Wat trek je aan op je sollicitatiegesprek?

Pak, overhemd of toch gewoon een t-shirt?

Wat trek je aan op je sollicitatiegesprek?

Klopt het dat alle (mannelijke) IT’ers in spijkerbroek en t-shirt rondlopen? Is het erg om zo casual gekleed te gaan als je toch maar zit te programmeren? En hoe zit het met het sollicitatiegesprek? Doe je dan extra je best? Of ben je dan al snel overdressed?

We vroegen het vier IT-recruiters van vier totaal verschillende bedrijven: een bank, een retailer, een internationaal organisatieadviesbureau en een werving- en selectiebureau. Van t-shirts tot pakken, het kan alle kanten op. Oftewel: weet waar je solliciteert.


Klopt het dat alle IT’ers in spijkerbroek en t-shirt rondlopen?

Robin Overweel (Ahold): “In pak zie je ze inderdaad niet zoveel. Hooguit bij business-analisten en projectmanagers. Bij Ahold loopt de IT’er ook gewoon in spijkerbroek en t-shirt of trui. De manager wat sneller in een overhemd. Geen strakke pakken in elk geval. Hiervoor werkte ik bij een echte IT-organisatie en daar droeg men zelfs korte broeken, slippers en hardrock-shirts.”

Bas Westland (ePeople): “IT’ers die wat dichter op de techniek zitten, zijn vaak wat introverter en letten daardoor minder snel op hun kleding. Maar zo’n generalisatie gaat natuurlijk niet altijd op. Het verschilt gewoon per persoon. Je hebt hippe IT’ers die erg over hun kleding nadenken en IT’ers die er zich wat minder om bekommeren.”

Rob van Elburg (ING): “Bij ons klopt dat beeld wel. De man in pak achter de pc is bij ons echt voorbij. Iedereen kan zich hier kleden zoals hij wil en dat betekent dat veel in hun spijkerbroek rondlopen – ook de managers. Maar dat geldt niet alleen voor de IT’ers. Ook de directievoorzitter van ING zie ik wel eens in een spijkerbroek.”

Dennis Schutte (Accenture): “Voor een IT’er bij Accenture die ook consultant is, is een pak echt wel verplicht. En van andere mannelijke IT’ers wordt verwacht dat ze minimaal een nette broek en overhemd dragen. Voor vrouwelijke IT’ers geldt dat ze een nette rok of broek dragen met een blouse. Soms ook een jurkje. Bij ons zul je in elk geval geen spijkerbroek zien.”

 

Maakt het als IT’er uit wat je draagt?

Bas (ePeople): “In elke functie draait het om relevantie. Als jij een front-end-developer bent die regelmatig user interfaces moet bespreken met klanten, dan is het belangrijker hoe je eruit ziet dan wanneer je in de back-end bezig bent zonder klantcontact.”

Dennis (Accenture): “Klanten hebben een bepaald beeld van Accenture en verwachten dus dat iemand in een pak langs komt. We worden er wel losser in, dus een nette broek met overhemd is vaak ook wel toegestaan. Zeker de IT’ers willen dat liever. Maar bij Accenture ben je net iets meer dan developer alleen. Dus daar hoort ook bepaalde kleding bij.”

Rob (ING): “Nee, iedereen bij ING is vrij om te kiezen wat hij wil. Een trend die je bij ons wel ziet het nerd-shirt met echte IT-teksten erop. Die zijn behoorlijk populair. Ik heb zelf ook een collectie van 200 exemplaren in de kast liggen. Ook de t-shirts van onze hackathons zijn zeer gewild. Dat worden vast collector’s items.”

 

En op je sollicitatiegesprek?

Rob (ING): “Ook daarin is iedereen vrij, maar mijn advies is wel om bij een sollicitatiegesprek gekleed te gaan alsof je voor het eerst gaat dineren met je schoonouders. Het hoeft geen pak te zijn, maar wel een nette broek met jasje.”

