Alles over seizoenswerk
Appelplukker in de herfst, snowboardinstructeur in de winter, surfleraar in de lente en horecamedewerker in de zomer.

Seizoensarbeid is een veelgebruikte term, maar wat is seizoenswerk eigenlijk? Seizoenswerk is tijdelijk werk dat verbonden is aan een specifiek seizoen of tijd van het jaar. Dit werk kan zowel parttime als fulltime zijn. Seizoensarbeiders vind je vooral in sectoren zoals landbouw, in toerisme en ook de detailhandel.
Het zijn onvoorspelbare banen waarbij vooral het weer een grote rol speelt. Is het een natte zomer? Dan zitten er minder mensen op het terras en zijn er dus minder medewerkers nodig voor seizoenswerk in de horeca. Is het een droge zomer? Dat is goed nieuws voor een buitenschilder. Vriest het? Dan moeten zoutstrooiers aan de bak!
Voor wie is seizoenswerk geschikt?
Seizoenswerk is geschikt voor een breed scala aan mensen, afhankelijk van hun behoeften, flexibiliteit en interesse. Een aantal groepen voor wie tijdelijk werk passend kan zijn, zijn:
- studenten
- reizigers en avonturiers
- gepensioneerden
- mensen die op zoek zijn naar tijdelijk werk
- creatieve mensen
Top 7 eigenschappen van een succesvolle seizoensarbeider
Iedereen kan seizoenswerk doen. Maar om succesvol te zijn als seizoensarbeider is het handig om bepaalde eigenschappen en vaardigheden in huis te hebben. Een aantal hiervan zijn:
- flexibiliteit
- zelfstandigheid
- fysieke fitheid
- aanpassingsvermogen
- doorzettingsvermogen
- communicatief vaardig
- interesse in diversiteit
1. Flexibiliteit
Dit werk gaat gepaard met regelmatige veranderingen in planning en werkuren. Als flexwerker is het belangrijk dat je in staat bent om je flexibel aan te passen aan de wisselende eisen van het seizoen.
2. Zelfstandigheid
Het is mogelijk dat je niet het hele seizoen werkt met hetzelfde team werkt. Het is daarom waardevol als je het vermogen hebt om zelfstandig te werken en in staat bent zelf taken op te pakken.
3. Fysieke fitheid
Afhankelijk van het soort seizoenswerk kan het fysiek veeleisend zijn. Of je nou op het land werkt, evenementen organiseert of in de horeca staat, een goede fysieke conditie is vaak een pluspunt.
4. Aanpassingsvermogen
Het werk kan niet alleen van taken variëren, maar ook van omgeving. Het vermogen om je snel aan te passen aan nieuwe situaties en omstandigheden is een belangrijke eigenschap.
5. Doorzettingsvermogen
De duur van het werk en de beschikbaarheid ervan is vaak onzeker. Doorzettingsvermogen is dan ook belangrijk om gemotiveerd te blijven.
6. Communicatief vaardig
Duidelijke communicatie met werkgevers en collega's over beschikbaarheid en verwachtingen is essentieel. Zo weet iedereen wat er leeft bij elkaar.
7. Interesse in diversiteit
Als seizoensarbeider word je blootgesteld aan verschillende culturen, omgevingen en taken. Een interesse in diversiteit kan je helpen om het meeste uit deze ervaring te halen.
8 Voordelen van seizoenswerk
Tijdelijk aan de slag in een bepaald seizoen biedt verschillende voordelen maar niet iedereen zal dezelfde voordelen eruit halen. Het is een keuze die voor sommige mensen op het lijf geschreven is, terwijl het voor anderen alleen bij een bepaalde levensfase hoort.
Een aantal voordelen van seizoenswerk zijn:
- flexibiliteit
- extra inkomen
- werkervaring
- gelegenheid tot reizen
- tijdelijke verbintenis
- contact met de natuur
- diversiteit van taken
- netwerkmogelijkheden
1. Flexibiliteit
Mensen die behoefte hebben aan tijdelijk werk of variabele schema's vinden seizoenswerk vaak erg prettig. Deze banen zijn vaak flexibeler dan traditionele voltijdse posities.
