Freelance jobs: alles wat je moet weten over freelance werk

Pak je vrijheid!

Eigen baas zijn is voor velen een droom. Als freelancer bepaal je zelf waar, wanneer, met wie en voor hoeveel je werkt. Klinkt fantastisch! Er zijn toch een aantal ondernemersrisico's waar je tegenaan loopt met freelance jobs die niet van toepassing zijn als je in loondienst werkt. Maar maak je geen zorgen! Wij hebben alles wat je moet weten voor je op een rijtje gezet.

Freelancer betekenis

De term freelancers wordt gebruikt voor zelfstandige professionals of ondernemers zonder personeel die op projectbasis werken zonder vast contract. Fun fact: de oorspronkelijke term 'freelance' werd geïntroduceerd in een roman van Walter Scott (1771-1832) waarin hij het heeft over een middeleeuwse huursoldaat die vrij (free) was om zijn eigen speer (lance) in te zetten voor de persoon die hem het hoogste bedrag betaalde.

Wat is het verschil tussen freelance en zzp?

Een freelancer wordt ook wel een zzp'er genoemd, wat staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Beide termen staan voor iemand die eigen baas is. In principe zit er geen verschil tussen de betekenis van beide termen.

Toch wordt in de praktijk het woord freelancer vaak gebruikt voor creatieve freelance jobs zoals webdesigners, content writers of copy writers. De term zzp werd door de Belastingdienst in het leven geroepen en heeft een iets zakelijkere toon. Dit woord is gebruikelijker in de zakelijke dienstverlening en in de bouw.

Maar wat houdt werken als freelancer nou precies in? Heeft het werken als freelancer voor- en nadelen? En nog belangrijker: hoe kom je aan freelance klusjes? We leggen het je uit!

Hoe kun je werken als freelancer?

Eigen baas zijn, wie wil dat nou niet? Je eigen tarief en uren bepalen brengt een enorme vrijheid met zich mee waar veel mensen naar verlangen.

Sommige mensen starten eerst 'klein' met werken als freelancer naast een ander hoofdinkomen. Hierdoor wordt het freelance inkomen door de Belastingdienst als 'inkomsten uit overig werk' gezien en hoef je je nog niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Op deze manier kun je proeven van het freelance vak en tegelijkertijd ontdekken hoeveel freelance werk er in je vakgebied te vinden is.

Wil je graag fulltime werken als freelancer? Houd er dan rekening mee dat wanneer je per jaar minimaal 1.225 uren als zzp'er werkt, je volgens de criteria van de Belastingdienst als ondernemer gezien wordt. Als bijkomend voordeel geniet je dan wel van de bijbehorende aftrekposten bij je belastingaangifte. Verder dien je omzetbelasting af te dragen en inkomstenbelasting te betalen.

Ook moet je, als je voldoet aan de criteria, je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (ook wel KVK genoemd). Doe je dit niet terwijl je wel inkomsten hebt? Dan ben je bezig met belastingontduiking, wat frauduleus en strafbaar is. Dus zorg ervoor dat je je zaakjes goed voor elkaar hebt!

In tegenstelling tot werknemers in loondienst heb je als freelancer geen arbeidsovereenkomst. Je werkt vaak met een samenwerkingsovereenkomst waarin je onder andere vastlegt wat je gaat doen, wat het gaat kosten en wat de duur van het project is. Dit is een belangrijke basis voor een goede samenwerking en voorkomt onnodige discussies en irreële verwachtingen.

Naast de vrijheden die je hebt als freelancer heb je dus ook een aantal verantwoordelijkheden waar je aan dient te voldoen. Wat zijn nog meer voor- en nadelen van het werken als freelancer? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

6 Voordelen voor freelancers

Freelance werk heeft veel voordelen. Een aantal voorbeelden zijn:

  1. Je hebt veel vrijheid.
  2. Je kunt zelf kiezen welke opdrachten je aanneemt.
  3. Je werktijden zijn flexibel.
  4. Je bepaalt je eigen uur- of projecttarief.
  5. Je kunt thuis werken of waar je maar wilt.
  6. Fiscale voordelen indien je aan de regels van de Belastingdienst voldoet.

5 Nadelen voor freelancers

Het leven van een freelancer is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Enkele nadelen van freelance jobs zijn:

  1. Je hebt wisselende inkomsten en onzekerheid.
  2. Je moet jezelf motiveren om aan het werk te gaan.
  3. Je moet ervoor uitkijken dat je altijd 'aan' staat en je klanten 24/7 contact met je op kunnen opnemen.
  4. Projecten kunnen worden opgeschort of voortijdig beëindigd.
  5. Je moet zelf geld opzijzetten voor je pensioen, verzekeringen, vakanties en ziektedagen.

5 Tips voor het vinden van freelance jobs

Je kunt alles nog zo goed voor elkaar hebben - denk aan inschrijving bij de KVK, een mooie website en dagelijkse social media posts om je werk te promoten - het daadwerkelijk vinden van klanten en werk voor freelancers kan best een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen om klanten te werven en naamsbekendheid op te bouwen:

  1. Freelance platforms
  2. Reclame op (social) media
  3. Netwerken
  4. Mond-tot-mondreclame
  5. Monsterboard
  1. Freelance platforms

    Er zijn een heleboel (internationale) sites voor freelancers waar je je services kunt aanbieden. Het nadeel kan zijn dat het aanbod vaak heel groot is terwijl de tarieven laag zijn, waarbij het misschien maar de vraag is of je ervan kunt leven.

