Vind je ideale startersfunctie

Laat je als starter niet intimideren! Met deze tips scoor je voor je het weet je eerste job.

Door Team Monsterboard

Ben jij op zoek naar je eerste echte baan? Bijvoorbeeld omdat je jouw diploma in the pocket hebt (gefeliciteerd!) of omdat je een lekker extra zakcentje wilt verdienen? Wanneer je aan de start van je carrière staat, kun je succesvol solliciteren naar een startersfunctie. Maar wat voor werk past bij jou? Waar vind je de beste startersbanen? En waar moet je op letten tijdens het solliciteren naar je eerste job? In dit artikel geven we antwoord op al je vragen.

Hoe vind je een startersfunctie?

Misschien heb je van kinds af aan al een droombaan voor ogen. Misschien ook niet. De meeste mensen hebben moeite met uitzoeken wat ze met hun leven willen doen. Als je na je scholing en studie nog geen plan hebt, kun je altijd praten met docenten, oud-leerlingen en andere connecties. Stages en trainingsprogramma's geven je de mogelijkheid om kennis te maken met een vakgebied. Instapniveau vacatures zijn er voor beginners om meer van het vak te leren terwijl je werkt.

Wat zijn goede startersfuncties?

Als je aan de start van je carrière staat, is het slim om te zoeken naar vacatures op instapniveau. Tijdens een baan op instapniveau krijg je meer begeleiding; ideaal voor starters. Dit soort banen worden ook wel junior functies genoemd.

Top startersfuncties op Monsterboard

Start je carrière met een super startersfunctie:

  1. Junior analist vacatures
  2. Tendermanager vacatures
  3. Junior accountmanager vacatures
  4. Junior business controller vacatures
  5. Junior mechanical engineer vacatures
  6. Medewerker klantrelaties vacatures
  7. Junior operator vacatures
  8. Productiemanager vacatures
  9. Junior recruitment marketeer vacatures
  10. Startend machine operator vacatures
  11. Starter bouwkunde vacatures

Populairste bedrijven met junior functies in Nederland:

De volgende bedrijven hebben een uithangbordje waarop staat: Starters gezocht!

  1. KPN
  2. ABN AMRO
  3. DAF trucks
  4. BMC
  5. ING
  6. NS groep
  7. UWV
  8. DB schenker
  9. Kuehne + Nagel
  10. Fokker aerostructures b.v.

Er is bij deze bedrijven veel vraag naar jong talent in de ICT en op advocatenkantoren. Bedrijven zoals ING en ABN Amro staan bekend om hun gunstige primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit betekent dat nieuwe werknemers, door middel van effectieve salarisonderhandelingen, kunnen rekenen op eerlijke compensatie.

9 Tips voor het vinden van de beste startersfunctie

Als starter concurreer je tijdens het solliciteren met ervaren werknemers en dat kan leiden tot onzekerheid. Blijf rustig! Iedereen, zelfs de succesvolste CEO, moest ooit ergens beginnen. Solliciteren is een stuk minder stressvol wanneer je je leeftijd en gebrek aan werkervaring behandelt als voordelen in plaats van minpunten. De volgende tips maken je eerste baan vinden een stuk makkelijker:

  1. Leer jezelf beter kennen
  2. Begin met stages en bijbaantjes
  3. Cv's draaien om meer dan werkervaring
  4. Betrek je opleiding
  5. Vergeet je netwerk en connecties niet
  6. Ga langs bij een loopbaancoach
  7. Versterk je online voetafdruk
  8. Wees realistisch
  9. Blijf zoeken

1. Leer jezelf beter kennen

Voor je op zoek gaat naar je eerste job, is het belangrijk om goed stil te staan bij wie je bent en wat je wilt. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar kan simpelweg al heel effectief zijn. Door jezelf bepaalde vragen te stellen, leer je jezelf beter kennen. En voor een baan waar je heel wat uren van de week gaat doorbrengen, is het belangrijk om daar net even wat langer over na te denken.

Wat is jouw droombaan? Wat doe je graag in je vrije tijd? Welke rol heb je vaak in een groep? Wat vind je belangrijk aan je baan? Neem hier de tijd voor, doe testen en praat over jezelf met anderen. Let op, geen keuzestress, er is niet één goed antwoord. Maar doordat je deze vragen beantwoordt, geef je jezelf wel belangrijke kaders mee waaraan je je wensen voor werk steeds weer kan toetsen en die je kunt aanpassen tijdens je loopbaan.

