Referenties strategisch inzetten bij sollicitaties
Boost je sollicitatie en bemachtig je droombaan met behulp van de juiste aanbevelingen.

In de competitieve wereld van sollicitaties kan het inzetten van een referentie hét verschil maken tussen het verkrijgen van een functie en het blijven wachten op een reactie. Het gebruik van referenties is een krachtige manier om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Bovendien helpen ze om een blijvende indruk te maken op werkgevers.
In dit artikel ontdek je hoe je de beste referenties selecteert en effectief inzet om je sollicitatie te versterken. Doe net dat stapje extra door je referenties tactisch in te zetten en maak een onvergetelijke indruk op je toekomstige werkgever!
Wat is een referentie?
Een referentie is een persoon die bereid is om een potentiële werkgever informatie te verstrekken over jouw werkprestaties, vaardigheden en karakter. Dit kan een voormalige werkgever, collega, leidinggevende of zelfs een klant zijn.
Referenties op je cv bieden een externe, objectieve bevestiging van de kwaliteiten en ervaringen die je in je sollicitatie vermeld hebt. Ze kunnen zowel schriftelijk, in de vorm van een referentiebrief of email, en mondeling, bijvoorbeeld tijdens een telefoongesprek of in persoon, worden gegeven.
Wat is het belang en nut van referenties?
Referenties zijn een belangrijk onderdeel van het sollicitatieproces. Ze geven werkgevers en recruiters de mogelijkheid om jouw werkethiek en prestaties te beoordelen op basis van ervaringen van anderen. Een referentie bij een sollicitatie kan nét dat extra duwtje in de rug zijn dat nodig is om een werkgever te overtuigen van jouw geschiktheid. Met sterke getuigschriften kun je je geloofwaardigheid vergroten en je onderscheiden van andere kandidaten.
Hoe vermeld je referenties?
Er zijn verschillende manier om een referentie te vermelden tijdens het sollicitatieproces. Dit zijn de belangrijkste:
Referentie in je cv
Je kunt referentie op je cv vermelden door aan het einde van je cv een aparte selectie te maken met de titel "Referenties". Normaalgesproken zet je onder het kopje "Referenties" dat deze op aanvraag beschikbaar zijn.
Wordt er specifiek om referenties gevraagd in de vacature? Dan kun je de namen, functies en contactgegevens opsommen. Een cv met referenties wordt door veel werkgevers gewaardeerd. Zorg ervoor dat je altijd eerst toestemming vraagt voordat je hun gegevens op je cv zet!
Hier zijn twee korte voorbeelden van hoe je referenties kunt vermelden op je cv:
Referenties
- Linda van Dijk | Marketing Manager | Creative Minds |
linda.vandijk@creativeminds.nl | 06-12345678
"Cindy heeft altijd blijk gegeven van creatief denken en uitstekende communicatieve vaardigheden. Ze weet complexe ideeën helder over te brengen en zorgt voor een positieve dynamiek binnen het team. Haar proactieve aanpak en strategisch inzicht hebben bijgedragen aan het succes van meerdere campagnes."
- Peter Bakker | Operations Director | Logistics Pro
peter.bakker@logisticspro.com | 06-98765432
"Mike is een resultaatgerichte professional die altijd bereid is een stapje extra te doen voor het team. Hij combineert zijn analytisch vermogen met een hands-on mentaliteit, wat hem bijzonder effectief maakt in het oplossen van operationele uitdagingen. Mike stimuleert samenwerking en inspireert anderen om hun beste werk te leveren."
Word gevonden door recruiters!
Quote in een sollicitatiebrief
Een andere manier om getuigschriften te gebruiken is door een korte quote van een referentie op te nemen in je sollicitatiebrief. Dit voegt extra kracht toe aan je sollicitatiebrief. Schrijf bijvoorbeeld: "Mijn voormalige manager beschreef mijn werkethiek als "uitstekend" en "betrouwbaar"."
