Ik geloof niet in het krijgen van kansen, maar in het pákken ervan

Quality Engineering & Assurance Consultant, SCRUM Master én service delivery manager

Angela DograAngela Dogra werkt als Quality Engineering & Assurance Consultant bij Cognizant. Wat houdt dat precies in? Wat maakt haar werk zo leuk? En hoe is het om als vrouw in een mannenwereld te werken?

Hoe lang werk je al bij Cognizant?

Sinds april 2015. Daarvoor werkte ik bij een grote internationale bank via een kleiner IT-bedrijf en weer daarvoor heb ik deel uitgemaakt van een eigen IT-onderneming waar ik me bezig heb gehouden met het leveren van custom-made mobiele applicaties aan retailers en brands en alles wat daarbij komt kijken.
 

Hoe ben je bij Cognizant terechtgekomen?

Ik werd voorgesteld door een oud-collega. Er was direct een klik met het bedrijf en de mensen die er werken. Het is een internationaal bedrijf, innovatief en divers en dat sprak me erg aan. Ik kende Cognizant trouwens al wel van naam, omdat zij al meerdere jaren op een rij de Top Employers Nederland Award hebben gewonnen.
 

Wat houdt jouw rol in?

Momenteel werk ik namens Cognizant bij één van de grootste internationale retailers ter wereld. Ik zit hier in de digital innovation divisie waar we met name mobiele applicaties ontwikkelen, testen en beheren. Naast de rol van Quality Assurance Test Consultant vervul ik ook de rol van SCRUM Master en service delivery manager. Het is dus een hele combinatie van verschillende rollen en dan in meerdere projecten tegelijk.


Wat vind je leuk aan jouw huidige werk?

Het leuke van werken in de IT-wereld is dat deze zo dynamisch en uitdagend is. Geen van de dagen is eigenlijk hetzelfde door het dynamische karakter van IT en door de variëteit van taken en verantwoordelijkheden die mijn rol mij biedt. Het werk is erg veelzijdig en daarbij zit ik in een internationale omgeving. Dat alles bevalt mij uitstekend. Verder bevalt de Agile-manier van werken me erg goed. Door in sprints te werken, blijven de projecten overzichtelijk en beheersbaar. Ook de projectvoortgang wordt zo goed bewaakt.


Waar liggen de uitdagingen in je werk?

De uitdaging ligt vooral in de meerdere rollen en de meerdere projecten die tegelijk lopen. Dit vraagt de juiste aanpak om het in goede banen te leiden. Ik moet goed plannen en gestructureerd en accuraat werken. Een flexibele houding is hierbij wel een must. Verder is aanpassingsvermogen of wel snel kunnen schakelen van belang. De ontwikkeling in digital transformatie maakt alles nog uitdagender, want IT is toch wel de drijvende kracht achter die digitale innovatie.


Heb je altijd in de IT willen werken?

Nee, ik ben er eigenlijk ingerold. Maar het is wel een van de beste dingen die me ooit is overkomen.


Hoe is dat gegaan?

Ik had een MBA gedaan aan de Erasmus Universiteit, met een specialisatie in Finance en Investments en daarna mijn cv gezet op Monsterboard. Mijn cv werd opgemerkt en ik werd uitgenodigd voor een gesprek.


Toen dacht je meteen ‘yes’ of moest je even nadenken?

Ik moest wel even nadenken. Maar nu kan en wil ik niet meer zonder IT.


Wat vind je er zo leuk aan?

IT is het kloppend hart in bijna elk bedrijf, daar waar het gebeurt. Je kunt er vandaag de dag niet meer omheen. IT is dynamisch en ever changing.


Het is alleen wel een mannenwereld. Is dat bij Cognizant ook zo?

Er werken wel vrouwen, maar het merendeel is inderdaad wel man.


Vind je dat jammer?

