Recruitment tips / Marktinformatie / Nieuws en meer / Werknemer werkt door bij ziekte

Werknemer werkt door bij ziekte

Werknemer werkt door bij ziekte

Werknemer werkt door bij ziekte

De meeste Nederlandse werknemers werken door als zij ziek zijn. De helft gaat gewoon naar het werk en een tiende werkt dan vanuit huis. Dat blijkt uit een steekproef onder 2823 bezoekers van Monsterboard.nl.

Van de werknemers die bij ziekte naar het werk gaan, doet een vijfde dat uit angst voor verlies van zijn baan. Door de slechtere economie zijn zij bang ontslagen te worden als ze thuis blijven. Vier van de vijf zeggen het te druk te hebben om thuis te blijven.

Overspannenheid
Wim van Veelen, woordvoerder van FNV, zegt bovenstaande cijfers te herkennen: “Dit is het onderwerp waarover wij de meeste vragen van onze leden krijgen. Veel werknemers worden door hun baas onder druk gezet om naar werk te komen als zij ziek zijn.”

ArboNed onderschrijft het fenomeen dat werknemers zich tijdens een recessie minder vaak ziekmelden, maar plaatst wel een aantal kanttekeningen bij de cijfers van Monsterboard.nl. Linda van den Bergh, communicatiemedewerker van de arbodienst: “Uit onderzoek weten wij dat dergelijke percentages die blijven doorwerken vooral klachten hebben als moeheid, hoofdpijn en buikpijn. Dat is natuurlijk iets anders dan ziek zijn. Slechts enkeling werkt door ondanks een aankomende overspannenheid zonder zijn of haar gedrag aan te passen.”

Verzuimjagen
Volgens haar kun je met veel klachten gewoon doorwerken, als je het maar goed aanpakt. “Bij moeheid kun je bijvoorbeeld een paar avonden eerder naar bed gaan. Als je last hebt van buikpijn is het verstandig om wat minder koffie te drinken en gezonder te eten. Verder gaan veel klachten binnen een week over. Pas als klachten langer aanhouden of als ze verkeerd worden aangepakt, wordt het ongezond om door te werken. Hier ligt echter een verantwoordelijkheid van zowel werknemer als werkgever,” aldus Van den Bergh.

Van Veelen legt de verantwoordelijkheid vooral bij de werkgevers, en stelt dat zij te druk bezig zijn met ‘verzuimjagen’: “Bedrijven zetten arbo-artsen onder druk iemand gezond te verklaren en hameren er op dat verzuim een keuze is. Dat is natuurlijk onzin, als je ziek bent kun je niet werken.” Ook waarschuwt hij dat deze manier van werken geen winnaars oplevert: “Niemand wordt er beter op als werknemers ziek naar het werk komen. Ze steken collega’s aan en hun productiviteit zal ook niet hoog zijn als ze snotterend naar het werk gaan.”

11 maart 2010
© Monsterboard.nl