Alles over zwangerschapsverlof

Verwacht je een kleine? Gefeliciteerd! Je verdient en hebt recht op meerdere weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

Een zwangerschap en geboorte zijn transformerende momenten in je leven. Het brengt niet alleen de verwachting of komst van een nieuw leven met zich mee, maar ook een aantal uitdagingen en veranderingen op zowel fysiek als emotioneel vlak. Een adempauze in deze hectische periode voor zowel de moeder als de tweede ouder is dan ook broodnodig! Ben je benieuwd wat je rechten zijn als het gaat om zwangerschapsverlof en bevallingsverlof? Lees dan gauw verder.

Wat is zwangerschapsverlof?

Ter voorbereiding op de komst van je kindje heb je wettelijk recht op betaald verlof. Ook na de bevalling heb je wettelijk recht om de eerste tijd fulltime voor je pasgeboren baby te zorgen. De verlofperiode na de bevalling wordt ook wel bevallingsverlof genoemd, terwijl in de praktijk "met zwangerschapsverlof gaan" vaak de totale verlofperiode bedoeld wordt. Deze totale periode duurt minstens 16 weken.

Wie heeft er recht op zwangerschapsverlof? Je hebt in Nederland recht op betaald verlof tijdens en na je zwangerschap als je:

Hoe kan ik zwangerschapsverlof aanvragen?

Hoe je verlof voor je zwangerschap aanvraagt hangt af van je situatie. Werk je in loondienst? Vraag het dan uiterlijk drie weken voor de gewenste aanvangsdatum aan bij je werkgever. Dit is tenminste zeven weken voor de uitgerekende bevallingsdatum, want het verlof begint uiterlijk vier weken voor deze datum. Hoe eerder je het doorgeeft, hoe beter!

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan val je onder de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). Deze uitkering vraag je aan bij het UWV. Leef je van een uitkering? Vraag ook dan je verlof dan aan bij het UWV.

Vraag altijd een zwangerschapsverklaring aan je huisarts of je verloskundige. Hierin staat ook de vermoedelijke bevallingsdatum. Bewaar deze goed, want het UWV kan zo nodig tot een jaar na de einddatum van de zwangerschaps- en bevallingsuitkering om de zwangerschapsverklaring vragen!

Wie betaalt zwangerschapsverlof?

Hoe de uitbetaling van je verlof verloopt hangt wederom af van je situatie.

  • Ben je in loondienst? Dan krijg je je verlof meestal als normaal salaris via je werkgever uitbetaalt. Het UWV betaalt de uitkering dan aan de werkgever.
  • Ben je zelfstandig ondernemer of krijg je een uitkering? Dan betaalt het UWV de uitkering aan direct aan jou.

Hoelang duurt zwangerschapsverlof?

Wanneer je zwangerschapsverlof begint en hoelang deze duurt mag je zelf bepalen! Dit kan vier, vijf of zes weken voor je uitgerekende datum zijn.

Beval je voor de uitgerekende datum? Je verlof tijdens je zwangerschap wordt dan automatisch korter. Je verlof na de bevalling wordt vervolgens langer, en de duur van je totale verlof blijft gelijk.

Beval je ná de uitgerekende datum? Dan duurt je verlof tijdens je zwangerschap dus langer dan verwacht. Dit heeft gelukkig verder geen invloed op de startdatum van je bevallingsverlof.

Hoelang duurt bevallingsverlof?

De duur van je verlof na de bevalling hangt af van de lengte van je verlof tijdens je zwangerschap. In totaal is het in ieder geval minimaal 16 weken. Bevallingsverlof berekenen doe je als volgt:

  • Heb je vier weken zwangerschapsverlof gehad? Dan heb je 12 weken verlof na de bevalling.
  • Neem je de laatste zes weken vrij van je zwangerschap? Dan heb je recht op 10 weken na de bevalling.
  • Moet je baby na de geboorte langer dan zeven dagen in het ziekenhuis blijven? Dan heb je recht op extra verlof. Je krijgt geen extra verlof over de eerste week dat je baby in het ziekenhuis ligt. Je kunt maximaal 10 weken extra bevallingsverlof krijgen. Stel je baby blijft drie weken in het ziekenhuis, dan heb je dus twee weken langer bevallingsverlof.

Verlof bij een tweeling of meerling

Verwacht je een twee- of meerling? Dan krijg je in totaal 20 weken verlof; 10 weken tijdens je zwangerschap en minimaal 10 weken na de bevalling.