Robin (Ahold): “Ik vind dat je op een sollicitatiegesprek wel even extra je best moet doen. Maar trek wel kleren aan waarin je je lekker voelt. Anders ben je het hele gesprek afgeleid door een pak dat te krap zit, waardoor je niet goed uit de verf komt. Een nette broek met overhemd is voor een IT’er ook prima.”

Bas (ePeople): “Een pak is echt niet nodig. Niemand verwacht van een IT’er dat hij zich gaat overdressen. Sterker: ik denk dat het mensen eerder wantrouwend maakt. Of een pak moet echt bij je passen, omdat je het vaker draagt. Draag je liever een spijkerbroek, dan moet dat op een sollicitatiegesprek ook gewoon kunnen.

 

Is slechte kleding een afknapper?

Dennis (Accenture): “Dat iemand zich slecht kleedt, komt bij ons bijna nooit voor. Maar mocht het gebeuren, dan is er nog geen man overboord. Dan leg ik diegene gewoon uit dat hij de volgende keer wel kleren aantrekt die bij ons bedrijf horen. Als hij tenminste bij een bedrijf als Accenture wil werken. Want je moet het wel leuk vinden om in zo’n formelere cultuur te werken.”

Robin (Ahold): “Nee, ik zal mensen niet om hun kleding afwijzen. Zolang je niet stinkt of smerig bent.”

Bas (ePeople): “Ik vind persoonlijke hygiëne ook belangrijker dan wat je draagt. Ik zie liever iemand in simpele kleren die fris ruikt dan iemand in pak met een overhemd dat hij al drie dagen aan heeft. Dat geldt ook voor sollicitanten die geen klantcontact hebben, want je hebt altijd wel met collega’s te maken. Slechte hygiëne is dus wel een afknapper.” 

Rob (ING): “Nee, niet meer. Zeker bij technische ICT’ers kijk ik vooral naar de skills. We kijken wel naar iemands persoonlijkheid, maar dat hangt niet af van de kleren. Ik vind: don’t judge a book by its cover. Maar slechte kleren op een gesprek is wel jammer. Het doet afbreuk, terwijl het niet nodig is.”

Is het slim om te vragen naar de dresscode in een bedrijf?

Rob (ING): “Het lijkt mij common sense dat je je een beetje netjes kleedt. Maar als mensen er echt twijfels over hebben, kun je het even aan de recruiter vragen.”

Bas (ePeople): “Het is slim om van tevoren in te schatten wat de kledingstijl in een bedrijf is. Via social media kun je dat makkelijk achterhalen. En als je via een intermediair solliciteert, kun je aan diegene vragen wat de dresscode is. Als die dat niet weet, is het ook geen goede intermediair.”

Dennis (Accenture): “Altijd doen. Je moet namelijk ook niet in je pak aankomen als iedereen in spijkerbroek loopt. Je zou eigenlijk altijd even naar de cultuur moeten vragen, omdat je wilt weten of zo’n bedrijf wel bij je past. Anders hoef je helemaal niet te beginnen aan dat gesprek.”

Misschien ook interessant

Reacties

Door te reageren stem je in met Monster’s privacybeleid, gebruiksvoorwaarden en gebruik van cookies.

blog comments powered by Disqus

ICT vacatures

  • {FeaturedJobPostedDateText}18-01-2019 {FeaturedJobCompanyText} Coolblue
    Als Store Manager zorg je voor een gemotiveerd team en een stralende winkel, met als doel zoveel mogelijk klanten blij maken, met het juiste product. Plus- en minpunten Je stuurt, samen met de Floo...
  • {FeaturedJobPostedDateText}18-01-2019 {FeaturedJobCompanyText} Coolblue
    Als Floor Manager geef je leiding aan het team en ben je verantwoordelijk voor de gehele klantreis, van aankomst tot vertrek. Plus- en minpunten Je bent het eerste aanspreekpunt voor collega’s op d...
  • {FeaturedJobPostedDateText}18-01-2019 {FeaturedJobCompanyText} Coolblue
    Als Verkoopmedewerker adviseer je onze klanten tijdens hun aankoopproces en weet je de wensen van onze klant op de juiste manier te vertalen naar de juiste keuze voor hem. Startdatum is 1 maart 201...