Pay-per-wát!? De voor- en nadelen van de verschillende vacaturemodellen

De voor- en nadelen van de verschillende vacaturemodellen

‘Pay per click’, ‘pay per apply start’ of ‘pay per apply finish’… de termen vliegen je tegenwoordig om de oren bij online recruitment. Wat is nu de beste keuze voor jouw bedrijf? Om duidelijkheid te scheppen, zet Emilie de Haes (Coördinator Marketplace Management Europe bij Monster) de voor- en nadelen van de verschillende opties eens voor je op een rijtje.


1 – Betalen voor een plaatsingsduur (duration)

Dit is de optie die het langst bestaat en die de meeste mensen dan ook wel kennen. Het stamt nog uit de tijd dat je een advertentie plaatste in de krant en dan maar moest hopen dat de sollicitaties binnenkwamen. Deze vorm staat om deze reden ook wel bekend onder de term ‘post and pray’.

Toen er vacaturesites kwamen, bleef dit model bestaan, maar dan online. De vacature staat langer online dan in een krant, maar je betaalt nog steeds alleen voor de plaatsingsduur en niet voor het resultaat. Dat wil zeggen dat je in dit oude model altijd een vast budget kwijt bent voor je campagne, ongeacht het resultaat.

Het is een prima manier van kandidaten zoeken als je af en toe eens een vacature hebt en geen tijd of mankracht hebt om de zoektocht naar de ideale kandidaat te optimaliseren. Denk aan een horecabedrijf dat incidenteel personeel nodig heeft en snel een vacature wil plaatsen zonder al te veel poespas.

Bedrijven die een meer structurele wervingsbehoefte hebben en daadwerkelijk per behaald resultaat willen afrekenen, kunnen beter voor één van de volgende drie opties kiezen.

Geschikt voor: bedrijven met af en toe een vacature en geen eigen recruitmentafdeling


2 – Betalen voor een jobview (pay per click)

Bedrijven die vooral veel zichtbaarheid willen voor hun vacature, kunnen ervoor kiezen om te betalen per jobview (bekeken vacature). Dit staat ook wel bekend onder de term ‘pay per click’. De click houdt in dit geval in dat jouw vacature aangeklikt wordt in de vacatureresultaten die de werkzoekende krijgt als hij een zoekopdracht geeft op een vacaturesite. Diegene ziet nu jouw hele vacature.

Bij het betalen per jobview zal de vacaturesite er alles aan doen om jouw vacature aan zoveel mogelijk ‘ogen’ te tonen. Als bedrijf weet je daardoor aan het einde van de maand hoe vaak jouw vacature gezien is en de prijs die een click gekost heeft.

Bedrijven die veel zichtbaarheid willen voor hun vacatures en/of merkbekendheid willen genereren, kiezen vaak voor dit model. Het geeft ze meer zekerheid dat hun vacature ook echt gezien wordt, al missen ze nog wel de echte zekerheid op een concreet resultaat – want een klik op een vacature is nog geen sollicitatie. Bij de volgende twee modellen kan dat beter gerealiseerd worden.

Geschikt voor: bedrijven die op zoek zijn naar zichtbaarheid van hun merk en vacatures


3 – Betalen voor een sollicitatiestart (pay per apply start)

Wil je als bedrijf meer controle over de resultaten, dan is het raadzaam om te kiezen voor een ‘pay per apply start’. Je betaalt nu alleen voor de keren dat iemand daadwerkelijk op de sollicitatiebutton klikt in jouw vacature. Dat zijn dus zeer geïnteresseerde kandidaten die na het klikken terechtkomen op het sollicitatieformulier op jouw eigen site.

Het grote voordeel hiervan is dat verkeer door jouw eigen funnel op jouw carrièrepagina loopt, wat ook goed is voor je employer branding. En omdat je de gegevens via je eigen formulier verzamelt, heb je volledige controle.

Je kunt voorselectievragen instellen om het selectieproces gerichter te maken, kandidaten retargeten of zelfs doorplaatsen op een andere functie als blijkt dat deze kandidaat daar beter geschikt voor is. Je bouwt zo je eigen talentpool van geschikte kandidaten op en weet met de juiste trackingtools ook via welk kanaal ze zijn gekomen.

Niet voor niets kiezen heel veel grote bedrijven tegenwoordig voor deze optie, omdat het ze maximale controle geeft en een maximaal resultaat.

Geschikt voor: bedrijven die maximale controle willen over de kandidaten die solliciteren


4 – Betalen voor een afgeronde sollicitatie (pay per apply finish)

Je kunt het jezelf als bedrijf nog makkelijker maken door te kiezen voor een ‘pay per apply finish’. Je betaalt nu alleen nog maar voor de echt afgeronde sollicitaties die direct in je Applicant Tracking System (ATS) of mailbox terechtkomen.

Dit is met name geschikt voor bedrijven die de afhandeling niet zelf willen of kunnen doen met een eigen formulier en dataverwerking. Ze willen gewoon een lijst met sollicitaties die ze rechtstreeks kunnen benaderen.

Ze hebben daardoor minder mogelijkheden om de kandidaten via een eigen formulier vooraf te screenen, maar hebben wel de zekerheid dat ze alleen betalen voor een afgeronde sollicitatie.

Geschikt voor: bedrijven die de drop-out van kandidaten in de sollicitatiefunnel willen minimaliseren en kiezen voor gemak om sollicitanten rechtstreeks in hun ATS te krijgen


Duration verpakt als resultaat

Betalen per resultaat is voor veel bedrijven in deze tijd de ideale oplossing voor hun wervingsvraagstuk. Zeker als ze in een krappe markt werven. Dan wil je niet meer een vast bedrag betalen voor alleen maar een vacatureplaatsing, waarbij je moet ‘bidden’ hoeveel je daar uithaalt.

Let daarbij wel op, want je ziet tegenwoordig ook aanbieders die beweren dat je per resultaat betaalt, maar waarbij het eigenlijk een verkapte vorm van ‘duration’ is. Dat kun je simpel achterhalen: betaal je een vast bedrag voor de campagne, ongeacht het resultaat wat die aanbieder geeft, dan is het eigenlijk een vorm van duration.

Als dat bij jouw wervingsstrategie past, is dat prima, maar als je meer controle over je budgetten wilt en meer zekerheid over de resultaten, dan zou ik de afspraken nog eens kritisch onder de loep nemen.

Samenwerking is de sleutel tot succes

Vooral met het betalen per sollicitatiestart en per afgeronde sollicitatie krijgen bedrijven veel zekerheid in handen, omdat je daarbij ook steeds verder in de funnel richting sollicitatie komt. Bij Monsterboard spreken we hierbij samen met het bedrijf af welke prijs er betaald wordt per resultaat en welk maandelijks budget er beschikbaar is. Juist die zekerheid geeft veel recruiters rust en duidelijkheid.

Wij versterken dat nog eens door tweewekelijks met de klanten om tafel te zitten en de prestaties tegen het licht te houden. Waar kan er bijgestuurd worden, wat kan nog beter? Daarbij komt ook de flexibiliteit om campagnes op te schalen bij seizoenspieken en af te schalen in geval van relatieve rust.

Want recruitment is maatwerk, omdat elke functie en daardoor elke campagne weer anders is. Dan wil je erop kunnen vertrouwen dat de resultaten die je krijgt ook echt de beste resultaten zijn. Voor de juiste prijs.


Wat is jouw ervaring?

Welke van deze opties gebruik jij en ben je daar tevreden mee? Of zie je nieuwe opties die misschien wel beter zouden kunnen passen bij jouw wervingsbehoefte? Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen en beantwoorden je vragen graag!