Recruitment tips / Marktinformatie / Nieuws en meer / Meer vacatures in het mkb

Meer vacatures in het mkb

De vooruitzichten voor het mkb zien er gunstig uit. In 2015 werden al een stuk meer vacatures geplaatst en de verwachting is dat dit in 2016 verder zal toenemen.

Volgens het CBS stonden er bij de 1,5 miljoen bedrijven in het mkb aan het eind van het derde kwartaal in 2015 bijna 69 duizend vacatures open. Dat is 12 procent meer dan een jaar eerder en maar liefst 45 procent hoger dan het crisisjaar 2013.

De ondernemers in het mkb zijn ook positief over de verwachtingen voor 2016. In het kleinbedrijf denkt 18 procent van de ondernemers dat ze in 2016 meer personeel in dienst gaan nemen. Terwijl slechts 10 procent denkt dat hun personeelsbestand afneemt in 2016. In het middenbedrijf voorziet 21 procent een personeelsuitbreiding tegenover 12 procent die een krimp verwacht.

 

Vacaturegroei Monsterboard

Ook Monsterboard zag een flinke groei in vacatures over 2015. In totaal steeg het aantal vacatures met 11%. De groei was te zien in bijna alle provincies, met uitzondering van Gelderland waar het aantal gelijk bleef. De meeste vacatures waren te vinden in Noord-Holland – een kwart van het totaal. De grootste stijging was in Zeeland: 34%.

De meeste vacatures werden op Monsterboard geplaatst in de sectoren IT, retail/sales, financieel en techniek.

Secretariële banen gewild

Aan de werkzoekendekant blijft de vraag naar administratieve en secretariële banen het grootst. Net als vorig jaar zijn de meest gebruikte zoekwoorden ‘secretaresse’ en ‘administratief (medewerker)’. Daarnaast zoeken veel mensen vacatures als ‘manager’ of in de sectoren ‘logistiek’, ‘ICT’, ‘marketing’ en ‘sales’. De zoekterm ‘logistiek’ is zelfs maar liefst vijf plaatsen gestegen in de top-10 meest gezochte zoekwoorden.

“Gezien het stijgende aantal vacatures, kunnen we concluderen dat de arbeidsmarkt volop in beweging is”, zegt Gian Zandonà, managing director van Monsterboard.nl, over de cijfers. “Bedrijven zijn weer aan het groeien en wij verwachten dat ook volgend jaar de vraag naar personeel blijft toenemen in veel sectoren.”

 

Toe aan nieuw personeel?

Bent u toe aan nieuw personeel of aarzelt u nog? Download deze checklist en weet of het tijd is voor een nieuwe werknemer. Om u verder te helpen, geven we ook 7 stappen voor het vinden van een nieuwe werknemer en tips voor een goede vacaturetekst.