‘Alles in het cv draait om relevantie’

10 cv-tips van IT-recruiter Bas Westland

‘Alles in het cv draait om relevantie’

IT-recruiter Bas Westland heeft in zijn leven veel cv’s voorbij zien komen en besproken met werkgevers. Welke tips heeft hij om je cv als IT’er te verbeteren? De kern van zijn boodschap: hou het altijd relevant!

We vroegen Bas eerst naar het belang van een cv voor IT’ers. Vervolgens geeft hij zijn tien belangrijkste cv-tips.

Het belang van een cv

“Een cv is vooral belangrijk als je iemands schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden wil weten. Dus voor hardcore developers is een cv minder relevant. Eigenlijk hoef ik dan alleen maar te weten wat ze kunnen en zie ik liever een stukje code dan een heel cv. En van een front-ender of UX-designer wil ik iets van een interface zien. Die code kun je bijvoorbeeld op GitHub zetten en dan kun je daarnaar verwijzen. Samen met wat NAW-gegevens is dat voor ons – en voor de meeste opdrachtgevers – voldoende.”

“Maar voor functies waar schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden wél tellen – en die zijn er in de IT genoeg, denk aan informatie-analisten, functioneel ontwerpers, business-analisten, enterprise-architecten en projectmanagers – vind ik een cv juist superbelangrijk.”

“Want je geeft namelijk aan hoe je kort en bondig iets kunt samenvatten. En hoe je je boodschap kunt afstemmen op de ontvanger. Zeker met veel werkervaring heb je zoveel dingen gedaan die niet allemaal meer relevant zijn voor de vacature waarop je nu solliciteert. De mate waarin jij je cv dan aanpast aan mijn vraag vind ik een belangrijk selectiecriterium.”

Hoe je je cv volgens Bas Westland goed opstelt, vatten we samen in 10 cv-tips:

 

1 - Personalia: Noem alleen de relevante persoonsgegevens

“De burgerlijke staat wordt vaak vermeld, maar is niet zo belangrijk. Vanuit mijn belangstelling voor de andere mensen vind ik het leuk om te lezen. Maar ik ga echt niet iemand weigeren omdat hij zijn burgerlijke staat vergeten is. Dat is natuurlijk lariekoek. Maar ik kan me wel voorstellen dat als je bijvoorbeeld als webdeveloper voor de webshop van Prénatal solliciteert, dat je dan vermeldt dat je ook kinderen hebt. Dan kan het relevant zijn.”
 

2 – Opleiding: Toon je denkniveau aan met een capaciteitentest

“Bedrijven vragen vaak om een academisch denkniveau of HBO-niveau. Als je niet een opleiding in die richting hebt afgerond, terwijl je wel weet dat je op dat niveau werkt, laat dan zien dat je recent op dat niveau bent getest. En recent is dan minder dan twee jaar geleden. Vaak heb je in een vorige baan wel een assessment gedaan en kun je dat aantonen. Heb je niet zo’n test beschikbaar, maak hem dan zelf. Investeer daar in. Als je een goede gevalideerde capaciteitentest laat afnemen, en je hebt daar een rapport van, dan is het die investering meer dan waard.”
 

3 – Werkervaring – Focus op je projecten in plaats van je bedrijven

“Heel veel mensen ordenen hun cv in een anti-chronologische volgorde, gebaseerd op de bedrijven waarvoor ze gewerkt hebben. Maar meestal zijn de projecten die je doet veel relevanter. Ik kende iemand die solliciteerde op een functie bij een verzekeringsmaatschappij die expliciet om domeinkennis van verzekeringen vroeg. Die had hij wel opgedaan, maar niet als meest recente. Toen heeft hij heel slim al zijn projecten in een projectmatrix gezet, waarbij hij die domeinkennis vooraan zette. Zo liet hij zien dat hij daar verschillende projecten in had gedaan. Dat die uit 1998 en 2002 waren, vertelde hij er niet bij. En dat is feitelijk ook niet zo belangrijk.”

4 – Werkervaring – Benadruk de relevante ervaring

“Sowieso is het goed om vooral de relevante werkervaring te benadrukken. Zoals al gezegd, pas je je cv altijd aan de vacature aan. Ik hielp een keer een bekende die als logopedist werkte bij een zorginstelling, maar graag de IT in wilde als embedded software engineer. Hij kon dat ook al vrij goed, maar werd toch steeds afgewezen, omdat logopedie natuurlijk niet goed aansloot. Wat bleek: op zijn werkplek programmeerde hij ook de rolstoelen van de patiënten. Precies wat een embedded software engineer ook moet kunnen. Toen heb ik zijn functie opgesplitst in twee functies: embedded software engineer en logopedist, waarbij ik vooral de eerste in detail heb beschreven. Binnen een week had hij een baan!
 

5 – Werkervaring – Kijk uit met te veel ervaring!

“Ik kom wel eens cv’s van oudere werknemers tegen waarin staat: ‘Met mijn meer dan twintig jaar ervaring…’. Doe dat niet! Er zijn zoveel recruiters en managers die selecteren op leeftijd. Op het moment dat je zo’n opmerking maakt, word je meteen aangemerkt als te oud. Hou het bij tien jaar, want om meer ervaring wordt toch bijna nooit gevraagd. Schrijf dus: ‘Met mijn meer dan tien jaar ervaring...’.
 

6 – Vaardigheden – Maak een skillsmatrix

“Net als je projecten is het verstandig om je vaardigheden ook in een matrix te zetten. In zo’n skillsmatrix maak je bijvoorbeeld kolommen met vaardigheden als programmeren, databases, operatingsystemen, methoden en technieken als Prince II of Agile Scrum. Vervolgens maak je een legenda van 1 – 5, waarbij 1 staat voor ‘theoretische kennis’ en 5 ‘hier weet ik alles van’ – en alle smaken er tussenin. Zo zie ik als recruiter in één oogopslag waar jouw vaardigheden liggen en op welk niveau. Het is ook goed om aan te geven waar je certificeringen van hebt. En vermeld ook hoeveel jaar je al met een bepaalde technologie gewerkt hebt.”

