Recruitment tips / Marktinformatie / Nieuws en meer / Arbeidsmarkt ‘achilleshiel’ van de economie

Arbeidsmarkt ‘achilleshiel’ van de economie

Arbeidsmarkt ‘achilleshiel’ van de economie

Arbeidsmarkt ‘achilleshiel’ van de economie

Met het economisch herstel dreigt weer een tekort aan geschikt personeel te ontstaan de komende jaren. Volgens demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) moet haast gemaakt worden met maatregelen om meer mensen (langer) aan het werk te krijgen. “Anders dreigt de arbeidsmarkt de achilleshiel te worden van het economisch herstel.”

Dat schrijft Donner in de toelichting op de dinsdag gepubliceerde begroting van Sociale Zaken voor 2011. De groei van het aantal werknemers stagneert vanaf 2015 en daalt vanaf 2021 structureel.

Verhoging AOW-leeftijd
De CDA-bewindsman dringt er al langer op aan dat de AOW-leeftijd wordt verhoogd van 65 naar 67 jaar om ervoor te zorgen dat mensen later met pensioen gaan. Ook moeten meer mensen met een uitkering aan de slag om straks nog aan de vraag naar personeel bij werkgevers te kunnen voldoen.

Het is ook goed voor de overheidsfinanciën als mensen meer gaan werken en het aantal uitkeringsgerechtigden daalt. Sociale Zaken heeft te maken met diverse tegenvallers door de gestegen werkloosheid sinds de economische crisis en een hoger dan verwacht aantal arbeidsongeschikten met een uitkering. Er moet ruim 400 miljoen euro aan tegenvallers worden weggewerkt op de begroting van 2011.

21 september 2010
© ANP, alle rechten voorbehouden