Geboorteverlof partner

De partner van de moeder heeft ook recht op verlof na de bevalling. Het bevallingsverlof voor vader of partner wordt ook wel geboorteverlof genoemd. Partners krijgen een werkweek geboorteverlof. Werk je bijvoorbeeld vier dagen acht uur per dag? Dan krijg je 32 uur geboorteverlof.

Ouderschapsverlof

Om te wennen aan de nieuwe situatie en samen bewust keuzes te maken over de verdeling van werk en zorg hebben werknemers in Nederland recht op negen weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. Dit houdt in dat ouders recht hebben op negen weken verlof waarbij 70% van het dagloon wordt doorbetaald. Voorwaarde is wel dat deze negen weken opgenomen worden in het eerste levensjaar van het kind.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof berekenen

Verlofregeling

Periode

Wat

Uitkering medewerker in loondienst

Uitkering ZZP'er

Zwangerschapsverlof

4, 5 of 6 weken voor bevallingsdatum

Volledig vrij

100 procent salaris

100% bruto minimumloon

Zwangerschapsverlof twee- of meerling

10 weken voor bevallingsdatum

Volledig vrij

100 procent salaris

100% bruto minimumloon

Bevallingsverlof

12, 11 of 10 weken na de bevalling

Volledig vrij

100 procent salaris

100% bruto minimumloon

Bevallingsverlof twee- of meerling

10 weken na de bevalling

Volledig vrij

100 procent salaris

100% bruto minimumloon

Extra bevallingsverlof bij ziekenhuisopname

Maximaal 10 weken

Volledig vrij

100 procent salaris

100% bruto minimumloon

Geboorte-verlof

1x 1

Werkweek

Volledig vrij

100% Dagloon

Geen recht

Ouderschapsverlof

9 weken tijdens eerste levensjaar

Volledig vrij

70% Dagloon

Geen recht

Wil je de duur van je verlof berekenen? Check dan ook de handige rekenhulp van het UWV eens. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Vind een baan met een prettig werk-privé balans!

Mag je werken tijdens zwangerschapsverlof?

Als zelfstandige mag je zelf bepalen of je tijdens je verlof wilt werken ja of nee. Ben je in loondienst? Dan mag je vier weken voor de uitgerekende datum en 6 weken na de bevalling niet meer werken. Om precies te zijn 42 dagen na de bevalling. Zwangerschapsverlof is verplicht als je in loondienst bent dus!

Een werkgever mag je verlof niet weigeren. Daar bovenop is de werkgever verplicht om jou na de bevalling zes aaneengesloten weken vrij te geven. De rest van de dagen mag je verspreidt opnemen als je dat wilt, tot 30 weken na de bevalling.

Het gespreid opnemen van je verlof moet je trouwens wel officieel aanvragen bij je werkgever, binnen drie weken nadat je bevallingsverlof is gestart. Je werkgever moet binnen twee weken reageren op je verzoek. Dit verzoek mag alleen geweigerd worden als dit de organisatie ernstig in de problemen brengt.

Heb je een meningsverschil met je werkgever? Neem dan contact op met de ondernemingsraad of medezeggenschapsraad van je organisatie.

Ontslag tijdens zwangerschap

Een werkgever mag je niet ontslaan tijdens en tot zes weken na je zwangerschapsverlof, met uitzondering van ontslag op staande voet. De zwangerschap zelf, of het feit dat je net bevallen bent, mag in ieder geval nooit reden zijn voor ontslag. Ook niet als je in je proeftijd zit, of als je contract afloopt.

Solliciteren tijdens zwangerschap

Ga je solliciteren terwijl je nog maar net zwanger bent of heb je een kinderwens? Een werkgever mag je niet vragen of je zwanger bent, of dat van plan bent te worden. Mocht een werkgever of recruiter hier wel naar vragen, hoef je hier dus ook geen eerlijk antwoord op te geven. Verder mag je om deze redenen dan ook niet geweigerd worden voor een functie.

Vind de leukste banen bij Monsterboard

Heb jij je zwangerschapsverlof erop zitten en heb je wel zin in een leuke nieuwe baan? Creëer dan nu een gratis profiel bij Monsterboard en upload je cv. Zo kun je direct met één druk op de knop reageren op de leukste vacatures. Bovendien ben je zo ook direct zichtbaar voor recruiters en werkgevers. Ideaal!