Zwanger en werken: rechten en praktische tips

Werken met een baby bump, hoe houd je het vol?

Zwangerschap is voor velen één van de mooiste periodes in het leven. Toch kan het ook veel vragen en onrust met zich meebrengen. Er moet van alles geregeld worden: de kinderkamer moet ingericht, kleertjes moeten worden gekocht en je gaat met regelmaat naar het ziekenhuis voor een echo. Daar bovenop nog gewoon elke dag werken, is makkelijker gezegd dan gedaan.

Zwanger zijn en werken kan een uitdaging zijn maar het hoeft niet. Steun van je werk in deze periode is dan ook een groot goed. In dit artikel geven we je praktische tips hoe je zwangerschap en werk kunt combineren, wat je rechten tijdens zwangerschap en werken zijn en voorbeelden van redenen om te stoppen met werken tijdens je zwangerschap.

Wanneer werkgever vertellen dat je zwanger bent?

Normaalgesproken werk je tijdens je zwangerschap gewoon door als je dit wilt. Zwanger zijn en werken kan soms tegenvallen, vooral als je veel last hebt van zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn en vaker naar het toilet moeten. Wettelijk gezien moet je uiterlijk drie weken voordat je zwangerschapsverlof ingaat je werkgever vertellen dat je zwanger bent, maar het is aan te raden om dit eerder te doen. Veel vrouwen kiezen ervoor om te wachten met het nieuws te vertellen tot ze de termijnecho hebben gehad die rond de 12 weken in de zwangerschap plaatsvindt.

Je zwangerschap op het werk vertellen is misschien even spannend maar als het grote nieuws eenmaal eruit is brengt het ook een opluchting met zich mee. Je hoeft je (beginnende) baby bump niet meer te verbergen en je hoeft ook geen smoesjes meer te verzinnen waarom je vaker naar het toilet moet of niet lekker bent. Bovendien heb je recht op wettelijke bescherming tijdens je zwangerschap en bevalling en mag je na het vertellen je afspraken bij de verloskundige en gynaecoloog tijdens werktijd inplannen. Werken en zwangerschap kan praktisch gezien heel goed gecombineerd worden dus!

Extra rechten tijdens zwangerschap en werk

Zwanger zijn en werken moet volgens de Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) veilig en gezond kunnen. Werk voor zwangeren is dan ook goed geregeld. Tijdens je zwangerschap en tot 6 maanden na de bevalling heb je de volgende wettelijk extra rechten:

  1. Extra pauzes
  2. Regelmatige werktijden en rusttijden
  3. Vrijstelling van overwerken
  4. Ruimte om te rusten
  5. Zwangerschapsonderzoeken tijdens werk
  6. Aangepaste werkomstandigheden
  7. Bescherming tegen ontslag
  8. Gelijke kansen op promotie
  9. Gelijke kansen tijdens solliciteren
  10. Zwangerschaps- en bevallingsverlof
  11. Terugkeren in oude functie na bevalling
  12. Borstvoeding en kolven
  13. Ouderschapsverlof

1. Extra pauzes

Dit mag maximaal 1/8e deel van je werktijd zijn. Werk je bijvoorbeeld acht uur? Dan heb je recht op maximaal één uur extra pauze per werkdag.

2. Regelmatige werktijden en rusttijden

Regelmatigheid is belangrijk bij zwanger zijn en werken. Er moet dan ook rekening gehouden worden met jouw zwangerschap bij het opstellen van roosters als het gaat om overwerk, ploegendiensten of invaldiensten.

3. Vrijstelling van overwerken

Je hebt vrijstelling van overwerken en nachtdiensten, behalve als de werkgever de noodzaak kan aantonen. Je kunt niet worden verplicht om meer te werken dan:

  • Maximaal 10 uur per dienst
  • In een periode van vier weken maximaal gemiddeld 50 uur per week
  • In een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.

4. Ruimte om te rusten

Er moet een afsluitbare ruimte beschikbaar zijn die geschikt is om te rusten. Deze ruimte moet een bed of bedbank hebben.

5. Zwangerschapsonderzoeken tijdens werk

Je krijgt vrij voor nodige zwangerschapsonderzoeken die onder werktijd plaatsvinden. Je salaris wordt doorbetaald voor zowel de duur van het onderzoek en de reistijd.

6. Aangepaste werkomstandigheden

Zwanger en werken mag niet met gevaarlijke stoffen of stralingen. Ook mag je niet te veel tillen en dragen of in aanraking komen met extreme hitte of kou. Twijfel je over de veiligheid of andere omstandigheden van je werkplek? Neem dan contact op met de bedrijfsarts. Helpt dat niet? Maak dan een melding bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.

