Recruitment tips / Category Featured / 5 tips voor werkgevers voor een efficiënte videosollicitatie

5 tips voor werkgevers voor een efficiënte videosollicitatie

5 tips voor werkgevers voor een efficiënte videosollicitatie

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep, sociale contacten worden zoveel mogelijk vermeden. Werkgevers stellen geplande sollicitatiegesprekken vanzelfsprekend uit. Heb je wel nu dringend personeel nodig? Overweeg dan om de sollicitatiegesprekken door te laten gaan via video. Solliciteren kan heel goed via bijvoorbeeld Skype en FaceTime. Monsterboard legt uit wat de voordelen van videosolliciteren zijn en geeft tips hoe je video effectief kunt inzetten in het recruitmentproces.


We kunnen de effecten van deze crisis op de economie nog niet goed beoordelen. We kunnen ons goed voorstellen dat in deze onzekere tijden bedrijven voorzichtig zijn in het aannemen van nieuw personeel. Wellicht heb je als werkgever zelfs al mensen moeten ontslaan. Toch zijn er nog altijd bedrijven die misschien wel juist nu hard mensen nodig hebben. Als je sollicitaties wilt laten doorgaan, is solliciteren via video een goed alternatief.

 

 1. Welke tool kies je?

  Bepaal van te voren welke tool je kiest en communiceer dit goed richting de sollicitant. Skype, FaceTime of Zoom zullen de meeste mensen wel kennen en geïnstalleerd hebben, maar als jij een wat minder bekende dienst gebruikt heb je het risico dat de sollicitant er niet mee uit de voeten kan. Een tip: Google heeft sinds een aantal dagen de premium versie van Hangouts gratis gemaakt. Meer bedrijven volgen, dus zoek vooral even op of jouw favoriete dienst ook gratis ter beschikking is gesteld.

 2. Bereid je goed voor.

  Weet welke kandidaat aan de andere kant van het scherm zit, en lees je voorafgaand aan het gesprek goed in. Het kan verleidelijk zijn om tijdens het gesprek nog even snel het cv te scannen, maar de sollicitant aan de andere kant van het scherm kan dit ook zien. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent en dat je weet wie je digitaal voor je hebt zitten.

 3. Stel kandidaten op hun gemak.

  Voor veel sollicitanten is een sollicitatiegesprek sowieso spannend, als ze het gesprek dan ook nog moeten voeren op een voor hen onbekende manier – namelijk via video – zullen ze best zenuwachtig zijn. Leg uit dat het voor jullie ook anders loopt dan gepland, en begin niet gelijk met het stellen van moeilijke vragen. Houd het begin een beetje luchtig!

 4. Houd het klein.

  Bij video is het misschien makkelijk om een aantal collega’s ook aan te laten schuiven achter het scherm, maar vergeet niet dat dit voor de kandidaat intimiderend kan overkomen. Laat het gesprek voeren door de juiste mensen. Denk aan de recruiter, de directeur of manager en misschien nog een collega die vergelijkbaar werk doet. Houd het klein en vergeet vooral niet aan het begin van het gesprek iedereen voor te stellen.

 5. Ga niet te veel af op de eerste indruk.

  Het is een natuurlijke eigenschap om snel een oordeel te vellen over een persoon. Maar onthoud dat het misschien onverwachte videogesprek voor kandidaten een spannende aangelegenheid is waarin ze misschien niet het achterste van hun tong laten zien. Misschien stellen ze zich wat terughoudend op omdat ze het niet gewend zijn zichzelf via een scherm voor te stellen. Probeer het gesprek te gebruiken om erachter te komen in welke kwaliteiten diegene uitblinkt en over welke skills hij of zij beschikt. En als je toch twijfelt: geef dan aan dat als het weer kan, diegene van harte welkom is om jullie in het echt te ontmoeten.

 

Lees ook: 5 tips om video verder te implementeren in je recruitmentproces.