijn erg vatbaar voor video”, zegt ook Kevin Grossman, president van de nonprofit-organisatie TalentBoard dat veel wereldwijd onderzoek doet naar zoekgedrag van kandidaten.

Dat video belangrijk is op je pagina zag ook softwarebedrijf Wistia. Webpagina’s met video werden ruim tweeënhalf keer langer bekeken dan pagina’s zonder video. Waar gebruikers gemiddeld 2 minuut 48 doorbrengen op een gewone tekstpagina, besteden ze maar liefst 7 minuten 21 aan een pagina met video.

Video brengt de baan tot leven

Maar het gaat bij video om meer dan alleen het krijgen van veel bezoekers en het vergroten van de tijd die ze doorbrengen. Het echte voordeel van video is dat het jouw baan en bedrijf tot leven brengt. Dat helpt werkzoekenden om beter te kunnen beslissen of de baan geschikt voor hen is of niet. Ze kunnen een betere voorselectie maken voor zichzelf. En dat betekent dat recruiters uiteindelijk meer tijd hebben voor waar het om draait: het uit de overgebleven groep selecteren van de beste kandidaat.

Voor wie ook video wil inzetten in zijn recruitmentstrategie, geven we 4 praktische tips:

1 – Hou het kort

Natuurlijk, mensen kunnen gemakkelijk uren achtereen tv kijken en zijn niet vies van een avondje Netflix-bingen. Maar als je een wat meer zakelijke boodschap wilt overbrengen, is het verstandig om het kort te houden. Grossman van TalentBoard adviseert daarom om recruitment-video’s tussen de 1 à 3 minuten te houden. “Als het langer dan 5 minuten duurt, dan verlies je zeer waarschijnlijk je publiek.”

2 – Maak het echt

Authenticiteit is cruciaal in video. Een recruitmentvideo moet een eerlijke en oprechte weergave zijn van de werkwijze en de waarde van je bedrijf. Gebruik daarom geen acteurs maar echte werknemers, zegt ook Grossman, en blijf ver weg van een opgepoetste en te corporate uitstraling. Dat is precies het tegenovergestelde van wat een kandidaat wil zien.

Biro is het daarmee eens en vindt dat je geen mythologische versie van je organisatie moet maken: “Authenticiteit betekent niet het inhuren van een externe regisseur die jouw bedrijf helemaal niet kent en die daardoor een video maakt die niks met jouw bedrijf te maken heeft. Authenticiteit betekent dat je echte mensen laat zien, hun persoonlijkheden, hun gedrag, hun taalgebruik.”

3 – Maak het flitsend, maar niet té flitsend

Weet je wat het mooie van videcontent is? Je hoeft geen dure apparatuur te hebben om waardevolle video’s te maken. “De beste bedrijfsvideo’s zijn gewoon gemaakt met een iPhone”, aldus Tim Sackett, HR Consultant en auteur van onder meer The Talent Fix.

Niet voor niets werkt Monster Studios – de app waarmee recruiters zelf video’s kunnen maken en toevoegen aan hun vacature – gewoon op een smartphone. Geen dure videocamera nodig. Kijk hier hoe simpel en professioneel dit werkt:

Wel adviseert Sackett om te zorgen voor goede belichting en geluid. Maar ook dat hoeft niet ingewikkeld of kostbaar te zijn. “De magie van een goede video is niet een dure camera, maar helder licht en helder geluid.” Zegt Sackett. “Uiteindelijk wil je vooral dat kandidaten jouw boodschap goed tot zich kunnen nemen.”

4 – Maak het actiegericht

Video is niet een flitsend middel dat vanzelf altijd werkt. Je zult het wel op de juiste manier moeten inzetten. Uiteindelijk draait het om de inhoud. Let daarbij op de volgende 3 punten in je script:

  • Begin met wat filmers een haakje noemen. Iets aantrekkelijks waardoor kijkers meer willen zien. Denk aan een onverwachte vraag, een opvallend feitje van je bedrijf of gewoon iets grappigs waardoor je laat zien dat recruiters ook gewoon mensen zijn.
  • Zorg vervolgens voor een heldere What’s In It For Me. Maak duidelijk wat je te bieden hebt. Dat kunnen de bijzondere details van de functie zijn, maar ook bijvoorbeeld iets aantrekkelijks over de werkcultuur.
  • Vergeet tot slot de Call To Action niet. Vertel de kijker welke stappen hij moet zetten als hij door jouw video geïnteresseerd is geraakt in de functie. Voeg de link toe van een formulier of vertel waar het cv heen moet. Laat hem niet alleen achter met een leuk gevoel, maar help hem de vervolgstap te zetten. Daar draait het natuurlijk om!

Video recruitment voor elk bedrijf geschikt

Het is niet moeilijk of kostbaar om een mooie video te maken voor bij je vacature. Met de nieuwe Monster Studio app van Monsterboard maak je in een handomdraai een video met je smartphone die je vervolgens een hele professionele uitstraling kunt geven en zo kunt toevoegen aan je vacature. Vind je het lastig om te praten tegen een camera? De app heeft zelfs een ingebouwde autocue zodat je nooit je tekst kwijt bent. Handig!

Download hem gratis in de app-store.

(met dank aan Daniel Bortz – Monster.com)