Recruitment tips / Marktinformatie / Nieuws en meer / Vacatures plaatsen op Twitter zonder opdringerig te zijn

Vacatures plaatsen op Twitter zonder opdringerig te zijn

Vacatures plaatsen op Twitter zonder opdringerig te zijn

Een bedrijf dat alleen maar vacatures op Twitter zet, heeft het niet begrepen. Twitter is immers een sociaal medium waar bezoekers vooral komen voor informatie, interactie en vermaak. Een slim bedrijf zet Twitter dus veel breder in. Het vertelt iets over het bedrijf, deelt informatie over het vakgebied, speelt in op trends, gaat het gesprek aan en verrast de bezoeker zo af en toen met een grappige tweet.

Toch wil je natuurlijk ook dat ze je vacatures zien. Hoe ga je daar slim mee om, zonder weggezet te worden als een opdringerige spammer?

1 – Maak je tweet aantrekkelijk

Niets zo saai als een tweet waarin alleen de functietitel staat beschreven en een link naar de vacature. Twitter heeft tegenwoordig zo veel meer opties om je tweet aantrekkelijk te maken. Voeg een plaatje toe, een bewegend gifje of zelfs een video. Volgens Twitter is de kans dat mensen een interactie met een tweet aangaan, drie keer groter bij tweets met video’s of afbeeldingen.

2 – Doe het anders dan de rest

Net als bij het schrijven van een pakkende vacaturetekst val je op door het anders te doen dan de rest. Verras met een prikkelende uitspraak over de functie of een grappig weetje over jouw bedrijf.

/contentbureau-vacature

engineer-dorst\

4 – Vraag om een retweet

Dat klinkt misschien wat gek als je niet opdringerig wilt zijn, maar het voordeel van een retweet is wel dat degene die de gedeelde vacature onder ogen ziet, hem van een bekende heeft gekregen. Dat is op die manier weer minder opdringerig. En je krijgt stiekem nog meer bereik ook. Vragen om een retweet kan kort. Bijvoorbeeld door een eenvoudig ‘pls RT’ ‘RT=top’ of ‘RT=fijn’

5 – Kies juiste tijdstip

Er zijn veel theorieën over wanneer mensen online zijn op Twitter en wat daarom het beste tijdstip is om een tweet te versturen. Maar als iedereen op dat moment tweet, val je weer minder op. Kijk dus vooral zelf wat het beste werkt. Via Followerwonk kun je analyseren wanneer jouw tweets het best gelezen worden. Blijf dit wel regelmatig testen.

6 – Herhaal, maar niet te vaak

Twitter is een snel medium, wat betekent dat niet iedereen al jouw tweets direct zal zien. Je mag dus zeker wel jouw vacaturetweet een keer herhalen. Maar doe het niet te vaak en zeker niet te snel achter elkaar. Twee keer per dag is geen doodzonde en meerdere dagen per week ook niet. Zeker niet als je het afwisselt met andere tweets. Probeer ook binnen die vacaturetweet voor afwisseling te zorgen. Gebruik eens een andere tekst of een ander plaatje. Kun je ook meteen ontdekken wat het beste werkt.

7 – Vergeet je hashtags niet

De hashtag #vacature was in 2014 en 2015 het vaakst trending topic in Nederland. Dat betekent dat veel werkzoekenden actief via deze hashtag naar een baan zoeken. Zet die dus ook zeker in je vacaturetweet. Ook de functietitel kun je als hashtag benadrukken omdat ook daar op gezocht wordt. Maar overdrijf niet. Ga niet voor elk woord een # zetten. Dan wordt het onoverzichtelijke brij.

8 – Promoot je tweet direct onder je doelgroep

Wil je je tweet direct onder de aandacht brengen van je doelgroep, dan is het ook een idee om hem eens apart te promoten. Dat kan bijvoorbeeld met Social Job Ads. Niet alleen krijg je dan een fraai opgemaakte Social Ad (met logo, triggerende informatie en link naar je vacature) ook wordt hij alleen verspreid onder Twitter-gebruikers die voldoen aan jouw zoekprofiel. Zo val je andere gebruikers niet lastig en bereik je alleen de mensen die mogelijk in jouw vacature geïnteresseerd zijn. Een win-win voor iedereen. Lees hier meer over Monster Social Job Ads.