7 tips van Dell-directrice om te groeien in je IT-carrière

Carrière tips van Dell topvrouw Jeanine Peek

7 tips van Dell-directrice om te groeien in je IT-carrière

Op het IT Diamonds-event gaf Dell-directrice Jeanine Peek een presentatie over groeien in je carrière. We vatten ze samen in 7 tips:

1 – Weet dat er vooroordelen bestaan

Zelf is Peek natuurlijk een goed voorbeeld van hoe je als vrouw aan de top kunt komen in de IT-wereld. Zij gelooft dan ook niet in een glazen plafond. Maar ze weet wel dat vrouwen tegen vooroordelen aan kunnen lopen. Ze heeft het vaak genoeg zelf meegemaakt (zie ook punt 3). Het is volgens haar vooral belangrijk om te beseffen dat dit soort vooroordelen bestaan en om ze bespreekbaar te maken. “Het helpt als je weet dat de persoon tegenover je een bepaald vooroordeel heeft. Vaak kan erover praten al een hoop onwetendheid wegnemen en oplossen.”

 

2 - Excelleer in wat je doet – en laat het merken

Om hogerop te komen moet je in eerste instantie gewoon heel goed zijn in wat je doet. Maar daarnaast moet je er ook voor zorgen dat mensen het zien. Peek geeft als voorbeeld de uitreiking van de Computable Awards die een paar weken eerder plaatsvond en waarbij alle vrouwen uit de teams die op het podium werden geroepen de microfoon aan de mannelijke aanwezigen gaf. “Daarmee lieten ze niet zien dat zij ook verantwoordelijk waren voor het succes.”

 

3 – Draag je ambities uit

Peek leerde dit zelf the hard way, zoals ze zelf zegt. Toen ze nog bij WorldCom werkte, was ze qua cijfers de beste salesmanager. Maar toen er een hogere positie vrijkwam, werd ze toch gepasseerd. Bij navraag bleek dat haar manager – nota bene ook een vrouw – dacht dat ze niet geïnteresseerd zou zijn, omdat ze net moeder was geworden. Los van het feit dat een vooroordeel over vrouwen hier een grote rol speelt, kan het ook helpen om nog duidelijker aan te geven waar je ambities liggen. “Voor je weet denken ze dat je geen interesse hebt.”

 

4 – Leer wanneer je moet onderhandelen

Het feit dat vrouwen minder verdienen dan mannen, komt volgens Peek ook omdat vrouwen minder goed zijn in onderhandelen. Zelf zegt ze er ook niet zo goed in te zijn. Toen zij als directeur werd gevraagd voor Dell, was ze best tevreden met het aanbod dat ze kreeg – ze vond het immers al lang leuk dat ze terug was gevraagd. Maar ze wist ook dat dit het moment was om er alles uit te halen, en niet later. Dus ging ze toch de onderhandelingen aan en kreeg ze nog wat meer.

 

5 – Laat nooit een slagveld achter

Hoe je ook weg gaat bij een bedrijf, laat nooit een slagveld achter, aldus Peek. Zelfs als je tegen je zin ontslagen wordt, is het niet verstandig om met modder te gaan gooien. Je weet nooit of je iemand nog eens nodig hebt of nog eens terug kunt keren bij het bedrijf. Zelf werd ze ook teruggevraagd bij Dell (ze was overigens niet ontslagen) en dat had nooit gekund als ze onder slechte omstandigheden was vertrokken.

 

6 – Zoek een sponsor

Zorg dat je iemand hebt in een bedrijf die jou verder kan helpen in je carrière. Iemand die een hogere positie heeft bijvoorbeeld. Zo’n iemand weet sneller of er bepaalde posities vrijkomen en kan jou dan wellicht naar voren schuiven. Probeer dus contact te leggen met senior managers en vraag gerust of ze jouw sponsor willen zijn. Zelf maakte ze zo ooit bij KPN een stap van drie salarisschalen omdat de directeur een goed woordje voor haar had gedaan bij een afdelingsmanager.

 

7 – Netwerk, netwerk, netwerk!

In het verlengde hiervan ligt het onderhouden van je netwerk. Volgens Peek moet je daar minimaal vijf uur per week aandacht aan besteden. “Klinkt veel, maar is echt noodzakelijk.” Zelf zorgt ze ervoor dat ze in elke nieuwe werksituatie (bijvoorbeeld als ze op werkreis is) minimaal vijf minuutjes gesproken heeft met alle belangrijkste personen die daar aanwezig zijn. Maar ook netwerkevents kunnen goed helpen. Ga erop uit en stap op mensen af. Zij zijn het die je vaak verder helpen.

 

‘Vrouwen zijn belangrijk in de IT’

Tot slot benadrukte Peek nog het belang van meer vrouwen in de IT. “Kijk naar de organisaties waar IT een rol in speelt. Dan gaat het niet meer alleen om de computer, maar om de interactie met de mens. Daar heb je een hele brede en diverse IT-populatie voor nodig – en daar horen vrouwen dus bij.”

Ze hoopt dan ook vurig dat meer vrouwen besluiten in de IT te gaan werken. Ook omdat ze het zelf zo’n boeiende sector vindt: “Het leuke van de IT is de dynamiek. Het zit overal, dus je komt het overal tegen. Het maakt niet uit of je nu bij de overheid bent of bij ziekenhuizen of banken.”

En het wordt volgens haar ook steeds belangrijker. “Het is de drijvende kracht achter innovatie voor heel veel organisaties. Dus je bent eigenlijk altijd bezig met leuke, innovatieve, interessante projecten die ook echt het verschil maken. Dat kom je in weinig andere branches op die manier tegen.”

Misschien ook interessant

Reacties

Door te reageren stem je in met Monster’s privacybeleid, gebruiksvoorwaarden en gebruik van cookies.

blog comments powered by Disqus

ICT vacatures

  • {FeaturedJobPostedDateText}13-12-2018 {FeaturedJobCompanyText} SPB Benelux
    SPB Benelux is op zoek naar een Sales Manager Nederland Introductie: SPB Benelux biedt 'affinity'-verzekeringen en -diensten voor grote merken. Om hun marktpositie in Nederland verder te versterken...
  • {FeaturedJobPostedDateText}13-12-2018 {FeaturedJobCompanyText} Luba
    Functieomschrijving Aansturen en begeleiden van tekenaars en ontwerpers. Op inspirerende wijze begeleiden, ondersteunen en opleiden van je collega’s. Projectplanning en het prioriteren van deadline...
  • {FeaturedJobPostedDateText}13-12-2018 {FeaturedJobCompanyText} Bystronic Benelux BV
    Bystronic Benelux te Meerkerk is op zoek naar een Area Sales Manager Introductie: Door haar sterke service en zeer klantgerichte cultuur is Bystronic Benelux één van de sterkst groeiende regio’s va...