Hoe kun je een professioneel portfolio maken?

Ontdek hoe je jezelf kunt promoten met een onweerstaanbaar portfolio!

Wil jij als creatieve professional, zelfstandig ondernemer of expert in jouw vakgebied jouw vaardigheden in de schijnwerpers zetten? Dan is een portfolio maken een uitstekend idee! Maar hoe maak je een portfolio dat niet alleen je werk documenteert, maar ook een verhaal vertelt en indruk maakt op de klant, werkgever of recruiter die het bekijkt? Je leest het in dit artikel!

Wat is een portfolio?

Een portfolio geeft iemands werk, vaardigheden en prestaties weer. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een verzameling van:

  • tekstdocumenten
  • afbeeldingen
  • foto's
  • afgeronde projecten
  • certificaten
  • aanbevelingsbrieven
  • andere materialen

Met een portfolio kun je een mooi overzicht maken van je competenties, ervaring en creatieve output. Een portfolio demonstreert je talenten en kan zowel fysiek als digitaal zijn.

Bij het solliciteren naar een baan is een portfolio een krachtige aanvulling op je creatieve cv en creatieve sollicitatiebrief. Ook kun je bij prestatiebeoordelingen of evaluaties een portfolio gebruiken om je voortgang te laten zien. En bij netwerkevenementen is het handig om je werk te presenteren wanneer je jezelf aan iemand introduceert.

Maak je een carrièreswitch? Dan kan een portfolio helpen om je vaardigheden in een nieuwe branche te benadrukken.

Voor wie is een portfolio maken een goed idee?

Een portfolio is hartstikke handig voor een breed scala aan beroepen. Voornamelijk beroepen waarbij tastbare voorbeelden van werk, vaardigheden en prestaties belangrijk zijn profiteren ervan. Hieronder volgen een aantal beroepen waarbij een eigen portfolio maken een goed idee is:

Creatieve beroepen

Technische beroepen en IT

Marketing en communicatie

Architectuur en design

Media en Entertainment

De lijst is eindeloos, want een portfolio aanmaken kan eigenlijk voor bijna elk beroep. Zolang je je werk kunt visualiseren, presenteren of documenteren, is een (online) portfolio maken een krachtig hulpmiddel om je skills te laten zien aan potentiële werkgevers, klanten of opdrachtgevers.

Verschillende soorten portfolio voorbeelden

Een portfolio maken kan op verschillende manieren. Kies daarom de meest passende methode aan de hand van je voorkeuren, doelen en het type werk dat je wilt presenteren! Een aantal veelgebruikte manieren om een portfolio te maken zijn:

  1. Fysiek portfolio
  2. Digitale portfolio

1. Fysiek portfolio

Het meest traditionele portfolio dat we kennen is het fysieke portfolio. Het bestaat uit geprinte materialen zoals foto's, tekstdocumenten en ontwerpen. Ideaal voor als je je werk persoonlijk wilt presenteren en indruk wilt maken.

Print-on-demand services zijn daarvoor superhandig en komen zeer professioneel over. Een ideale oplossing voor de vraag "hoe maak je een portfolio fotografie" bijvoorbeeld!

2. Digitale portfolio

Een digitale portfolio maken doe je als je jouw portfolio op een computer, tablet of smartphone wilt showen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een PDF of Word-document zijn, maar ook:

  • Portfolio website of blog

Creëer een eigen website of blog waarop je je werk kunt presenteren. Deze manier is vooral populair onder creatieve professionals en freelancers.Zoek je een softwaretool voor je website of blog portfolio? Adobe is een goede keuze met hun programma "Adobe Portfolio". Ook Wix, WordPress en Squarespace zijn zeer geschikt voor online portfolio design.

  • Presentatiesoftware

Gebruik presentatiesoftware zoals PowerPoint of Keynote om een visueel aantrekkelijke presentatie van je werk te maken. Dit is vooral een handig hulpmiddel als je persoonlijk een toelichting hierop kunt geven.

  • Social media platforms

Gebruik social media platforms zoals Instagram of Pinterest om je portfolio online te delen. Dit is ideaal voor creatieve professionals.

  • Video portfolio

Je kunt er ook voor kiezen een video te maken waarin je je werk en prestaties presenteert. Dit is vooral effectief bij beroepen waarin bewegende beelden een belangrijke rol spelen, zoals bij een filmmaker, video editor of acteur.

Wat moet er in een portfolio staan?

Natuurlijk weet je als professional wat je precies wilt presenteren, namelijk je werk. Maar hoe ziet een portfolio eruit qua structuur en wat neem je erin op? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

  1. Je persoonlijke informatie & auteursrecht
  2. Je cv
  3. Een inleiding
  4. Projecten en werkvoorbeelden
  5. Resultaten en prestaties
  6. Vaardigheden
  7. Certificaten
  8. Testimonials en aanbevelingen
  9. Reflectie en toekomstvisie

1. Je persoonlijke informatie & auteursrecht

Begin met je naam, contactgegevens en een korte professionele introductie. Zorg ervoor dat mensen makkelijk contact met je op kunnen nemen, via bijvoorbeeld een e-mailadres of telefoonnummer.

