Werken In Het Buitenland? Zo Regel Je Dat!

Werken op een tropisch strand, in een bruisende metropool of hoog in de bergen. Wij helpen je een realiteit te maken van jouw droombaan in het buitenland.

Door Marlot Heerink-Martin, Monsterboard Medewerker

Wij Nederlanders zijn een reislustig volk. Waar je ook op vakantie gaat, er bestaat een grote kans dat je andere Oranjefans hoort of ziet. Je komt in het buitenland zelfs Nederlandse namen tegen; bijvoorbeeld de wijk Harlem – vernoemt naar de stad Haarlem – in New York City, of de plaatsnamen Bloemfontein en Kaapstad in Zuid-Afrika. Veel Nederlanders dromen ervan om te emigreren naar een mooi plekje ergens anders op de wereld en te werken in het buitenland. Een spannend en verrijkend avontuur met vele voordelen, mits je het goed plant.

Of je nu permanent in het buitenland wilt wonen en werken of tijdelijk voor een stage of tussenjaar, je kunt er veel profijt van hebben.

  • Je verbetert je talenkennis van de taal die in het land wordt gesproken én van het Engels omdat je deze toch snel als vertaalmiddel zult gebruiken.
  • Je ervaart andere culturen en tradities door te werken in buitenland ten opzichte van werken in leuke Nederlandse steden, waardoor je meer begrip voor anderen opbouwt.
  • Je leert veel mensen kennen en bouwt hierdoor een breed netwerk op.
  • Het staat goed op je cv; het laat werkgevers zien dat je ondernemend en zelfstandig bent.

De Wereld Ligt Aan Je Voeten

Maar hoe bepaal je waar je jouw reislustige hartje naartoe verhuist? De meeste Nederlanders blijven binnen Europa. In data van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) is te zien dat de voorkeur gaat naar de landen België, Duitsland en Spanje, gevolgd door Groot-Brittannië en de Verenigde Staten van Amerika. Maar ook Frankrijk, Australië, Curaçao, Turkije, Polen, Zweden en Portugal zijn populaire bestemmingen voor werk in het buitenland.

Waar jij naartoe wilt verhuizen hangt af van je eigen voorkeuren en je antwoord op de vraag 'waarom wil je werken in het buitenland?' Misschien ben je op een specifiek land verliefd geworden tijdens een vakantie of wil je werken op een locatie waar het altijd warm en zonnig is. Wellicht wil je een nieuw landschap ontdekken of een andere cultuur ervaren. Het kan ook zo zijn dat er in een ander land meer werkgelegenheid is binnen jouw branche.

Als je eenmaal een land uitgekozen hebt, is het tijd om research te doen. Het is verstandig om te onderzoeken wat de gemiddelde inkomens en huishoudelijke kosten zijn in je toekomstige thuisland. Hierdoor sta je sterk in je schoenen tijdens salarisonderhandelingen en kun je niet voor de gek gehouden worden. Bovendien weet je hoeveel je waarschijnlijk uit gaat geven aan huur, rekeningen, internet en boodschappen, waardoor je meteen weet hoeveel je minstens moet verdienen om een dak boven je hoofd te hebben. Zoek ook informatie op over verzekeringen, pensioen en onderwijs als je kinderen hebt.

Monsterboard tip: Ga eerst in het land op vakantie zodat je het kan ervaren, ontdekken en mensen kunt ontmoeten. Verhuizen naar en werken in het buitenland zonder er ooit eerder geweest te zijn, kan leiden tot een enorme cultuurshock.

Zoeken Naar Werk In Het Buitenland

Nu je weet in welk land je wilt werken en hoe de economie er daar uit ziet, kun je gaan zoeken naar een baan. Zo pak je dat aan:

  • Werk je bij een internationale organisatie? Praat dan met je baas over de mogelijkheden om binnen het bedrijf te switchen naar een functie in je gewenste land.
  • Zoek online naar werk – bijvoorbeeld bij Monsterboard.
  • Ga op vakantie in je gewenste land en speur advertenties af
  • Bezoek conferenties en evenementen om te netwerken en netwerk online.

