Top 10 banen in de financiële dienstverlening
De leukste banen voor professionals met financieel inzicht!

De financiële dienstverlening vormt het kloppend hart van de moderne economie. Als financiële dienstverlener houd je van cijfers, strategieën en heb je een passie voor de wereld van geld en investeringen. Verder vind je het leuk om de dynamiek van markten te begrijpen, risico's te beheren, klanten te adviseren en bij te dragen aan de economische groei. De financiële branche is ontzettend veelzijdig en beroepen in de financiële sector zijn er dan ook in allerlei soorten en maten.
De financiële sector biedt een uitdagende werkomgeving waar je je analytische vaardigheden kunt uitoefenen en aanscherpen terwijl je impact hebt op mensen, bedrijven en zelfs de samenleving. In dit artikel leggen we uit waarom werken in de financiële sector zo boeiend is en verkennen we een aantal carrièremogelijkheden.
6 Voordelen van werken in de financiële dienstverlening
Met een baan in de financiën krijg je te maken met complexe wet- en regelgevingen, deadlines en ethische kwesties zoals belangenconflicten, anti-witwaspraktijken en de bescherming van privacy. Daar staat tegenover dat het werken in de financiële sector ook veel voordelen en mogelijkheden biedt. Een aantal van de voordelen zijn:
- Goede carrièremogelijkheden
- Goed salaris
- Dagelijks uitoefenen van je analytische vaardigheden
- Uitdaging
- Grote kans op internationale mogelijkheden
- Ontwikkeling van levenslange vaardigheden
1. Goede carrièremogelijkheden
Banen in de financiële sector variëren van junior posities tot leidinggevende functies. Er is voor elk wat wils. Doordat er veel ruimte is voor loopbaanontwikkeling en promoties kun je in deze sector altijd wel werk vinden.
2. Goed salaris
Veel functies in de financiële dienstverlening staan bekend om hun riante salarissen en bonussen. Vooral beleggingsbankiers en vermogensbeheerders verdienen goed geld.
3. Dagelijks uitoefenen van je analytische vaardigheden
In de financiële sector kun je skills als analytisch denken en goed te werk gaan met cijfers volop gebruiken. Ook bereid je jouw analytische vaardigheden verder uit met een baan in financiën omdat je deze skills dagelijks gebruikt.
4. Uitdaging
Doordat de financiële sector reageert op economische trends, nieuwe technologische snufjes en veranderende wet- en regelgevingen, is het vak eigenlijk nooit saai. Als je makkelijk kunt meeveren met veranderingen past dit werk goed bij je.
5. Grote kans op internationale mogelijkheden
Doordat beleggen en handelen vaak een internationaal karakter heeft, is de kans groot dat er internationale zakelijke mogelijkheden op je pad komen. En dit kan weer doorgroeimogelijkheden betekenen voor jouw carrière!
6. Ontwikkeling van levenslange vaardigheden
Financiële geletterdheid en vaardigheden zijn super waardevol in het leven. Als je financiën begrijpt heb je de kennis in huis om weloverwogen beslissingen te maken op het gebied van investeringen, pensioenplanning, etc.
Ben je enthousiast geworden en lijkt een leuke baan in de financiële dienstverlening je wel wat? Lees dan gauw verder.
Vind je financiële droombaan!
Top 10 banen in de financiële sector
Er zijn zoveel beroepen in de financiële sector dat we een aantal leuke banen voor je op een rijtje hebben gezet:
- Financieel Analist
- Bankmanager
- Vermogensbeheerder
- Financieel adviseur
- Actuaris
- Risicospecialist
- Boekhouder
- Credit Analyst
- Compliance Officer
- Buyer
1. Financieel Analist
Als Financieel Analist analyseer je financiële gegevens, markttrends en economische indicatoren. Aan de hand van bedrijfsresultaten, balansoverzichten, kasstroom en andere financiële gegevens beoordeel je de financiële gezondheid van het bedrijf of de persoon. Daarnaast geef je beleggingsadvies en stel je financiële rapporten op.
Zoek hier naar de leukste financieel analist vacatures!
2. Bankmanager
Een bankmanager is verantwoordelijk voor het dagelijks reilen en zeilen van een bankfiliaal. Je stuurt een team van medewerkers aan, onderhoudt contact met klanten, waarborgt de klanttevredenheid, werkt aan strategische planning, bevordert de verkoop van financiële producten en diensten en zorgt ervoor dat financiële doelen behaald worden.