Vermeld verder het woord "copyright" of het teken © met daarbij het jaartal waarin het werk voor het eerst is gepubliceerd. Geef ook aan dat voor elke vorm van verspreiding van jouw werk toestemming van jou nodig is. Ook dit hoort bij een portfolio maken!

2. Je cv

Geef een overzicht van je professionele achtergrond, opleidingen, werkervaring en relevante vaardigheden. Zo weet de lezer/kijker wat je in huis hebt.

3. Een inleiding

Geef een kort overzicht van wat ze kunnen verwachten. Dit kan een kort verhaal zijn over je carrière, je doelen of expertise.

4. Projecten en werkvoorbeelden

Selecteer je beste werk, projecten en creaties om te showen. De inhoud is afhankelijk van je vakgebied en bevat bijvoorbeeld afbeeldingen, teksten, video's, code, ontwerpen, etc. Voeg overal een korte beschrijving toe die het verhaal achter het werk uitlegt.

5. Resultaten en prestaties

Heb je belangrijke resultaten of prestaties behaald? Benoem deze dan. Dit kan bijvoorbeeld impact op een bedrijf, succesvolle implementaties of positieve feedback zijn.

6. Vaardigheden

Geef een lijst van je belangrijkste vaardigheden. Dit kan bijvoorbeeld je technische skills zijn of andere branche gerelateerde vaardigheden.

7. Certificaten

Heb je speciale certificaten behaald die relevant en interessant zijn? Voeg dan een kopie toe aan je portfolio.

8. Testimonials en aanbevelingen

Aanbevelingen of citaten van collega's, klanten of leidinggevenden die je werk hebben ervaren, kunnen helpen. Heb je nog geen testimonials? Vraag dan de mensen die jij waardeert of die relevant zijn in het vak om jouw werk te beoordelen en voeg het toe aan je portfolio.

9. Reflectie en toekomstvisie

Wil je een persoonlijke touch toevoegen aan je portfolio? Voeg dan een sectie toe waarin je reflecteert op je groei, uitdagingen en toekomstvisie.

Gebruik je portfolio om je nieuwe baan te scoren!

10 Tips voor een professioneel portfolio maken

Voordat je aan de slag gaat met het maken van je portfolio geven je graag nog een aantal tips mee. De volgende punten zijn belangrijk bij het maken van een effectief portfolio:

  1. Ken je doelgroep
  2. Selecteer je allerbeste werk
  3. Wees duidelijk en beknopt
  4. Toon je werkproces
  5. Zorg voor een consistente lay-out
  6. Gebruik hoge resolutie
  7. Zorg voor een logische volgorde
  8. Houd je portfolio bij
  9. Houd juridische overwegingen in gedachten
  10. Vraag om feedback

1. Ken je doelgroep

Begrijp wie je publiek is. Pas je portfolio aan aan de verwachtingen en behoeften van de doelgroep, zoals werkgevers, klanten of andere stakeholders.

2. Selecteer je allerbeste werk

Kwaliteit gaat boven kwantiteit! Zorg er daarom voor bij het portfolio maken dat je je allerbeste werk presenteert. Zorg verder voor diversiteit om je vaardigheden te benadrukken.

3. Wees duidelijk en beknopt

Houd je beschrijvingen kort maar krachtig. Vertel het verhaal achter elk werk op een begrijpelijke en boeiende manier.

4. Toon je werkproces

Als het relevant is, kun je laten zien hoe je tot je eindproduct komt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld schetsen, concepten, prototypes of tussenstappen toe te voegen.

5. Zorg voor een consistente lay-out

Zorg ervoor dat de lay-out en stijl van je portfolio consistent is en gebruik een duidelijk lettertype. Zo straal je professionaliteit uit.

6. Gebruik hoge resolutie

Heb je visueel werk? Dan wil je natuurlijk geen wazige foto's of video's laten zien. Zorg voor hoge resolutie van je werk, ook dat draagt bij aan een professionele uitstraling.

7. Zorg voor een logische volgorde

Zorg dat men goed kan navigeren door je portfolio design. Een duidelijke en logische volgorde helpen hierbij.

8. Houd je portfolio bij

Werk je portfolio regelmatig bij om nieuwe content in op te nemen. Een actueel portfolio laat je voortdurende groei zien!

9. Houd juridische overwegingen in gedachten

Niet geheel onbelangrijk: zorg ervoor dat je alle rechten hebt om het werk in je portfolio te laten zien. Respecteer vertrouwelijkheid en auteursrechten. Dit is extra belangrijk als je werk laat zien dat je voor specifieke klanten hebt gemaakt.

10. Vraag om feedback

Feedback vragen is ook altijd een goed idee. Externe perspectieven kunnen erg waardevol zijn! Vraag daarom collega's of mentors om je portfolio te bekijken en feedback te geven.

Vind nu je nieuwe baan via Monsterboard

Een portfolio maken? Daar weet jij nu alles van! Ben jij klaar om te reageren op die leuke jobs die je gezien hebt? Upload je cv dan nu je cv bij Monsterboard. Zo reageer je supersnel op die vacatures. Bovendien kunnen werkgevers en recruiters contact met je opnemen, én krijg je de meest leuke vacatures in je inbox bezorgd. Voor je het weet show jij je portfolio!