Er zijn ontzettend veel functies waarnaar je kunt solliciteren als je wilt werken in het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld als Engels docent aan de slag voor een aantal maanden of vaste periode. Je kunt fruitplukken in de zomer of werken als skileraar in de winter. Binnen Europa is er vraag naar softwareontwikkelaars, fysiotherapeuten, werkers in de bouw, vrachtwagenchauffeurs en meubelmakers.

Monsterboard tip: Als je een mbo-, hbo- of wo-diploma hebt kun je die bij Nuffic laten erkennen waardoor buitenlandse organisaties sneller geneigd zijn je diploma te accepteren.

Heb Ik Een Visa Nodig Om Te Werken In Het Buitenland?

Of je wel of geen visum moet aanvragen om te werken in buitenland hangt af van het land waar je naartoe verhuist. Als Nederlander heb je geen visum nodig om te werken, wonen of te studeren binnen de Europese Unie en het Schengengebied. Werken in Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten kan ook zonder visum.

Verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk is sinds de Brexit iets lastiger, maar niet onmogelijk. Het Verenigd Konikrijk bepaald wie er wel en niet mag werken op basis van een puntensysteem. Zo krijg je een punt als je een baan aangeboden hebt met een bepaald salaris of als je kunt aantonen dat je de Engelse taal beheerst.

Controleer bij de ambassade van het land waar je naartoe wilt verhuizen of je een visum nodig hebt. Zorg dat je jouw visum op tijd aanvraagt als je er een nodig hebt. Hoe ingewikkeld de aanvraag is en hoelang het duurt voordat je het visum in handen hebt, verschilt per land.

Maak Een Financieel Plan

Emigreren is niet kosteloos. Je werkvisa of verblijfsvergunning kan geld kosten en de verhuizing zelf – met of zonder gebruik van een verhuisbedrijf – kost ook een paar centjes. Andere uitgaven waar je rekening mee moet houden als je gaat emigreren zijn:

  • Vertalingen van officiële documenten
  • Stempels van echtheid op documenten
  • Een nieuwe koop- of huurwoning
  • Wellicht duurdere verzekeringen in het nieuwe land
  • Vaccinaties die vereist zijn om te emigreren
  • Importeren van de auto
  • Tijdelijke dubbele woonlasten
  • Extra bankkosten als je vanaf je Nederlandse bankrekening naar het buitenland betaald

Houd ook wat extra spaargeld achterhanden; handig als je onverwachts tijdelijk terug naar Nederland moet voor een noodgeval of persoonlijke redenen.

Zorg ervoor dat je onderdak hebt in je nieuwe thuisland. Je kunt een woning huren of kopen. Het voordeel van kopen is dat je de plek eigen kunt maken en vermogen opbouwt. Maar als je niet goed weet waar je terecht komt, kan het verstandiger zijn om eerst te huren. Je kunt zelfs tijdelijk iets huren via Air BnB en altijd later, als je meer gesetteld bent, opzoek gaan naar een koopwoning. Als je van land wisselt maar niet van bedrijf, kan het zo zijn dat de organisatie waarvoor je werkt je helpt met de verhuizing en het vinden van accommodatie.

Emigratie Checklist

Er zijn nog een aantal extra's die je moet regelen voordat je vertrekt:

  • Meld je emigratie bij de gemeente waar je staat ingeschreven.
  • Zorg dat je een DigiD hebt – dit is lastig te regelen vanuit het buitenland.
  • Legaliseer je belangrijke documenten zodat deze ook door het buitenland erkend worden.
  • Registreer je als kiezer vanuit het buitenland – zo kun je stemmen tijdens Tweede Kamer verkiezingen.

Als je alles zorgvuldig onderzocht hebt zul je een super tijd hebben bij je nieuwe baan in het buitenland. Onthoud wel dat perfectie niet bestaat en je tegenslagen kunt ervaren. Wellicht moet je jouw cv aanpassen aan de gewoontes en regels van het land of loopt het sollicitatieproces anders dan je gewend bent.

Werken In Het Buitenland Begint Bij Monsterboard

Waag de sprong en maak van je droom een realiteit. Zoek naar buitenlandse vacatures bij Monsterboard en maak een gratis profiel aan. Wij ondersteunen je internationale carrière door persoonlijk loopbaanadvies naar je e-mail te sturen. Werken in het buitenland is een ervaring die je nooit zult vergeten!