Ik denk dat de beste teams gevormd worden door verschillende type mensen. Niet alleen verschillende seksen, maar ook verschillende leeftijden en culturen. Diversiteit geeft verrijking van visie en perspectieven en brengt mijns inziens meer creativiteit binnen een team


Wat zou er moeten gebeuren om meer om meer vrouwen in de IT te krijgen?

Ik denk dat we daar eigenlijk vanaf een veel jongere leeftijd al mee moeten beginnen. Het onderwijs zou het bijvoorbeeld al kunnen introduceren op de basisschool in een hele basic way. Mijn roots liggen in India, hoewel ik in Nederland geboren ben, en wat ik van familie uit India weet is dat ze daar al vanaf hele jonge leeftijd in aanraking komen met IT. De vele Indiërs binnen de IT is hier absoluut een gevolg van.

Ik bedoel niet dat je kinderen direct die hard programmeren moet leren, maar maak ze er bekend mee. Laat ze ervaren hoe leuk het is. Zodat zij ook op een gegeven moment makkelijker een beslissing kunnen maken of het wel iets voor ze is. Verder zullen we vrouwen vaker moeten vertellen wat een leuke branche de IT wel niet is en dat deze voor de meeste bedrijven de drijvende kracht is achter innovatie en digitalisering.


Uit gesprekken met andere vrouwelijke IT’ers tijdens het netwerkevent IT Diamonds kwam naar voren dat vrouwelijk IT’ers minder carrièrekansen krijgen dan mannen. Ervaar jij dat ook zo?

Eerlijk gezegd niet. Ik geloof meer in het pakken van kansen in plaats van krijgen ervan. Ik pak graag mijn kansen, waar ik dat kan. In mijn optiek zijn louter discipline, focus en hard work de ingrediënten tot succes, ongeacht het geslacht. Durf ook risico's te nemen. Daarnaast is het netwerken en communiceren met mensen op je werk en in je branche essentieel. Verder is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen in de IT. Wees leergierig en blijf kennis opdoen. Denk aan trainingen, cursussen, evenementen. Juist vanwege het dynamische karakter van de IT is dit cruciaal.


Tot slot: heb je nog tips voor vrouwen die ook een carrière in de IT overwegen?

Ik zou zeggen: verdiep je eens in IT. Probeer er een concreet beeld bij te krijgen. Want het begrip IT kan vrij abstract overkomen. Lees IT-gerelateerde artikelen, lees vacatures om een beter beeld te krijgen bij bepaalde IT-rollen. Wat wordt jouw takenpakket, wat zijn je responsibilities? Plus: praat eens met vrouwen die hun hart al hebben verloren aan de IT zoals ik. Dan zul je horen hoe leuk en veelzijdig het is! En echt niet zo technisch als de meesten denken.

Misschien ook interessant

Reacties

Door te reageren stem je in met Monster’s privacybeleid, gebruiksvoorwaarden en gebruik van cookies.

blog comments powered by Disqus

ICT vacatures

  • {FeaturedJobPostedDateText}10-12-2018 {FeaturedJobCompanyText} Walters People
    Heb jij minimaal MBO4 of HBO richting finance afgerond en meer dan 3 jaar relevante werkervaring? Ben jij analytisch aangelegd en sterk communicatief vaardig? Spreek je naast Engels nog een of twee...
  • {FeaturedJobPostedDateText}10-12-2018 {FeaturedJobCompanyText} Walters People
    Ben jij net klaar met jouw Financiele studie? Ben je nu op zoek naar je eerste uitdaging? Wil je dat doen in een traineeship bij een toonaangevend internationaal bedrijf? Ben jij een ambitieuze, ha...
  • {FeaturedJobPostedDateText}10-12-2018 {FeaturedJobCompanyText} Walters People
    Ben jij een gedreven, proactieve en communicatieve financial met passie voor cijfers? Ben jij accuraat en een echte team player? Heb jij een afgeronde HBO opleiding richting finance en minimaal dri...