Referentiebrief schrijven
Je kunt ook een volledige referentiebrief bij je sollicitatie voegen. Dit is een brief geschreven door een persoon die jouw vaardigheden en prestaties goed kan beschrijven. Een referentiebrief voorbeeld kan er als volgt uitzien:
Voorbeeld referentiebrief
Hieronder vind je een referentiebrief voorbeeld om in gedachten te houden wanneer je een referentie gaat opvragen.
[Naam referent]
[Functie]
[Bedrijfsnaam]
[Contactgegevens]
[Datum]
Betreft: Referentie voor [jouw naam]
Geachte heer/mevrouw,
Met veel genoegen schrijf ik deze referentie voor [jouw naam]. Gedurende de tijd dat [jouw naam] bij [bedrijfsnaam] werkte als [functie] had ik de eer om nauw met hem/haar samen te werken. [Jouw naam] heeft consistent blijk gegeven van een sterke werkethiek, uitzonderlijke communicatievaardigheden en een vermogen om zelfstandig en effectief te werken.
Een van de meest opvallende bijdragen van [jouw naam] was [beschrijving van een specifiek project of taak]. Zijn/haar vermogen om [specifieke vaardigheid] was van onschatbare waarde voor ons team en zijn/haar toewijding aan [specifiek doel of waarde] maakte een blijvende indruk.
Ik ben ervan overtuigd dat [jouw naam] dezelfde toewijding en uitmuntendheid zal brengen in elke toekomstige rol. Ik kan [jouw naam] dan ook van harte aanbevelen voor de positie die hij/zij nastreeft.
Mocht u verdere informatie nodig hebben, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.
Met vriendelijke groet,
[Naam referent]
[Functie]
[Bedrijfsnaam]
Wie kun je gebruiken als referentie?
Je kunt verschillende mensen kiezen, afhankelijk van je werkervaring en de functie waarop je solliciteert. Je kunt bijvoorbeeld een referentie vragen aan een oude werkgever. Ook kun je een (oud) leidinggevende of collega als referentie opgeven. Het belangrijkste is dat het iemand is die jouw vaardigheden en manier van werken positief kan bevestigen.
Wat als je geen werkervaring hebt?
Als je geen werkervaring hebt kan referenties opgeven lastig zijn. In dit geval kun je ook een docent, mentor of iemand met wie je vrijwilligerswerk hebt gedaan als referentie vragen. Deze mensen kunnen getuigen van je karakter, werkethiek en andere relevante vaardigheden ook al heb je nog geen formele werkervaring.
Wat als je geen referenties wilt geven maar een werkgever vraagt er wel om?
Het kan voorkomen dat je geen referenties wilt geven, bijvoorbeeld omdat je bang bent voor een negatieve beoordeling of omdat je je privacy belangrijk vindt. Als een werkgever om een getuigschrift vraagt en je deze niet wil verstrekken, kun je proberen uit te leggen waarom.
Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Ik wil geen referentie opgeven omdat mijn vorige werkgever en ik niet in goede termen uit elkaar zijn gegaan, maar ik kan wel andere personen voordragen die mijn vaardigheden en prestaties kunnen onderschrijven." In sommige gevallen kan een werkgever bereid zijn om dit te accepteren, vooral als je een goede reden hebt.
Wat als je slechte referenties hebt?
Als je weet dat je slechte referenties hebt is het belangrijk om proactief te zijn. Je kunt bijvoorbeeld vooraf contact met ze opnemen om te vragen wat ze van plan zijn te zeggen. Als je denkt dat de referentie echt schadelijk kan zijn kun je overwegen om andere referenties te gebruiken of om het probleem eerlijk toe te lichten aan de potentiële werkgever. Schenk ook extra aandacht aan andere aspecten van je sollicitatie, zoals je cv en sollicitatiebrief, om een sterke eerste indruk te maken.
