Hoe krijgen we meer vrouwen in de ICT?

Experts uit het veld geven hun visie

Op bijvoorbeeld Internationale Vrouwendag wordt de spotlight gezet op vrouwen in verschillende beroepen, maar wij vinden iedere dag een goed moment om aandacht te besteden aan het grote tekort aan vrouwen in de IT. Hoe kunnen we dat veranderen? Zeven betrokkenen uit het vak geven hun idee hierop.

 

 

Vaker aan vrouwen vertellen hoe leuk de IT is

“We moeten vaker vertellen hoe leuk het is om in de IT te werken. Vooral de dynamiek van het vakgebied is zo leuk. Het maakt niet uit of je nu bij de overheid bent of bij ziekenhuizen of banken – IT zit overal in. En het wordt ook steeds belangrijker. Het is de drijvende kracht achter innovatie voor heel veel organisaties. Dus je bent eigenlijk altijd bezig met leuke, innovatieve, interessante projecten die ook echt het verschil maken. Dat kom je in weinig andere branches op die manier tegen. Dus ik denk: als we dat maar vaak genoeg vertellen, met een paar mooie voorbeelden, dat vrouwen dan vanzelf denken: ik moet in de IT zitten. Daar kan ik echt het verschil maken.”

Jeanine Peek – directeur Dell Nederland

 

Begin op middelbare school al met programmeren

“Het zou volgens mij goed zijn om al op de middelbare school te beginnen met programmeren. Net zoals je les in Engels en Nederlands krijgt. Zo kun je ook aan vrouwen laten zien hoe leuk het is en dat ze het ook gewoon kunnen. Want als je er nooit mee in aanraking komt, weet je ook niet of het bij je past. Als je al vroeg ziet dat het allemaal niet zo technisch is als je dacht, dan is de stap eerder gezet. Later wordt de drempel veel hoger en dat is zonde.”

Anniek Heslenfeld - Java-developer bij Capgemini

 

Beeldvorming veranderen dat IT alleen maar technisch is

“Ik denk dat vooral de beeldvorming over IT veranderd moet worden. Het is allang niet meer dat technische vakgebied dat het vroeger was. Veel van de techniek wordt al voor je gedaan door computers, dus het draait binnen de IT tegenwoordig ook veel meer om organiseren en projecten uitvoeren. Als meer mensen zich dat zouden realiseren, denk ik dat meer mensen in de IT zouden willen werken dan nu – inclusief meer vrouwen. Wij merken dat ook in onze opleiding voor omscholen naar ICT’er: vrouwen, maar ook mannen, zeggen na afloop een veel positiever beeld van de IT te hebben dan ze vooraf hadden.”

Ronald Kleijn - Projectleider Make IT Work en docent Informatica HvA

 

In Roemenië krijgt iedere scholier computerwetenschap

“Het begint met het veranderen van het imago van het vakgebied. Men heeft in Nederland nog blijkbaar het idee dat IT iets voor nerds is, wat echt totaal niet meer het geval is. IT is overal tegenwoordig en dat leidt ook tot banen die een beetje tussen IT en de overige bedrijfsvoering in zitten en die echt niet hardcore IT zijn. Daarnaast worden de pure IT-vaardigheden hier in Nederland volgens mij minder gestimuleerd. In elk geval word je in Roemenië al vroeg aangemoedigd om voor de exacte vakken te kiezen en krijgt iedereen op school twee uur per week computerwetenschap. Ik leerde mijn eerste stukje coderen al op mijn 15e. Zo kwam ik erachter dat dit iets was wat ik kon en dat het niets engs was.”

Adelina Ionescu - Junior IT Specialist bij ING

 

Beeld van de IT veranderen

“Het probleem is dat vrouwen vaak niet de opleidingen doen die goed aansluiten bij een IT-baan. Ik denk dat het komt doordat ze een verkeerd beeld hebben van wat IT precies is – dat ze het te technisch inschatten. Om meer vrouwen te bewegen voor de IT te kiezen, zou je het beeld moeten veranderen. Dat kan door middel van campagnes vanuit de overheid, maar ook scholen spelen een belangrijke rol. Dat ze bij het studie-advies veel meer benadrukken dat IT ook een optie is, ook voor vrouwen die niet direct iets met IT hebben.”

Dennis Schutte - Recruitment Sourcing Lead BeNeLux bij Accenture.

 

Leg nadruk om communicatieve aspect

“Als je meer vrouwen wilt krijgen in de IT, zul je het communicatieve aspect meer moeten benadrukken en moeten uitleggen dat het niet allemaal zo technisch als veel mensen denken. Ik ben zelf wel technisch, maar vind dat ook niet per se het leukste onderdeel. Eigenlijk zou de C van ICT weer terug moeten en verduidelijkt worden. Want alleen IT schrikt wellicht toch te veel af. Ik geloof niet in positieve discriminatie, want het moet wel om de inhoud van de kandidaat gaan.”

Edrith Eduarda - SharePoint Consultant en Office programmer/developer

 

Cultuurverandering en meer rolmodellen

“Dat zo weinig vrouwen voor de IT kiezen, heeft met onze cultuur te maken, waarbij tegen meisjes eerder gezegd wordt dat ze zo goed in talen zijn. Dat kan misschien wel zo zijn, maar dat betekent niet dat ze niet ook technisch kunnen zijn. Daar komt bij dat de functies in de IT niet allemaal hardcore technisch zijn. Er ontstaan steeds meer rollen waar business en IT veel meer geïntegreerd zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel vrouwen zal aanspreken. Maar dan zal er wel meer bewustwording moeten komen dat vrouwen en IT geen vreemde combinatie is. Dat begint bij scholen, ouders en kan versterkt worden door de positieve verhalen van rolmodellen.”

Geke Rosier - oprichter van IT-vrouwennetwerk RightBrains

Misschien ook interessant

Reacties

Door te reageren stem je in met Monster’s privacybeleid, gebruiksvoorwaarden en gebruik van cookies.

blog comments powered by Disqus

ICT vacatures

  • {FeaturedJobPostedDateText}19-01-2019 {FeaturedJobCompanyText} CLS Services B.V.
    CLS Services is a leading professional recruitment angency, specialised in the recruitment and career coaching of people with a background in chemistry & life sciences. For our client, Astellas Pha...
  • {FeaturedJobPostedDateText}19-01-2019 {FeaturedJobCompanyText} SAM Amsterdam
    Accountmanager New Business - Midden Nederland- €55K Wat ga je doen als Accountmanager New Business? Als Accountmanager New Business heb je sterke ervaring met business development van Cloud dienst...
  • {FeaturedJobPostedDateText}19-01-2019 {FeaturedJobCompanyText} Yacht NL
    Functieomschrijving Als Designer Front end developer - bij YACHT is jouw baan altijd een uitdaging! Je hebt de luxe om bij verschillende opdrachtgevers in de keuken te kijken, actief te zijn binnen...