2. Extra inkomen
Ben je op zoek naar wat bijverdiensten? Dan is extra werken tijdens piekseizoenen een goede optie.
3. Werkervaring
Tijdelijk werk kan waardevolle werkervaring bieden. Vooral mensen die nieuw zijn op de arbeidsmarkt of die hun vaardigheden willen verbreden hebben hier baat bij.
4. Gelegenheid tot reizen
Voor wie van reizen houdt, biedt seizoenswerk vaak de mogelijkheid om in verschillende regio's aan de slag te gaan. Sterker nog, seizoenswerk in het buitenland is ook heel goed mogelijk! Superleuk voor de avonturiers onder ons dus.
5. Tijdelijke verbintenis
Ben je op zoek naar alleen een tijdelijke betrokkenheid bij de arbeidsmarkt vanwege persoonlijke verplichtingen of andere interesses? Dan is dit type werk ook geschikt voor jou.
6. Contact met de natuur
Voor seizoensarbeiders in de landbouw biedt het werk op het land de kans om dichter bij de natuur te zijn. Heb je liefde voor de verschillende fasen van het groeiseizoen dan is als seizoensmedewerker aan de slag gaan ideaal.
7. Diversiteit van taken
Saai is het werk vaak niet. Omdat ieder seizoen eigen taken met zich meebrengt blijf het interessant en uitdagend voor mensen die graag verschillende vaardigheden willen ontwikkelen.
8. Netwerkmogelijkheden
Door te werken in verschillende seizoensgebonden industrieën kun je als seizoenswerker waardevolle contacten en netwerken opbouwen. Deze contacten kunnen weer van pas voor toekomstige klussen!
Vind nu seizoenswerk!
Wat zegt de wet over seizoenswerk?
Er zijn specifieke wetten en regels die van toepassing zijn op seizoensarbeiders. Een aantal belangrijke punten zijn:
- arbeidsovereenkomst
- arbeidstijden
- loon
- vakantiedagen
- ziekte
- huisvesting
1. Arbeidsovereenkomst
Seizoenswerkers kunnen een tijdelijk contract krijgen dat is afgestemd op het seizoenskarakter van het werk. Er zijn verschillende soorten contracten, zoals een contract voor bepaalde tijd of een uitzendovereenkomst. Verder kan het bijvoorbeeld gaan om een fulltime, parttime of nul-uren contract.
Seizoensarbeid heeft te maken met de ketenbepaling en de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Door deze wetten heb je bijvoorbeeld als werknemer na drie tijdelijke contracten in drie jaar recht op een vast contract.
2. Arbeidstijden
De arbeidstijden van seizoensmedewerkers worden gereguleerd door de Arbeidstijdenwet. Tijdelijke werknemers hebben recht op voldoende rusttijd. Verder zijn er beperkingen voor het aantal uren dat op een dag en in een week mag worden gewerkt. Ook staan er regels in de Arbeidstijdenwet over dagdiensten, nachtdiensten en ploegendiensten.
3. Loon
Als tijdelijke medewerker heb je recht op het wettelijk minimumloon. Dit wordt bepaald op basis van leeftijd en geldt voor het aantal gewerkte uren. Werkgevers moeten ook rekening houden met eventuele cao-bepalingen die van toepassing zijn op de sector waarin je werkt.
4. Vakantiedagen
Ook bij tijdelijk werk heb je recht op vakantiedagen en vakantiegeld. Je vakantiedagen zijn meestal gerelateerd aan het aantal gewerkte dagen.
5. Ziekte
Ook jij hebt dezelfde rechten en plichten als de rest van de medewerkers in geval van ziekte. Je werkgever dient je door te betalen tot maximaal het einde van je contract.
6. Huisvesting
In sommige gevallen, vooral in sectoren zoals de land- en tuinbouw, kunnen er regels zijn met betrekking tot huisvesting van de medewerkers. Dit kan opgenomen zijn in het contract en betrekking hebben op de kwaliteit en kosten van de huisvesting.