7. Bescherming tegen ontslag

Tijdens je zwangerschap mag je niet ontslagen worden, tenzij je je ernstig misdraagt en je ontslag wordt op staande voet. Je zwangerschap mag geen reden zijn voor ontslag. Bij een tijdelijk contract kan het zo zijn dat je contract niet verlengd wordt, maar jouw zwangerschap mag hier niet de reden van zijn. Je mag zelf natuurlijk wel ontslag nemen, maar je hebt alleen recht op een uitkering in verband met de bevalling wanneer je binnen 10 weken nadat je ontslag hebt genomen gaat bevallen.

8. Gelijke kansen op promotie

Tijdens je zwangerschap hoor je net zoveel kans te maken op promotie als wanneer je niet zwanger zou zijn geweest. Word je ongelijk behandeld om deze of een andere reden? Meldt dit dan bij een antidiscriminatiebureau of het College voor de Rechten van de Mens.

9. Gelijke kansen tijdens het solliciteren

Tijdens je sollicitatie mag je zwangerschap geen reden zijn voor afwijzing. Verder hoef je niet te vertellen dat je zwanger bent. Een recruiter of werkgever mag er ook niet naar vragen.

10. Zwangerschaps- en bevallingsverlof

In totaal heb je recht op minstens 16 weken doorbetaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. Je zwangerschapsverlof begint (verplicht) uiterlijk vier weken voor de bevallingsdatum en je mag pas weer aan het werk 42 dagen na de bevalling. Zwanger zijn en werken mag dus maar beperkt.

11. Terugkeren in oude functie na bevalling

Na je zwangerschap keer je normaalgesproken terug in je oude functie. Laat je werkgever je niet terugkeren in je oude functie omdat je moeder bent geworden? Dan is er sprake van zwangerschapsdiscriminatie.

12. Borstvoeding en kolven

Je mag de eerste negen maanden je werk onderbreken om je kind borstvoeding te geven of te kolven. Dit mag maximaal 1/4e van de werktijd per dienst zijn. Het tijdstip stem je af met je werkgever. De werkgever dient te zorgen voor een geschikte, af te sluiten ruimte.

13. Ouderschapsverlof

Ouders in loondienst hebben recht op negen weken betaald ouderschapsverlof, waarbij 70% van het dagloon wordt doorbetaald. Voorwaarde is wel dat deze negen weken opgenomen worden in het eerste levensjaar van het kind.

Vind een baan die past bij je leven!

Tips voor doorwerken tijdens zwangerschap

Zwanger zijn en werken is voor elke vrouw anders en hangt af van verschillende factoren zoals fitheid, het type werk, de ondersteuning van collega's en werkgever en de persoonlijke omstandigheden. Zwangerschapskwalen zoals extreme vermoeidheid, ochtendmisselijkheid, rugpijn, zwelling van de voeten en prikkelbaarheid komen veel voor.

Ben je benieuwd hoe je jouw zwangerschap kunt combineren met je huidige baan? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

  1. Luister naar je lichaam
  2. Communiceer met je werkgever
  3. Weet wat je rechten zijn
  4. Stel haalbare doelen
  5. Prioriteer je gezondheid
  6. Pas je werkplek aan
  7. Houd je stressniveau laag
  8. Maak een planning
  9. Wees flexibel
  10. Bouw een ondersteunend netwerk op

1. Luister naar je lichaam

Met stip op nummer één: luister naar je lichaam. Ben je moe? Neem dan de tijd om te rusten. Zwanger en werken is oké zolang je prioriteit is dat je goed voor jezelf en je baby zorgt.

2. Communiceer met je werkgever

Laat je werkgever weten dat je zwanger bent. Zo stel je hen in staat om eventuele aanpassingen te maken, je vrij te geven waar nodig en je te ondersteunen.

3. Weet wat je rechten zijn

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle zwangerschapsgerelateerde wetten en regels. Denk aan rechten op de werkplek, zwangerschapsverlof, flexibele werktijden en andere aanpassingen.

4. Stel haalbare doelen

Leg de lat niet te hoog. Stel redelijke verwachtingen voor jezelf en wees bereid om hulp te vragen indien nodig.

5. Prioriteer je gezondheid

Neem genoeg rust en blijf gehydrateerd. Houd je energie op peil met een gezond eetpatroon.

6. Pas je werkplek aan

Heb je ernstige rugklachten? Vraag dan je leidinggevende om een ergonomische stoel en eventueel een kussen voor ondersteuning. Zorg er verder voor dat je regelmatig even rondloopt.

