De werkgevers- en intentieverklaring als je een huis wilt kopen
Je hebt er hard voor moeten werken en nu is het ook nog gelukt om met behulp van een makelaar jouw droomwoning te vinden. Zelfs je bod is geaccepteerd. Nu moet de hypotheek nog geregeld worden. Je hebt gehoord dat je hiervoor een werkgeversverklaring en soms ook een intentieverklaring nodig hebt. Maar wat houdt dit precies in? En hoe zorg je voor een correct ingevuld document? In dit artikel kunnen zowel werknemers als werkgevers meer informatie vinden over de werkgeversverklaring, met de belangrijkste valkuilen bij het invullen.
Werkgeversverklaring
Ben jij in loondienst? Dan heb je voor je hypotheekaanvraag altijd een werkgeversverklaring nodig. Zelfs als je een vast contract hebt. In combinatie met je loonstroken, krijgt de hypotheekverstrekker met dit document inzicht in jouw inkomen. De werkgeversverklaring is een standaard formulier op A4-formaat, waarmee bijvoorbeeld gegevens worden gevraagd over jou, je werkgever en de aard van het dienstverband. Op basis van deze gegevens kan de hypotheekverstrekker bepalen of je in aanmerking komt voor een hypotheek.
Intentieverklaring
De intentieverklaring is een onderdeel van de werkgeversverklaring. Hoewel hierover vaak verwarring bestaat, is het geen apart document. Dit deel moet de werkgever invullen als je geen vast contract hebt, dus bij een tijdelijk contract of als je nog in de proeftijd zit. De intentieverklaring staat op het formulier vermeld als ‘verklaring voortzetting dienstverband’. Hiermee geeft de werkgever bij de geldverstrekker aan van plan te zijn jou een vast dienstverband te geven. Mits je gelijk blijft presteren en de bedrijfsomstandigheden hetzelfde blijven.
Als je geen intentieverklaring krijgt van de werkgever
Stel, je krijgt geen intentieverklaring van je werkgever. Dat is vervelend, maar het betekent niet per se dat je de hypotheek niet kunt rondkrijgen. Je hypotheekadviseur kan je namelijk ook zien als een flexwerker. Hij of zij rekent dan met je gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Hierbij bepaalt je huidige inkomen de maximale hoogte van je hypotheek, afgetopt door het gemiddelde.
Tips bij werkgevers- en intentieverklaring
Er gaat nogal eens iets mis met het invullen van de werkgeversverklaring waardoor de geldverstrekker het document afkeurt. Dit zorgt voor vertraging bij de hypotheekaanvraag. In augustus 2016 is een nieuwe variant van de werkgeversverklaring geïntroduceerd, met als doel het proces makkelijker te maken en fouten te voorkomen. Dit nieuwe document kan nu ook digitaal worden ingevuld. Toch zijn er nog steeds een aantal valkuilen. Wil jij ook weten waarop je moet letten, zodat je fouten voorkomt? We noemen een paar belangrijke aandachtspunten.
Compleet en juist invullen
Zorg ervoor dat je niks overslaat. Bij elke vraag moet je iets invullen of aankruisen. Vul je de verklaring niet digitaal in? Er mogen geen dingen worden doorgestreept of weggewerkt met tipp-ex. Het komt regelmatig voor dat incomplete of verbeterde werkgeversverklaringen worden ingestuurd. Deze worden standaard afgekeurd, waarna een nieuwe verklaring door zowel de werkgever als werknemer compleet opnieuw moeten worden ingevuld. Let er dus goed op dat écht alle velden zijn ingevuld.
Welk salaris moet je invullen?
Een ander belangrijk onderdeel is het invullen van je jaarloon. Je bruto jaarsalaris op de werkgeversverklaring moet overeenkomen met dat op je loonstrook. Hoe kom je tot het correcte jaarsalaris? Bij maandelijkse uitbetaling tel je 12 maanden bij elkaar op. Krijg je elke 4 weken je loon op je rekening? Dan moet je het salaris 13 keer optellen. Houd er rekening mee dat bepaalde regelingen niet worden meegerekend. En bestaat meer dan 20% van je inkomen uit structureel overwerk? Dan krijg je te maken met andere normen. De zeven velden die ingevuld dienen te worden voor het inkomen zijn: het bruto jaarsalaris, vakantietoeslag, onregelmatigheidstoeslag, vaste 13e maand, provisie, vaste eindejaarsuitkering en inkomsten uit overwerk.
Geldigheid van de werkgeversverklaring
Een ander aandachtspunt is de datum die op de werkgeversverklaring staat. Dit heeft te maken met het renteaanbod dat je opvraagt bij een hypotheekverstrekker. De werkgeversverklaring mag op de offertedatum niet ouder zijn dan drie maanden. Dat is de dag dat je het renteaanbod van de geldverstrekker krijgt. Vanaf 1 januari 2017 verandert dit, dan geldt de dag waarop je de bindende hypotheekofferte ontvangt.
Let op! Verschillende regels
Goed opletten: niet elke hypotheekverstrekker gebruikt de nieuwe variant van de werkgeversverklaring. Sommige partijen hanteren extra regels. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een firmastempel. Informeer daarom vooraf bij je hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker hoe dit precies zit. Zo weet je zeker dat als woningzoekende het juiste formulier aan je werkgever voorlegt.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met hypotheekadviseur eyeOpen.nl.