Seizoenswerk in het buitenland
Seizoenswerk is wereldwijd te vinden. Dat is goed nieuws voor de avonturiers onder ons die hun Engelse cv al klaar hebben liggen! Een aantal populaire bestemmingen voor tijdelijk werk in het buitenland zijn onder andere:
- Europa
- Australië en Nieuw-Zeeland
- Canada
- Verenigde Staten
- Zuid-Amerika
- Azië
- Midden-Oosten
1. Europa
Landen zoals Spanje, Frankrijk en Duitsland bieden mogelijkheden in de landbouw, horeca en toerisme. Werken in Oostenrijk tijdens het winterseizoen is ook heel goed mogelijk. In Scandinavische landen is er vaak vraag naar seizoensarbeiders in de visserij.
2. Australië en Nieuw-Zeeland
Beide landen hebben een sterke landbouwsector en bieden tijdelijk werk aan in de oogsttijd. Ook in de toeristische sector is er vraag naar tijdelijk personeel.
3. Canada
Vooral in de zomer en herfst is er veel werk beschikbaar in de landbouw. Denk daarbij aan het plukken van fruit en groenten.
4. Verenigde Staten
Afhankelijk van de regio is ook in de VS seizoenswerk te vinden. Denk aan banen in de landbouw, toerisme en recreatie.
5. Zuid-Amerika
Landen als Chili en Argentinië hebben vaak werk in de landbouw. Vooral de wijnbouw is erg populair.
6. Azië
Landen zoals Japan en Zuid-Korea hebben vaak tijdelijk werk in de landbouw. Toeristische bestemmingen zoals Thailand en Bali zoeken seizoenswerkers voor de horeca en toerisme.
7. Midden-Oosten
Ook in landen als Egypte en Tunesië is tijdelijk werk te vinden. Voornamelijk de dadelpalmsector is daar populair.
Top 10 seizoenswerk zomer
Ben je op zoek naar inspiratie voor leuke zomerseizoenbanen? We helpen je graag verder! Hieronder vind je de top 10 van seizoenswerk voor de zomer:
1. Horecamedewerker
Tijdens een goede en drukke zomer is er volop werk in de horeca. Denk daarbij aan banen in restaurants, cafés, hotels en strandtenten.
Vind de leukste horeca vacatures op Monsterboard.
2. IJsverkoper
Dit is natuurlijk dé klassieke zomerbaan! IJsjes verkopen op het strand of bij het zwembad bijvoorbeeld.
Vind de leukste ijsverkoper vacatures op Monsterboard.
3. Lifeguard
Ook dit is typisch zomerseizoenswerk. Als lifeguard ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van zwemmers in de zee of in het zwembad.
Vind de leukste lifeguard vacatures op Monsterboard.
4. Festivalmedewerker
In de zomer kun je aan de slag op zomerfestivals en evenementen. Er zijn verschillende banen, van ticketverkoop tot beveiliging en alles daartussenin.
Vind de leukste festivalmedewerker vacatures op Monsterboard.
5. Reisleider
Tijdens de zomer kun je groepen begeleiden tijdens zomerse reizen en excursies. Zo zie je nog eens wat van de wereld!
Vind de leukste reisleider vacatures op Monsterboard.
6. Landbouw- en oogstmedewerker
Houd je van de natuur? Dan is helpen bij het planten, onderhouden en oogsten van gewassen tijdens het groeiseizoen net wat voor jou!
Vind de leukste landbouw vacatures op Monsterboard.
7. Toerisme- en recreatiemedewerker
Werk je graag met toeristen? Dan is werken in toeristische attracties, pretparken en recreatiecentra net wat.
Vind de leukste toerisme vacatures op Monsterboard.
8. Zomerkampmedewerker
Vind je het leuk om kinderen te begeleiden? Dan is werken als kampleider of activiteitenbegeleider op een zomerkamp leuk voor in de zomer.
Vind de leukste activiteitenbegeleider vacatures op Monsterboard.
9. Fietsverhuurmedewerker
Verhuren en onderhouden van fietsen voor toeristen is ook een leuke zomerjob. Deze baan vind je vooral in populaire zomerbestemmingen zoals Scheveningen of Terschelling.