7. Houd je stressniveau laag

Houd je bloeddruk en stressniveau laag. Meditatie, ademhalingsoefeningen en timemanagement zijn hiervoor goed geschikt.

8. Maak een planning

Houd het overzichtelijk en maak een to-do lijst of gebruik een agenda. Zo kun je zorgvuldig je werk, (zwangerschaps)afspraken en rusttijden inplannen.

9. Wees flexibel

Heb je behoefte aan flexibele werktijden? Sta je open om af en toe vanuit huis te werken? Maak het bespreekbaar met je werkgever en bekijk wat de mogelijkheden zijn!

10. Bouw een ondersteunend netwerk op

Met een ondersteunend netwerk aan je zijde kan je zwangerschap ook een stuk aangenamer worden. Praat daarom eens met collega's en vrienden die ervaring hebben met zwanger zijn en werken. Hun advies en steun kan erg waardevol zijn!

Minder werken tijdens zwangerschap

Werk kan voor zwangere vrouwen lastiger zijn om vol te houden. Minder werken door zwangerschap komt dan ook regelmatig voor. Een aantal veelvoorkomende redenen om te stoppen met werken tijdens een zwangerschap of om minder te gaan werken zijn:

  • Gezondheidscomplicaties zoals misselijkheid, hoge bloeddruk, duizeligheid, etc.
  • Aanhoudende werk- of zwangerschapsstress.
  • Het werk is fysiek te veeleisend, bevat gevaarlijke stoffen of vereist langdurig staan of zitten.
  • Persoonlijke keuze. Sommige vrouwen willen zich volledig concentreren op hun zwangerschap of gewoon van een pauze genieten.

Stoppen met werken tijdens zwangerschap

Zwanger zijn en werken gaan prima samen, totdat zich dusdanig ernstige medische complicaties voordoen die de gezondheid van het kind of de moeder in gevaar brengt. In dat geval meld je je ziek bij je werkgever en stop je met werken vóór de wettelijk vastgestelde termijn van vier weken voor de bevallingsdatum.

Zwangerschap en werk zoeken

Ben je zwanger en op zoek naar een nieuwe baan? Het lijkt misschien wat lastiger maar ook met een kleintje op komst is het vinden van werk heel goed mogelijk. We hebben hieronder een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

  1. Focus op je vaardigheden en werkervaring
  2. Onderzoek bedrijfsbeleid
  3. Netwerk on- en offline
  4. Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
  5. Overweeg flexibel werk
  6. Overweeg tijdelijk werk

1. Focus op je vaardigheden en werkervaring

Benadruk je persoonlijke vaardigheden, werkprestaties en werkervaringen in je cv en tijdens sollicitatiegesprekken. Zo leg je de focus op wat je te bieden hebt in plaats van op je zwangerschap.

2. Onderzoek bedrijfsbeleid

Probeer een inschatting te maken van het zwangerschapsbeleid van het bedrijf. Onderzoek informatie over zwangerschapsverlof, flexibele werktijden en andere regelingen.

3. Netwerk on- en offline

Wees actief in je professionele netwerk en gebruik online platforms zoals Monsterboard om op de hoogte te blijven van vacatures. Deel je zoektocht met je netwerk, je weet nooit wat het je brengt. Online netwerken heeft meer impact dan je denkt en een netwerkgesprek is zo gevoerd!

4. Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

Ga je op sollicitatiegesprek? Bereid je dan goed voor. Bedenk of je al wat kwijt wilt over je zwangerschap en zo ja, wat. Weet dat je niet verplicht bent om het te noemen. Is je zwangerschap overduidelijk of wil je het wel vertellen? Bedenk dan hoe je kunt uitleggen hoe je van plan bent je werk en zwangerschap te combineren en leg de nadruk op je toewijding aan je carrière.

5. Overweeg flexibel werk

Overweeg functies met flexibele werktijden of de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Dit kan de balans tussen zwanger zijn en werken vergemakkelijken.

6. Overweeg tijdelijk werk

Is het lastig om permanent werk te vinden? Overweeg dan tijdelijk werk of freelance werk als (tijdelijke) oplossing.

Aan de slag via Monsterboard

Dacht jij eerst dat zwanger en werken niet goed samenging, maar ben je nu overtuigd geraakt en wil je toch graag aan de slag? Creëer dan nu een gratis profiel bij Monsterboard en upload je cv. Zo kun je direct met één druk op de knop reageren op de leukste vacatures. Bovendien ben je zo ook direct zichtbaar voor recruiters en werkgevers.