Kennisachterstand leidt tot lager IT-salaris

Salarissprongen nog wel mogelijk

Kennisachterstand leidt tot lager IT-salaris

Werkloze IT’ers die na een tijdje weer een baan vinden, moeten rekening houden met een flinke daling in salaris. Dat blijkt uit onderzoek dat De Volkskrant en UWV gisteren publiceerde. Kennisachterstand is een van de grootste redenen voor deze loonderving die gemiddeld maar liefst op 24% ligt.

IT-recruiter en trainer Bas Westland vindt de resultaten van het onderzoek niet zo verwonderlijk, hoewel hij wel opkijkt van het grote salarisgat: “Juist in de IT gaan de ontwikkelingen zo snel dat als je er even een jaartje uit bent geweest, je al vaak een enorme achterstand hebt opgebouwd. En als je in je vorige baan al niet met de allernieuwste technologieën werkte, kan het verschil nog groter zijn.” Hij waarschuwt IT’ers dan ook dat ze zich moeten blijven ontwikkelen en bijscholen.

Zelf cursussen volgen

Hadden de werkloze IT’ers dat dan ook moeten doen toen ze aan de kant stonden? Westland vindt dat geen gekke gedachte: “Er zijn voldoende online cursussen die echt niet veel geld kosten, dus die kun je dan prima volgen om bij te blijven.” Hij plaatst wel een kanttekening. “Bij IT draait het niet alleen om kennis, maar ook om vaardigheden, en die leer je vooral in de praktijk. Dat is zonder werkgever dus wel weer lastig.”

Een oplossing voor dit probleem is volgens Westland om jezelf aan te bieden bij vrijwilligersorganisaties of andere organisaties die staan te springen om IT’ers, maar die weinig budget hebben. “Spreek met het UWV af of je met behoud van uitkering bij dat soort partijen aan de slag kunt.” Uiteindelijk is blijven werken volgens hem de beste remedie om weer snel een baan te krijgen. “Hoe langer je uit het ritme raakt, hoe lastiger het wordt om terug te keren – dat blijkt uit alle onderzoeken.”

Achterstand inlopen

Maar wat moeten de IT’ers doen die weer aan het werk zijn met een veel lager salaris? Hoe kunnen zij hun achterstand snel inlopen? Westland: “Door je nu alsnog in de nieuwste technologieën te verdiepen. Hou in de gaten wat er zich aan de horizon afspeelt en wat er dus binnenkort aan zit te komen. Praat met andere IT’ers over wat zij weten of kijk met welke technologieën de succesvolle bedrijven werken.”

“En vraag vervolgens aan je werkgever of je een opleiding kunt volgen in die nieuwe technologieën. Zodat als die technologieën echt groot gaan worden je er op voorbereid bent. Dat is zowel voor jouw werkgever belangrijk als voor jezelf. En dan kun je snel alsnog die salarissprongen maken.”

Of lees gewoon deze 5 tips voor een hoger salaris als IT’er

Misschien ook interessant

Reacties

Door te reageren stem je in met Monster’s privacybeleid, gebruiksvoorwaarden en gebruik van cookies.

blog comments powered by Disqus

ICT vacatures

  • {FeaturedJobPostedDateText}17-01-2019 {FeaturedJobCompanyText} Randstad
    Locatie/Standplaats MAARSSEN Functieomschrijving MEDEWERKER KLANTENSERVICE IN MAARSSEN (40 uur) Onze opdrachtgever in Maarssen zoekt per direct een medewerker klantenservice voor 40 uur per week. O...
  • {FeaturedJobPostedDateText}17-01-2019 {FeaturedJobCompanyText} Tempo-Team
    Locatie/Standplaats TILBURG Functieomschrijving Op zoek naar een leuke flexibele parttime baan? Ben jij iemand die anderen graag helpt? Heb jij affiniteit met technische problemen? Dan is dit de pe...
  • {FeaturedJobPostedDateText}17-01-2019 {FeaturedJobCompanyText} Randstad
    Locatie/Standplaats HOUTEN Functieomschrijving MEDEWERKER KLANTENSERVICE KINDERVOEDING GEZOCHT VOOR 38 UUR P/W IN HOUTEN! Sorgente is de enige specialist in voedingszorg thuis in Nederland. Sorgent...