Recruitment tips / Marktinformatie / Nieuws en meer / Gebruik vacaturesites blijft toenemen

Gebruik vacaturesites blijft toenemen

Gebruik vacaturesites blijft toenemen

In 2011 nam het gebruik van vacaturesites in Nederland toe. Mensen zonder een baan waren actiever, maar ook werknemers met tijdelijke contracten die niet zeker waren van hun baan waren actiever. Veel werknemers mét een vaste baan echter bleven zitten waar ze zitten. Dat concludeert carrièresite Monsterboard.nl. Het unieke aantal bezoekers op Monsterboard steeg in 2011 gemiddeld per maand met 9 procent waarmee Monsterboard de grootste vacaturesite van Nederland blijft.

Uit cijfers over 2011 van internetonderzoeksbureau comScore blijkt tevens dat het gebruik van vacaturesites in 2011 op meerdere fronten steeg. Zo nam het gemiddeld aantal unieke bezoekers per maand op vacaturesites met 6.2 % toe, terwijl algemeen internetgebruik vrijwel onveranderd (+0.2%) bleef. Bovendien waren werkzoekenden actiever: ze bezochten gemiddeld per maand in 2011 meer pagina’s (+14%) op vacaturesites en waren er gemiddeld langer actief (+24.5%) dan in 2010.

“Vacaturesites worden meer dan ooit gebruikt om een nieuwe baan te zoeken. Vacaturesites blijven de beste plek om je carrièremogelijkheden te onderzoeken omdat ze gemakkelijk in gebruik zijn en discreet. Omdat je geen baan hebt, niet zeker bent van je huidige baan of gewoon omdat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Ook horen we van werknemers dat zij onze site bezoeken zonder direct op zoek te zijn – maar gewoon willen kijken – en uiteindelijk toch solliciteren omdat ze een betere baan tegenkomen. Zeker ook deze laatste groep is voor werkgevers een belangrijke talentpool ”, aldus Warren Hammond, managing director bij Monsterboard.nl. “Omdat de economie verandert kan de reden om vacaturesites te bezoeken eveneens veranderen. Maar wat we blijven zien is dat ongeacht of de economie groeit of krimpt, vacaturesites voor getalenteerde professionals het belangrijkste startpunt blijven voor het vinden van een nieuwe baan”.

Uit de meest recente Monsterboard Employment Index blijkt dat het online vacatureaanbod in januari 2012 op het laagste punt stond in zeven jaar tijd. Monsterboard verwacht dat wanneer de economie aantrekt en er zich weer carrièremogelijkheden voordoen, werknemers die tijdens de recessie loyaal zijn geweest aan hun werkgever deze mogelijkheden gaan onderzoeken. Vanwege de crisis is deze groep momenteel wat afkerig omdat zij minder mogelijkheden hebben om een volgende stap in hun carrière te maken of deze stap niet aan durven.

29 februari 2012
Monsterboard