Vind de leukste fietsverhuurmedewerker vacatures op Monsterboard.
10. Surfinstructeur
Ben je goed in surfen? Dan is het geven van surflessen aan enthousiaste beginners net wat voor jou!
Vind de leukste surfinstructeur vacatures op Monsterboard.
Top 10 seizoenswerk winter
In de winter is zijn er ook genoeg seizoensbanen te vinden. Hieronder geven we een overzicht van de top 10 leukste winterseizoenbanen:
1. Skileraar
Ben je gek op wintersport? Dan is het geven van skiles of snowboardles in het buitenland net wat voor jou!
Fun fact: "hoeveel verdien je als skileraar in Oostenrijk?". Het salaris van een skileraar in Oostenrijk ligt tussen de €700 en €1100 netto per maand. Wat je precies gaat verdienen als skileraar hangt af van het land, de skischool, je ervaring en het aantal uren dat je gewerkt hebt.
Vind de leukste skileraar vacatures op Monsterboard.
2. Sneeuwruimer
Vind jij het leuk om de weg op te gaan als het gesneeuwd heeft? Dan is werken aan het begaanbaar maken van wegen, parkeerplaatsen en andere locaties na sneeuwstormen net wat voor jou.
Vind de leukste sneeuwruimer vacatures op Monsterboard.
3. Kerstboomverkoper
Kerstbomen horen uiteraard ook bij het winterseizoen! En die moeten verkocht worden. Lijkt het je wat?
Vind de leukste kerstboomverkoper vacatures op Monsterboard.
4. IJsbaanmedewerker
Met een beetje geluk vriest het lang genoeg om de ijsbanen te kunnen openen. Werken op de ijsbaan kan bijvoorbeeld als toezichthouder, verhuurmedewerker of in de horeca rondom de ijsbaan (koek en zopie!).
Vind de leukste ijsbaanmedewerker vacatures op Monsterboard.
5. Aprés-ski medewerker
Is wintersport niks voor jou maar lijkt het werken in de aprés-ski je wel wat? Kijk dan eens naar banen in restaurants, chalets of cafés in skigebieden of winterse vakantiebestemmingen!
Vind de leukste aprés-ski medewerker vacatures op Monsterboard.
6. Seizoensgebonden postbezorger
Tijdens de feestdagen heeft de postbezorging het extra druk. Vaak worden er tijdelijk extra medewerkers aangenomen om kerstkaarten en pakketten tijdens de drukke feestdagen te bezorgen.
Vind de leukste postbezorger vacatures op Monsterboard.
7. Winterfestivalmedewerker
Ook tijdens de winter worden er winterfestivals en evenementen georganiseerd. De werkzaamheden variëren van logistiek tot klantenservice.
Vind de leukste winterfestivalmedewerker vacatures op Monsterboard.
8. Zoutstrooiwagenchauffeur
Als zoutstrooiwagenchauffeur zorg je voor het verspreiden van zout op wegen om ijsvorming te voorkomen of te verminderen. Een verantwoordelijke taak dus!
Vind de leukste zoutstrooiwagenchauffeur vacatures op Monsterboard.
9. Inpakker
De Sinterklaas- en kerstcadeautjes moeten natuurlijk ook ingepakt worden! Voor inpakkers is er rond de feestdagen vaak tijdelijk werk beschikbaar.
Vind de leukste inpakker vacatures op Monsterboard.
10. Cateraar
Cateraars hebben het in het winter- en feestdagenseizoen vaak ook drukker. Voor deze piekdrukte wordt meestal ook extra tijdelijk personeel aangenomen.
Vind de leukste cateraar vacatures op Monsterboard.
Vind nu het leukste seizoenswerk bij Monsterboard
Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte van de ins en outs over seizoenswerk. Heb je interesse in één van de bovenstaande banen? Creëer dan nu een gratis profiel bij Monsterboard en upload je cv. Zo reageer je met 1 klik op de knop op de leukste vacatures. Bovendien ben je direct zichtbaar voor recruiters en werkgevers, en krijg je matchende vacatures in je inbox bezorgd. Superhandig dus!