6 Manieren om werkervaring op te doen na je afstuderen

Word je gek van startersfuncties die vragen om 5+ jaar ervaring? Met deze tips doe je gemakkelijk meer werkervaring op en solliciteer je met succes.

Na jarenlang hard studeren heb je eindelijk je diploma op zak, wat een opluchting! Als iemand een biertje verdient dan ben jij het wel. Eenmaal bijgekomen van het leren en feesten, is de tijd om te solliciteren naar je eerste echte baan dan toch echt aangebroken. Maar wat doe je als je erachter komt dat een papiertje niet voldoende is? Als je geen relevante werkervaring hebt, kan het lastig zijn om aan een baan te komen.

Afwijzing na afwijzing horen, is geen pretje. Het voelt alsof je in een vicieuze cirkel terecht bent gekomen; je wilt werk om ervaring op te doen maar je hebt ervaring nodig om een baan te landen. Frustrerend! Werkgevers vragen steeds vaker om een diploma gepaard met ervaring. Begrijpelijk want het scheelt tijd met inwerken en trainen van nieuw personeel. Maar als je net van de uni of hogeschool afkomt, is het ook heel logisch dat je weinig ervaring op de werkvloer hebt.

Gelukkig heb je zelf de touwtjes in handen en zijn er meerdere stappen die je kunt zetten om je baankansen te vergroten na je afstuderen. Een professioneel cv aanmaken en netwerken bijvoorbeeld, en natuurlijk ervaring op doen. Op welke manieren je dat het beste doet, lichten we hieronder verder toe.

Hoe kun je werkervaring opdoen?

Stages, bijbaantjes, een zomerbaan, vrijwilligerswerk en hobby's tellen allemaal mee als ervaring. Dus als je denkt geen relevante werkervaring te hebben na je afstuderen, denk nog eens goed na. Wil je werken in marketing of sales en had je naast je studie een bijbaan als winkelmedewerker? Dan heb je vast wat verkooptechnieken opgepikt. Als je zoekt naar een baan in de zorg dan telt het verzorgen van een familielid als ervaring. Heb je echt geen geoefendheid in de branche waarin je wilt werken, doe dan ervaring op via een van de volgende manieren.

1. Stagelopen

Onderdeel van veel studies is een stage. Als jij hier echter niet de mogelijkheid voor had of nog een tweede stage wilt doen voor extra ervaring, denk je misschien "kan ik nog een stage lopen na mijn afstuderen?" Het antwoord is ja. Hoewel het niet vaak voorkomt, zullen bedrijven blij zijn met een iets oudere en gemotiveerde stagiair die een duidelijk beeld heeft van wat zij of hij wil bereiken. Voor de werkgever ben je als stagiair voordeliger dan een normale werknemer en jij kunt werkervaring opdoen en je netwerk vergroten.

Ontdek hier de leukste stage vacatures.

2. Traineeship

Een traineeship is een startersfunctie waarin je wordt opgeleid tot specialist of manager. In eerste instantie klinkt dit hetzelfde als een stage, maar er zijn wat verschillen. Zo ben je als trainee een volwaardig werknemer en ontvang je een mooi starterssalaris in plaats van de traditioneel lagere stagevergoeding. Vaak is het de bedoeling dat je na je traineeship in dienst blijft bij het bedrijf, terwijl er na je stage kans bestaat dat er geen plek voor je is. Een ideale optie dus om relevante ervaring op werk op te doen na je afstuderen, meer te leren en loon te ontvangen.

Ontdek hier de leukste traineeship vacatures.

3. Parttimewerk

Na het afronden van je studie wil je graag snel beginnen met geld verdienen; je hebt immers dromen om waar te maken! Het is begrijpelijk dat je opzoek gaat naar fulltimewerk. Maar als het niet lukt een fulltimebaan te landen, overweeg dan een parttimefunctie te starten. Je kunt een bijbaantje ernaast nemen om het financiële gat te dichten. Voorbeeld: werk als logopedist drie dagen per week en sta in het weekend achter de bar. Naast dat je op deze manier meer relevante ervaring op doet, schakel je ook meer geleidelijk over van het studentenleven naar het volwassen werkleven.

Ontdek hier de leukste parttime vacatures.

4. Tijdelijk werk

Heb je wel eens gezocht naar een tijdelijke baan? Als een werknemer even stopt met werk, vanwege ouderschapsverlof of een sabbatical bijvoorbeeld, gaat de werkgever opzoek naar iemand om dit gat te vullen. In een tijdelijke functie werk je dus voor een beperkte tijd. Het nadeel hieraan is dat je na een aantal maanden opnieuw moet beginnen met solliciteren. Maar het voordeel is dat je relevante werkervaring opdoet, je netwerk vergroot, nieuwe vaardigheden leert en geld verdient.

Ontdek hier de leukste tijdelijke vacatures.

5. Vrijwilligerswerk

We begrijpen dat je graag je eigen inkomen hebt en onafhankelijk bent. Maar als je nog iets langer door kunt leven van je lening, spaarpot of lieve begripvolle ouders, is het een aanrader om vrijwilligerswerk te doen. Het geeft je voldoening en je kunt er veel van leren. Vrijwilligerswerk hoeft niet per se bij een goed doel te zijn, je kunt als vrijwilliger aan de slag bij een radio- of tv-zender of wellicht kan je lokale sportclub gratis hulp gebruiken. De zorg is altijd opzoek naar vrijwilligers. Neem contact op met een bedrijf waar jij denkt behulpzaam te kunnen zijn en bied je diensten gratis aan.

Ontdek hier de leukste vrijwilliger vacatures.

6. Freelancen

Heb je het gevoel dat je alles geprobeerd hebt maar een baan landen lukt niet? Dan creëer je toch lekker je eigen werk. Start je eigen bedrijf als websitedesigner of social mediamanager. Schrijf artikelen en stuur ze naar kranten en tijdschriften om gepubliceerd te worden of bied je diensten als freelance marketingdeskundige aan. Je doet zo ondernemende vaardigheden op, krijgt meer relevante werkervaring en wie weet leidt een freelance opdracht wel tot een vaste baan.

Ontdek hier de leukste freelancer vacatures.

Doe meer ervaring op met Monsterboard

Wij begrijpen hoe lastig het kan zijn om je eerste baan te vinden na je afstuderen. Houd je hoofd omhoog en zet door! Je weet nu hoe je relevante werkervaring op doet, voor je het weet begin je aan je eerste werkdag. Maak ondertussen een gratis Monsterboard account aan en upload je cv. Zo vinden recruiters jou voor baankansen en houden wij je op de hoogte van de nieuwste en leukste vacatures.