  2. Reclame op (social) media

    Je kunt denken aan investeren in social media advertisement voor meer naamsbekendheid. Hiervoor heb je uiteraard wel een budget nodig.

  3. Netwerken

    Een van de gratis mogelijkheden om contacten te leggen en klanten te werven is het gaan naar netwerkbijeenkomsten.

  4. Mond-tot-mondreclame

    Ook wordt mond-tot-mondreclame zeer onderschat: via via worden er veel werkconnecties gemaakt.

  5. Monsterboard

    Last but not least bieden wij van Monsterboard ook een uitstekend freelancer platform waarin een groot aantal jobs voor freelancers te vinden zijn.

Vind je volgende opdracht!

Werk voor freelancers

Wil je graag als freelancer aan de slag maar vind je het lastig om werk te vinden? Geen paniek, wij hebben een overzicht voor je samengesteld met de populairste freelance banen! Vaak wordt er in de vacatureomschrijving een richttarief genoemd, zo weet je direct wat je kunt verwachten en of het binnen je wensen valt.

  1. Financieel administrateur
  2. Business analist
  3. ICT-banen
  4. Medewerker projectadministratie
  5. Consultant
  6. Fotograaf
  7. Grafisch vermogen
  8. Tekstschrijver
  9. Webdesigner
  10. Docent

1. Financieel administrateur

Ben je goed in het op orde brengen van administratie en weet je alles van de werkzaamheden die gedaan worden binnen de afdeling Finance & Control zoals boekhouden? Dan is dit werk ideaal voor jou!

Vind hier de leukste financieel administrateur vacatures!

2. Business analist

Ben je goed in het inrichten en verbeteren van bedrijfsprocessen? Werk je graag samen met business afdelingen en ondersteunende afdelingen zoals IT, marketing en HRM? Dan is dit geschikt freelance werk voor jou!

Vind hier de leukste business analist vacatures!

3. ICT-banen

Ook erg populair in de freelancewereld zijn banen in de ICT. Er is veel vraag naar bijvoorbeeld softwareontwikkelaars en ook freelance banen als programmeur zijn ruim beschikbaar. Als je goed bent in computertechnologie kun je hier goed geld mee verdienen!

Vind hier de leukste IT-vacatures!

4. Medewerker Projectadministratie

Ben je goed in het beheersen en managen van projecten? Gaat het bijhouden van projectadministratie met betrekking tot de voortgang, uitvoering en kosten je gemakkelijk af? Ook dit is een veelgevraagde baan die prima gedaan kan worden door freelancers.

Vind hier de leukste medewerker projectadministratie vacatures!

5. Consultant

Als consultant werk je voornamelijk aan het analyseren en uitwerken van een probleem op projectbasis. Voor een bedrijf is het dan ook erg interessant om je als freelancer in te huren. Consultants zijn er op allerlei gebieden, denk aan bedrijfsvoering, marketing, sales, arbeidsrecht en nog veel meer.

Vind hier de leukste consultant vacatures!

6. Fotograaf

Heb je verstand van camera's, belichting en verwerking van beeldmateriaal? Werk je graag met verschillende opdrachtgevers? Dan is werken als fotograaf net wat voor jou. Fotografen werken vaak op projectbasis en daarom valt ook dit vak onder een van de leukste freelance jobs!

Vind hier de leukste fotograaf vacatures!

7. Grafisch vormgever

Ben jij goed in het ontwerpen van visuals, on-/offline brandcampagnes en kwalitatief goede content? Vind je het leuk om met verschillende opdrachtgevers te werken? Dan is een baan als grafisch vormgever op freelancebasis net wat!

Vind hier de leukste grafisch vormgever vacatures!

8. Tekstschrijver

Er valt veel freelance werk te vinden in de wereld van tekstschrijvers. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van content voor websites, handleidingen of persberichten. Ook is er veel werk voor SEO content schrijvers. Vaak gaat het om korte klussen en met een beetje mazzel bevalt het wederzijds goed en bouw je zo een leuk klantenbestand op.

Vind hier de leukste tekstschrijver vacatures!

9. Webdesigner

Een webdesigner brengt klantwensen in kaart en bouwt vervolgens een website. Het is een afwisselende rol waarin je voor verschillende klanten werkt aan front-end development, grafische vormgeving, klantbegeleiding en ook marketing. Handigheid met programma's als Photoshop en Illustrator, en webdesign software zoals Wix of WordPress is een must! Ook deze baan valt onder de beter bekende freelance jobs.

Vind hier de leukste webdesigner vacatures!

10. Docent

Ook als docent kun je heel goed op freelancebasis aan de slag. Zo kun je als freelance docent werken voor een school of universiteit, maar je kunt ook zelf lessen organiseren in een vakgebied waar je goed in bent. Denk aan het geven van muziekles, taalles, kookles, etc. Supergeschikt als freelance werk dus!

Vind hier de leukste docent vacatures!

Freelance jobs via Monsterboard

Ben je klaar om het leven als freelancer te omarmen? Maak dan gauw een gratis profiel bij Monsterboard aan en upload je cv. Zo reageer je gemakkelijk op de leukste freelance jobs en ben je meteen ook probleemloos te vinden door werkgevers en recruiters!