Recruitment tips / Marktinformatie / Nieuws en meer / Verwachtingen van werknemers voor 2013

Verwachtingen van werknemers voor 2013

Verwachtingen van werknemers voor 2013

Online en in kranten leest Nederland van alles over de arbeidsmarkt. Variërend van ‘Dit is slechts het begin van een recessie’ tot ‘We klimmen langzaam weer omhoog’. Randstad deed wereldwijd onderzoek naar het beeld dat werknemers zelf hebben van het bedrijfsleven en wat ze verwachten van 2013.

Voorzichtig positief over de economie in 2013

65% van de Nederlandse werknemers vindt de economische situatie in Nederland niet om over naar huis te schrijven. Maar ze zijn voorzichtig positief: 36% denkt dat het in 2013 beter wordt en 46% verwacht dat de economische situatie niet verslechterd.

Tevreden over werkzaamheden

Ondanks dat de arbeidsmarkt in Nederland er wel eens rooskleuriger uitgezien heeft, is de Nederlandse werkgever wel tevreden over zijn werk en werkzaamheden in het algemeen (49%). 26% geeft aan zeer tevreden te zijn, 18% is het om het even. Hiermee zit Nederland bij de top3 van meest tevreden werknemers van Europa:

  • Noorwegen: 78%
  • Denemarken: 76%
  • Nederland: 75%
  • Zweden: 75%

Vertrouwen in het bedrijf

68% van de ondervraagden was het eens met de stelling: ‘Mijn bedrijf of organisatie doet het financieel gezien goed.’ 58% verwacht ook dat zijn werkgever het 58% beter zal gaan doen dan het afgelopen jaar.

Voornemens

In Nederland doet 41% van de werknemers aan goede voornemens, bij 33% gaan deze ook over het werk. In de loop van 2012 zag 70% de hoeveel werk binnen zijn functie toenemen, 33% heeft dan ook als goed voornemen om een beter balans te vinden tussen werk en vrije tijd.

2012 bracht 46% van de ondervraagden een loonverhoging ten opzichte van 2011 en 49% van de werkende Nederlanders verwacht in 2013 een verhoging van het salaris. 75% verwacht dat ze, gebaseerd op behaalde resultaten, begin van dit jaar een bonus verdienen. 53% verwacht dit ook werkelijk te ontvangen.

Nederland ziet promoties wel zitten, 9% is zeer gedreven om gepromoveerd te worden en 47% is hier een beetje mee bezig. In Denemarken, Noorwegen en Tsjechië zijn ze minder ambitieus. Daar is respectievelijk 5%, 6% en 9% sterk gefocust op een promotie.

Hoewel de economie zich niet op een hoogtepunt bevindt, zijn de Nederlandse werknemer vrij positief en gedreven om van 2013 een mooi jaar te maken.