Een nieuwe lente, een nieuwe baan… in de techniek

Een nieuwe lente, een nieuwe baan… in de techniek

Als je naar buiten kijkt, zou je het misschien niet zeggen, maar vandaag is toch echt de lente begonnen. Traditioneel het moment van nieuw leven. Nieuwe bloemetjes, pasgeboren lammetjes, dat werk. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw baan? Ben jij misschien ook toe aan een nieuwe stap? Of een allereerste stap. Dan helpen we je graag op weg.

Een nieuwe baan vinden kan op verschillende manieren. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Sterker: hoe meer middelen je inzet, hoe groter de kans op de baan die bij je past. Laat je inspireren door de volgende 7 stappen.

 

1 - Zet je cv online

De eerste stap die je natuurlijk zet, is je cv online zetten. Dan zorg je er in elk geval voor dat je bekend bent onder de duizenden bedrijven die op die manier naar geschikte kandidaten zoeken. Zonder dat jij verder nog iets hoeft te doen. Lekker makkelijk achterover leunen tot de aanbiedingen binnenkomen. Extra voordeel: als een bedrijf jou benadert, sta je net even wat lekkerder in de onderhandelingspositie dan dat je jezelf aanbiedt.

Zorg er wel voor dat je in je cv zo specifiek mogelijk omschrijft wat voor een baan je zoekt, zodat je alleen de aanbiedingen krijgt die bij je passen. Bang dat je huidige werkgever weet dat je om je heen kijkt? Niet nodig. Want in de CV Database van Monsterboard wordt jouw cv automatisch afgeschermd voor het bedrijf waar je op dat moment werkt.

 

2 - Bekijk het vacatureaanbod

Het grote voordeel van een baan zoeken in de techniek is dat er zoveel technische banen zijn. Kijk maar eens op het vacature-aanbod op Monsterboard en je vindt er duizenden techniek-vacatures. Van cnc-verspaners, elektromonteurs, pijpfitters en gespecialiseerde lassers tot ontwerpers-constructeurs, procestechnologen, technische calculators en werkvoorbereiders.

 

3 - Stuur een open sollicitatie

Het kan zijn dat je graag bij een bepaald bedrijf wilt werken waar op dat moment geen vacature online staat. Stuur dan eens gewoon een open sollicitatie. Hierbij helpt het wel als je een naam hebt van een recruiter, zodat je die rechtstreeks kunt benaderen. Anders kan de open sollicitatie wel eens in de verkeerde la (lees: prullenbak) verdwijnen.

Je kunt recruiters tegenwoordig heel makkelijk vinden via social media. Daar kun je ook kijken wie er nog meer werken en zo gelijk horen of het echt zo leuk is om er te werken. Het echte verhaal is vaak net wat authentieker dan een algemeen verhaal op een site.

 

4 - Bezoek vakbeurzen

Om een indruk te krijgen wat de leuke bedrijven zijn om te werken, is het ook raadzaam om regelmatig vakbeurzen te bezoeken. Een vakbeurs, zoals bijvoorbeeld de Technische Industriële Vakbeurs, is wat anders dan een banendag. Op een vakbeurs wordt er inhoudelijk gepraat over jouw vakgebied en draait het minder om het aanprijzen van vacatures. Zo kun je echt kijken wat bij jou past.

 

5 - Ontmoet andere technici op Meetup.com

Een andere manier om mensen te ontmoeten die met jouw vakgebied bezig zijn, is Meetup.com. Op dit platform staan allerlei groepen die regelmatig bij elkaar komen. Met de deelnemers praat je inhoudelijk over het vak, maar ondertussen kom je er ook achter waar het leuk is om te werken. Je hoort vanzelf waar ze zitten, wie het naar zijn zin heeft en wie niet. Het kan ook een ingang zijn om ergens binnen te komen.

Het voordeel van een Meetup is dat je niet meteen als sollicitant te boek staat, maar gewoon als iemand die vakgenoten ontmoet rondom een bepaald thema. Dan ben je dus ook niet meteen ‘verdacht’. Ook niet bij je huidige werkgever. En voor de minder schaarse beroepen is een Meetup ook zeer geschikt om carrière-ideeën op te doen, omdat daar niet altijd grote events voor zijn.

 

6 – Zoek op Social Media

Ook op social media worden steeds meer vacatures geplaatst. Zoek op Twitter maar eens op hashtag #engineer, #lasser of #werkvoorbereider en laat je verrassen door wat er langs komt. Noem ook je functietitel in je Twitter-bio want daar zoeken recruiters ook gericht op. En als het geen geheim is dat je op zoek bent naar een baan, kun je het natuurlijk ook actief van de social media-daken schreeuwen. Laat de wereld weten dat je beschikbaar bent en wat je precies zoekt.

 

7 - Maak een vacature-alert aan

Heb je iets minder haast met het vinden van een nieuwe techniek-baan, maar wil je toch graag op de hoogte blijven van wat er allemaal wordt aangeboden, maak dan een vacature-alert aan. Je ontvangt dan vacatures die passen bij jouw wensen vanzelf in je inbox. Dagelijks, wekelijks of maandelijks, net wat jij prettig vindt. Wie weet komt er wel een leuk buitenkansje voorbij waar je zelf nooit aan gedacht had. Misschien deze lente al wel!

 

Misschien ook interessant

Reacties

Door te reageren stem je in met Monster’s privacybeleid, gebruiksvoorwaarden en gebruik van cookies.

blog comments powered by Disqus

Ga Voor Beter

Aanmelden