Waarom willen werkgevers referenties?
Werkgevers vragen om aanbevelingen omdat ze een betrouwbaar beeld willen krijgen van wie jij bent als werknemer. Een referentie geeft het inzicht in hoe je presteert in een professionele omgeving, wat je werkethiek is en hoe je kunt samenwerken met anderen. Dit is informatie die moeilijk uit je cv of je sollicitatiebrief te halen is.
Wanneer worden referenties gebeld?
Tijdens het sollicitatieproces wordt er vaak pas na een succesvol sollicitatiegesprek naar een getuigschrift gevraagd. Ook kan het voorkomen dat het al in de vacaturetekst vermeldt staat. Potentiële werkgevers kunnen je vragen om een lijst met namen op te geven of specifiek referenties opvragen van je oude werkgever. Het helpt om hierop voorbereid te zijn zodat je niet in de stress schiet op het moment dat ernaar gevraagd wordt.
Wat doen werkgevers met de referenties die ze binnenkrijgen?
Wanneer werkgevers aanbevelingen ontvangen, gebruiken ze deze om een completer beeld van jou als kandidaat te krijgen. Vaak wordt er telefonisch contact met ze opgenomen. Je mogelijke nieuwe werkgever zal de informatie in je cv, sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek vergelijken met wat je referenties zeggen.
Mag een nieuwe werkgever een oude werkgever bellen op eigen initiatief?
In Nederland mag een nieuwe werkgever niet zomaar een oude werkgever bellen zonder toestemming van de sollicitant. Dit heeft te maken met de privacywetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming. De AVG beschermt persoonlijke gegevens en bepaalt dat informatie over een werknemer niet zonder diens toestemming mag worden gedeeld.
Als een nieuwe werkgever toch contact wil opnemen met een oude werkgever moet hij eerst expliciet toestemming vragen aan jou. Heb je jouw oude werkgever als referentie vermeldt? Dan wordt dit meestal gezien als impliciete toestemming om contact op te nemen.
In situaties waarin de sollicitant geen toestemming geeft, mag de oude werkgever geen informatie delen over het arbeidsverleden of andere persoonlijke gegevens van de sollicitant. Dit geldt ook als de nieuwe werkgever op eigen initiatief contact probeert op te nemen.
Het is aan te raden om tijdens het sollicitatieproces duidelijk te communiceren of je wel of geen toestemming geeft voor het benaderen van je oude werkgever. Zo voorkom je mogelijke misverstanden.
Voordelen van referenties gebruiken
Het gebruik van referenties bij sollicitatie biedt verschillende voordelen. Ten eerste geven referenties cv een extra dimensie omdat ze externe validatie bieden van wat jij in je sollicitatie aangeeft. Dit is vooral nuttig in een concurrerende markt waar werkgevers meerdere kandidaten moeten beoordelen. Een goede referentie benadrukt je sterke punten en geeft werkgevers vertrouwen in je capaciteiten.
Een ander voordeel van aanbevelingen toevoegen bij je sollicitatie is dat ze concrete voorbeelden kunnen geven van hoe jij in het verleden hebt bijgedragen aan het succes van een team of bedrijf. Dit soort informatie kan de doorslag geven voor een werkgever die op zoek is naar een kandidaat met bewezen ervaring.
Nadelen van referenties
Hoewel referenties vaak in je voordeel werken zijn er ook mogelijke nadelen. Als je bijvoorbeeld een slechte aanbeveling hebt kan dit een negatieve impact hebben op je sollicitatie. Iemand die niet goed geïnformeerd is over je werk kan twijfels oproepen bij een potentiële werkgever. Wees daarom zorgvuldig in het uitkiezen van je referenties.
6 zaken die je moet weten over referenties
Referenties bieden werkgevers een waardevol kijkje in jouw werkverleden waardoor ze beter kunnen inschatten of jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Toch zijn er veel vragen en misverstanden over het gebruik ervan. Hier zijn 6 belangrijke dingen die je moet weten!