2. Zoek naar stages, bijbanen en trainingsprogramma's

Lang niet iedere starter begint zijn of haar carrière met een fulltimebaan, laat staan een van de beste startersfuncties van het land. Stages, bijbanen en trainingsprogramma's geven je de mogelijkheid om waardevolle ervaring op te doen voor het echte werk begint. Stages, bijbanen en trainingsprogramma's zijn minder competitief dan doorsnee vacatures. Recruiters zijn vaak specifiek op zoek naar sollicitanten met een leeg cv, dus sla je slag!

3. Je cv draait niet alleen om werkervaring

Je cv geeft recruiters overzicht van je achtergrond en een indruk van je vaardigheden. Naast je werkervaringen bevat je cv ook informatie over je opleidingen, stages en trainingsprogramma's en vrijwilligerswerk. Recruiters kunnen aan de hand van je schoolprestaties en vrijetijdsbesteding achterhalen of jij een harde werker bent en wat jij voor een bedrijf kunt betekenen. Op de Monsterboard website laten we zien hoe je een cv zonder werkervaring maakt.

4. Betrek je opleiding

Bijna ieder opleidingsinstituut heeft wel een loopbaanbegeleider in dienst. Daar kun je op gesprek om concrete tips te krijgen over welke stappen je kunt zetten en wat de beste startersbanen zijn binnen jouw studierichting. Soms organiseren ze ook speciale bijeenkomsten waarbij je bijvoorbeeld leert netwerken via LinkedIn of waar alumni aan het woord komen om te vertellen over wat zij nu doen.

5. Vergeet je netwerk en connecties niet

Familieleden, medestudenten, docenten en vrienden van vrienden kunnen je verwijzen naar baanopeningen die je niet zo snel tegenkomt online. Wie weet kan iemand je voorstellen aan een werkgever of geven ze je toestemming om hen als referentie te gebruiken. Ga naar bijeenkomsten en netwerkevenementen om nieuwe connecties toe te voegen aan je online netwerk. Sommige gelegenheden worden georganiseerd door onderwijsinstellingen, andere door bedrijven.

6. Ga langs bij een loopbaancoach

Als je behoefte hebt aan professionele hulp, kun je altijd een loopbaancoach inzetten tijdens de zoektocht naar de beste startersfunctie. Een coach helpt met het verbeteren van je cv of sollicitatiebrief en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken. Bovendien zoeken ze antwoorden op belangrijke vragen zoals 'Welk werk past het beste bij mij?', 'In wat voor werkomgeving voel ik mij het prettigst?' en natuurlijk: 'Hoe vind ik een baan na mijn studie?'

7. Versterk je digitale voetafdruk

Hoe indrukwekkender je digitale voetafdruk, hoe groter de kans dat je de aandacht van een onderneming of recruiter trekt. Maak een profiel aan op netwerksites op LinkedIn en zorg dat je contactgegevens en profielfoto up-to-date blijven. Wees indien mogelijk actief op social media en presenteer jezelf als een veelzijdig individu. Verwijder onprofessionele berichten – zeker als je solliciteert naar een vacature via social media!

8. Wees realistisch

Er is niets mis met ambitie. Sterker nog, ambitie zal je later in het bedrijfsleven vaak genoeg van pas komen. Zorg echter dat al je ambitieuze toekomstplannen niet in de weg komen tijdens het solliciteren naar je junior functie. Het is niet realistisch om te verwachten dat je wordt aangenomen bij het beste bedrijf als manager of CEO. Solliciteer naar posities onderaan de rangorde en werk omhoog. Zo vergroot je de kans dat je binnenkort wordt aangenomen.

9. Blijf zoeken naar werk

Laat je niet intimideren door afwijzingen. Het kan even duren voor je terug hoort van een vacature, helemaal als je solliciteert naar populaire en competitieve functies zoals verkoopmedewerker, logistiek medewerker of als IT'er, om maar een paar voorbeelden te noemen. Vraag indien mogelijk om feedback van de recruiter. Zo zorg je dat je volgende sollicitatie nog waterdichter is dan de vorige. Leer van je fouten en blijf solliciteren. Met opgeven kom je per slot van rekening nergens.

Vind je eerste job op Monsterboard

Er zijn ontzettend veel werkgevers in Nederland die op zoek zijn naar jong talent en nieuwe werknemers. Vind de beste startersfunctie door een gratis profiel aan te maken op de Monsterboard website. Vergeet niet om een kopie van je curriculum vitae toe te voegen aan je profiel om jezelf zichtbaar te maken voor recruiters. Zo vergroot je de kans dat ondernemingen zelf contact met je leggen. Met onze hulp maakt je carrière een vliegende start!