Recruitment tips / Category Featured / Zo schrijf je betere inclusieve vacatureteksten

Zo schrijf je betere inclusieve vacatureteksten

diversiteiteninclusie

Of je nu een vacaturetekst, een sociale media-post of een e-mail schrijft, het is belangrijk dat elke communicatie onbevooroordeeld en inclusief is. Monsterboard geeft je de belangrijkste tips om ervoor te zorgen dat elke gekwalificeerde kandidaat zich welkom voelt om te solliciteren. Je zult niet alleen jouw kandidatenbestand vergroten, maar ook de vruchten plukken van een diverse en inclusieve werkplek.

1 – Verwijder geslachtsgebonden woorden

Als kandidaten denken dat de functie meer geschikt is voor het andere geslacht, loop je mogelijk gekwalificeerde kandidaten mis. De beste manier om deze veelgemaakte fout te vermijden, is het vermijden van woorden die typisch worden opgevat als gecodeerd voor een mannelijk of vrouwelijk publiek. Hieronder vind je enkele veel voorkomende variaties van gendergecodeerde woorden.

Vrouwelijk gecodeerde woorden: instemmen, empathie, gevoelig, aanhankelijk, aanvoelen, steunen, samenwerken, eerlijk, vertrouwen, toezeggen, interpersoonlijk, begrijpen, medeleven, koesteren, en delen.

Woorden met mannelijke codes: agressief, zelfverzekerd, onbevreesd, ambitieus, besluitvaardig, koppig, assertief, verdedigen, onafhankelijk, strijd, dominant, uitgesproken, uitdagen, gedreven en superieur.

2 – Vermijd gendervooroordelen

Volgens een intern rapport van Hewlett Packard zullen vrouwen doorgaans alleen solliciteren naar een baan als ze voor 100% aan de kwalificaties voldoen. Om te voorkomen dat onbewuste gendervooroordelen vrouwen ervan weerhouden om op jouw functies te solliciteren, kun je overwegen om eisen die niet essentieel zijn te schrappen.

Als de functie een functie is waarin gemakkelijk training in kan worden gegeven, vraag dan niet naar ervaring met software. Veralgemeniseer de gebieden waar overdraagbare vaardigheden ok zijn, en geef duidelijk aan welke kwalificaties geprefereerd of vereist zijn.

3 – Elimineer raciale vooroordelen

Net als vooroordelen op grond van geslacht, kunnen vooroordelen op grond van ras impliciet zijn en worden ze vaak onbewust in stand gehouden door wervingsprofessionals. Maar zorgvuldige aandacht voor woorden en zinnen kan helpen impliciete en expliciete vooroordelen te elimineren. We geven enkele suggesties.

Bij het schrijven van mededelingen:

 • Vermeld nooit ras of nationaliteit.
 • Zinnen als “sterke Engelse taalvaardigheden” kunnen gekwalificeerde niet-Engelssprekenden ervan weerhouden te solliciteren.
 • De eis “gladgeschoren” kan kandidaten uitsluiten van wie het geloof vereist dat ze hun gezichtshaar behouden (het geeft ook aan dat de functie alleen voor mannen is)

Bij de beoordeling van kandidaten:

 • Vermijd “culturele geschiktheid” en focus op “waardeovereenkomst”
 • Beperk het doorverwijzen van kandidaten en ga verder dan uw netwerk
 • Wijk niet af van de kwalificaties voor een select groepje
 • Stel iedereen dezelfde reeks vragen tijdens het sollicitatiegesprek

4 – Spreek ervaren werknemers aan

Werknemers van 50 jaar en ouder maken ongeveer 35% uit van de beroepsbevolking, volgens een rapport van Human Resource Executive. Een aantal goede praktijken om leeftijdsdiscriminatie te vermijden, is ervoor te zorgen dat uw employer branding een breed spectrum van de leeftijd van de werknemers in uw bedrijf weerspiegelt. Vraag ook niet naar GPA of SAT scores – dit impliceert dat alleen pas afgestudeerden in aanmerking komen.

Bovendien, vermijd formuleringen als:

 • “Jong en energiek”
 • “feestelijke sfeer”
 • “work hard / play hard “
 • “Digital native”
 • “Oproep aan alle recente afgestudeerden!”
 • “Atletisch” of “atletisch aangelegd”
 • “Niet meer dan X jaar ervaring”
 • “Junior” of “Senior” behalve als onderdeel van een functietitel
 • “Vul jouw pensioen aan!”

5 – Wees open voor gehandicapte werknemers

Zorg ervoor dat jouw vacatures open staan voor werknemers van alle niveaus door te adverteren wanneer er aanpassingen mogelijk zijn (zoals flexibele uren of telewerkbeleid) die aantrekkelijk zijn voor werknemers met een handicap. Laat sollicitanten weten dat jouw werkplek alle kandidaten verwelkomt en waardeert met formuleringen als: “In staat om taken uit te voeren met of zonder redelijke aanpassingen”.

In plaats van te schrijven “Toegang tot een eigen voertuig is niet altijd noodzakelijk”, kun je proberen “Toegang tot betrouwbaar vervoer”, wat meer inclusief is voor mensen met een handicap. Zie onze tabel hieronder voor andere overwegingen met betrekking tot inclusief taalgebruik:

Discriminerende taal:

 

Meer inclusieve taal:

 

Moet 50 pond kunnen tillen Verplaatst apparatuur met een gewicht tot 50 pond
Op zoek naar een valide persoon [Geen vervanging-vermijd volledig]
Buigen en hurken onder bureaus om apparatuur

te installeren

Positioneert zichzelf om apparatuur te installeren, ook onder bureaus
Praat met studenten over hun financiële zorgen Communiceert met studenten over hun financiële zorgen
Loopt door het gebouw om toegang te krijgen tot bestanden Beweegt zich door het gebouw om toegang te krijgen tot bestanden
Deze rol vereist het visueel inspecteren van sites op veiligheid Deze rol vereist inspectie van locaties om veiligheidsproblemen op te sporen


Leg de basis voor een meer inclusieve werkomgeving

Als jouw personeelsbestand monocultureel is en geen diversiteit kent, heeft jouw bedrijf minder kans van slagen. Het schrijven van meer inclusieve functieomschrijvingen kan zeker helpen, maar het cultiveren van een meer inclusieve en diverse werkplek vereist bewustzijn en inspanningen die misschien niet zo voor de hand liggen.

Wij zijn er om je te helpen. En daarom organiseren we op 23 september een live stream event waar sprekers vanuit het bedrijfsleven in gesprek gaan met diversiteit & inclusie experts.

Wil je het gesprek bijwonen? Meld je dan >> hier <<  aan