1. Een potentiële werkgever moet altijd toestemming vragen aan jou om referenties te benaderen.
Er mag volgens de wet niet rechtstreeks contact opgenomen worden met de organisatie(s) waar je eerder hebt gewerkt. Jij zit hier altijd tussen.
2. Kies je referenties zorgvuldig
Natuurlijk beslist je potentiële werkgever over je lot wat betreft deze nieuwe baan, maar met het opgeven van referenties kun je je lot gedeeltelijk in eigen handen nemen. Kies een oud-collega of manager die lang met jou heeft samengewerkt zodat diegene weet hoe jij reageert in verschillende situaties. Daarnaast is het ook belangrijk dat hij of zij representatief is, goed kan formuleren en goed overkomt aan de telefoon.
3. Geef nooit iemand ongevraagd op als referentie.
Het is gebruikelijk dat je aan degene(n) die je opgeeft als referentie laat weten dat zij benaderd kunnen worden met vragen over jou. Op deze manier zijn je oud-collega's altijd voorbereid en worden ze niet verrast door het telefoontje. Het komt natuurlijk erg onprofessioneel over als je aspirant-werkgever belt en wordt afgewimpeld omdat je referentie geen tijd heeft. Of nog erger: geen antwoord paraat heeft. Bereid hem of haar dus voor op vragen over jou, dan rekent je oud-collega erop en heeft hij of zij een verhaal klaar.
4. Naast positieve punten bevat een waardevolle referentie ook verbeterpunten.
"Kan goed samenwerken, heeft een strategische kijk op zaken en heeft een betrouwbaar karakter." Je wilt dat deze lofzang je potentiële nieuwe werkgever bereikt, maar toch is deze referentie pas waardevol als er ook verbeterpunten worden genoemd. Het is niet geloofwaardig dat je oude werkgever alleen positieve punten kan opnoemen. Als er punten worden genoemd waarop je je kunt ontwikkelen komt de referentie pas geloofwaardig over.
5. Zet referenties niet standaard op je cv, tenzij daar in de vacaturetekst om gevraagd wordt.
Het is niet netjes om contactgegevens online te verspreiden. Dus plaats geen contactgegevens van referenties op je online cv. Je kunt het beste op je cv een kopje opnemen met "Referenties: op aanvraag".
Tijdens het eerste sollicitatiegesprek zul je merken dat er gevraagd wordt naar aanbevelingen. Dan kun je de contactgegevens na het gesprek via de mail delen. Wordt er wel in de vacaturetekst gevraagd om referenties, zet dan onder een apart kopje op je cv de bedrijfsnaam, naam van de contactpersoon met functie vermelding en het telefoonnummer waarop degene te bereiken is.
6. Een vriend(in) opgeven als referentie werkt dankzij social media echt niet meer.
Een werkgever googled zijn sollicitanten. Dat is een feit. Je kan dus met gemak aannemen dat referenties ook worden gegoogled en als blijkt dat diegene helemaal niet werkt bij het bedrijf dat je hebt op gegeven val je behoorlijk door de mand. Liegen heeft dan desastreuze gevolgen voor jouw kans op die baan. Doe het dus niet! Het is beter om geen aanbevelingen te hebben dan hierover te liegen.
Solliciteer nu op jouw droombaan via Monsterboard!
Door referenties op de juiste manier te gebruiken kun je je kansen op succes in het sollicitatieproces aanzienlijk vergroten. Heb jij je aanbevelingen paraat en ben je klaar om op de allerleukste vacatures te reageren? Creëer dan nu een gratis profiel bij Monsterboard en upload je cv. Zo reageer je vliegensvlug op jouw droombanen en kunnen potentiële werkgevers en recruiters makkelijk in contact met je komen. Ook bezorgen we passende vacatures in je mailbox. Superhandig dus!