Zoek hier naar de leukste bankmanager vacatures!
3. Vermogensbeheerder
Nog een interessante baan in de financiële dienstverlening! Als vermogensbeheerder beheer je investeringsportefeuilles van individuele klanten of instellingen.
Je analyseert financiële doelen om vervolgens daarop passende beleggingsstrategieën te ontwikkelen. Je selecteert en beheert verschillende beleggingen zoals aandelen, obligaties en fondsen met als doel om rendement te optimaliseren en risico's te beperken. Als vermogensbeheerder houd je voortdurend de marktontwikkelingen in de gaten en pas je zo gewenst portefeuilles aan.
Zoek hier naar de leukste vermogensbeheerder vacatures!
4. Financieel adviseur
Als financieel adviseur geef je persoonlijk advies aan bedrijven en personen. Je bekijkt de financiële situatie van klanten, achterhaalt hun doelen en helpt bij het opstellen van een plan om deze doelen te behalen. Het advies kan gaan om bijvoorbeeld pensioenplanning, beleggingen, belastingen of verzekeringen.
Zoek hier naar de leukste financieel adviseur vacatures!
5. Actuaris
Een actuaris analyseert statische gegevens en wiskundige modellen om financiële risico's en kansen te signaleren, vaak binnen de verzekerings- en pensioenwereld. Je berekent premies, tarieven en reserves voor verzekeringspolissen en pensioenplannen, beheert de risico's en waarborgt daarnaast financiële stabiliteit van verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen.
Zoek hier naar de leukste actuaris vacatures!
6. Risicospecialist
Als risicospecialist identificeer, evalueer en beheers je risico's binnen een organisatie. Je signaleert bedreigingen en kwetsbaarheden die de financiën of reputatie van een bedrijf kunnen beïnvloeden of zelfs schaden. Je ontwikkelt strategieën en beleid om deze risico's te minimaliseren of nog beter: om ze te voorkomen. Je hebt als risicospecialist dus een zeer belangrijke taak binnen de financiële dienstverlening!
Zoek hier naar de leukste risicospecialist vacatures!
7. Boekhouder
Boekhouders zijn verantwoordelijk voor het bijhouden en organiseren van de financiële administratie van een bedrijf of organisatie. Je registreert inkomsten, uitgaven, kasstromen en transacties nauwkeurig in een boekhoudsysteem. Ook maak je financiële overzichten zoals balansen, winst- en verliesrekeningen en kasstroomoverzichten.
Aan de hand hiervan geef je de financiële gezondheid van een bedrijf weer. Vaak werk je als boekhouder samen met accountants en auditors om zeker te zijn dat de boekhouding voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.
Zoek hier naar de leukste boekhouder vacatures!
8. Credit Analyst
Een credit analyst beoordeelt de kredietwaardigheid van mensen en bedrijven door hun financiële informatie te analyseren. Aan de hand van kredietrapporten en betalingsgeschiedenis beoordeel je risico's en bepaal je het bedrag van aangevraagde kredieten, leningen of financiële transacties. Je helpt dus de kredietverstrekker door risico's te beperken.
Zoek hier naar de leukste credit analyst vacatures!
9. Compliance Officer
Als compliance officer zorg je voor het naleven van wet- en regelgeving binnen een bedrijf in de financiële dienstverlening. Je ontwikkelt en implementeert beleid en procedures zodat het bedrijf volgens de laatst geldende normen opereert. Ook voer je audits en controles uit en bied je daarnaast training en advies aan medewerkers.
Zoek hier naar de leukste compliance officer vacatures!
10. Buyer
Als buyer, ook wel bekend als inkoper, selecteer en koop je goederen en diensten namens een organisatie. Je vergelijkt leveranciers, onderhandelt over prijzen en voorwaarden en sluit inkoopovereenkomsten af, uiteraard rekening houdend met de behoeften van het bedrijf.
Zoek hier naar de leukste buyer vacatures!
Vind nu een leuke baan via Monsterboard
Heb je na het lezen van dit artikel wel zin gekregen in een baan in de financiële dienstverlening? Creëer dan nu een gratis profiel bij Monsterboard en upload je cv. Zo kun je gemakkelijk met één knop reageren op de leukste banen in de financiële sector. Ook ben je zo direct zichtbaar voor werkgevers en recruiters. Voor je het weet heb je een leuke baan in financiën!