“Ook hier geldt weer: kijk naar wat ze specifiek vragen en focus je op die vaardigheden. Zet die vooraan. Heb je er nog veel meer, zeg daaronder desnoods: ‘Daarnaast beschik ik nog over een groot aantal andere vaardigheden, maar ik heb me gefocust op het weergeven van de diepte en de breedte van mijn ervaring op de door u gevraagde vaardigheden.’”
 

7 – Foto – Een vriendelijke foto werkt!

“Een minstens zo belangrijk advies is: doe er altijd een foto bij. Er is aangetoond dat als iemand een foto in cv ziet, dat hij dan niet meer het gevoel heeft dat hij naar papier maar kijkt, maar naar een mens. Dan is het ineens heel moeilijk om iemand af te wijzen. Dat is gewoon aangetoond. Het is makkelijker om een stuk tekst af te wijzen dan een stuk tekst waarbij iemand je als het ware staat aan te staren. Het is wel belangrijk dat je een aantrekkelijke foto hebt. Je hoeft geen model te zijn, maar je moet vriendelijk en uitnodigend zijn.”
 

8 – Hobby’s: Kijk naar de functie-eisen en naar de recruiter

“Ook hier gaat het weer om relevantie. Op het moment dat samenwerking heel erg belangrijk is in een rol en je laat zien dat je in een teamsport zit, dan is het relevant. En als je moet leidinggeven of coachen en je traint de jeugd van je zoon of dochter, dan is dat relevant. Probeer ook op internet te achterhalen wat de hobby’s van de manager en de recruiter zijn. Heb jij die ook, dan noem je ze natuurlijk. Maar ga niet liegen of aandikken.”

“Verder geven bepaalde duursporten ook aan dat je doorzettingsvermogen hebt. Ik las laatst een cv van iemand die trainde om het IJsselmeer over te zwemmen voor zijn derde keer. Dan denk ik: wow. Aan de andere kant: aan echte extreme duursporters kleeft soms ook een nadeel, want die zijn wel erg vaak weg.”
 

9 – Visie: Laat zien dat je over het vakgebied hebt nagedacht

“Wat vaak ontbreekt in een cv is iemands visie op het vak. Dat zie ik zo weinig en dat is zonde. Ze zeggen wel: ik hou van een uitdaging, ik ben flexibel en al dat soort gemeenplaatsen die iedereen heeft. Maar wat ik mis is: ‘mijn visie op softwareontwikkeling is…’ En dan gewoon zeggen waar het heen gaat volgens jou. Dat maakt je als kandidaat pas echt interessant en onderscheidend. Of ‘mijn ambitie is om via deze rol uiteindelijk door te groeien naar…’ Laat ze zien dat je ergens heen wil. Dat is persoonlijk. Dat is uniek. Dat slaat op jou.”
 

10 – Recommendations – Voeg citaten van klanten en oude werkgevers toe

“Je kunt wel van jezelf zeggen dat je een harde werker bent en geen 9-5 mentaliteit hebt of al dat soort standaard onzin. Maar sterker is om het iemand anders te laten zeggen. Kopieer bijvoorbeeld een paar goede recommendations uit LinkedIn in je cv, die relevant zijn voor de sollicitatie. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik kan natuurlijk over mezelf zeggen hoe goed ik in iets ben, maar dat is toch een beetje saai. Dit is wat mijn voormalige IT-manager over mij zei.’ Of: ‘Dit is wat een klant van mij zei voor wie ik een softwareproject heb gerealiseerd.’ En dan gewoon een screenshot maken en inplakken in je cv.”

 

Lengte van je cv

Tot slot geeft Bas nog een tip over de lengte van een cv. Ook hier is relevantie belangrijker. “Heb je veel gedaan, dan is het niet erg als hij daardoor wat langer is dan twee kantjes. Heb je weinig gedaan, ga hem dan niet onnodig oprekken.”

Als je twijfelt, kun je de recruiter ook gewoon opbellen, volgens Bas: “Vraag in welke vorm en lengte ze het cv willen hebben? Een korte of een lange uitvoering? Dan heb je meteen even iets van je laten horen met een relevante vraag waaruit blijkt dat je de sollicitatie en de lezer serieus neemt . Maar de eerste kandidaat die zoiets doet, moet ik na twintig jaar in het vak nog tegenkomen.”

Misschien ook interessant

Reacties

Door te reageren stem je in met Monster’s privacybeleid, gebruiksvoorwaarden en gebruik van cookies.

blog comments powered by Disqus

ICT vacatures

  • {FeaturedJobPostedDateText}19-01-2019 {FeaturedJobCompanyText} CLS Services B.V.
    CLS Services is a leading professional recruitment angency, specialised in the recruitment and career coaching of people with a background in chemistry & life sciences. For our client, Astellas Pha...
  • {FeaturedJobPostedDateText}19-01-2019 {FeaturedJobCompanyText} SAM Amsterdam
    Accountmanager New Business - Midden Nederland- €55K Wat ga je doen als Accountmanager New Business? Als Accountmanager New Business heb je sterke ervaring met business development van Cloud dienst...
  • {FeaturedJobPostedDateText}19-01-2019 {FeaturedJobCompanyText} Yacht NL
    Functieomschrijving Als Designer Front end developer - bij YACHT is jouw baan altijd een uitdaging! Je hebt de luxe om bij verschillende opdrachtgevers in de keuken te kijken, actief te zijn binnen...