Welk soort bedrijf past bij jou?

Welk soort bedrijf past bij jou?

Welk bedrijf past jou?

Bedrijven zijn er in alle soorten en maten. In de private sector kan je ze indelen in drie formaten, gebaseerd op het aantal werknemers: klein, middelgroot en groot bedrijf.

Bij een klein bedrijf werken minder dan tien mensen, een midden bedrijf loopt op tot ongeveer vijftig werknemers en alles daarboven valt onder een groot bedrijf. Elk bedrijf heeft zo zijn charmes, het is maar net waar je naar op zoek bent.

Het kleine bedrijf
In een klein bedrijf heb je veel persoonlijk contact met je collega's omdat er een handvol mensen werken, vaak kent iedereen elkaar bij de voornaam. Omdat er weinig lagen zijn in een kleine onderneming zal je in veel gevallen ook regelmatig contact hebben met de eigenaar van het bedrijf en loopt interne communicatie vlot. Door de nauwe samenwerking weet iedereen wat er op de vloer gebeurt. Dit kan zowel een voor- als een nadeel zijn: je weet hoe het met het bedrijf gaat en successen worden meestal met elkaar gevierd. Maar iedereen is ook op de hoogte van een minder geslaagde poging.  

De functieomschrijving in een klein bedrijf kan breed zijn omdat je met relatief weinig mensen alle taken moet uitvoeren. Regelmatig betekent dit een veelomvattende en afwisselende baan. Zo kan je taken die je liggen je toe trekken, maar soms betekent het ook dat de afwas door de werknemers zelf gedaan moet worden omdat er niet dagelijks een schoonmaker langs komt.

Het middelgrote bedrijf
Een middelgroot bedrijf heeft vaak meer middelen om diensten als salarisadministratie, onderhoud en servers uit te besteden. Hoe groter het bedrijf, hoe gecompliceerder om dit in eigen hand te houden. Afhankelijk van het externe bedrijf kan dit in je voor- of nadeel uitpakken. Je kan niet even snel langslopen met een vraag, maar alles wordt geregeld door mensen met verstand van zaken. 

Veelal wordt er in verschillende teams gewerkt en heb je een aantal directe collega's en een groep werknemers met wie je af en toe samenwerkt. Zo heb je met veel personen contact en kan je tijdens de lunch kiezen met wie je wilt eten. In een middelgroot bedrijf kan het een uitdaging zijn om veranderingen door te voeren. Een groep mensen die al jaren met hetzelfde programma werkt, ziet niet direct een voordeel van innovatie en als je als eerste voorstelt om minder uren te willen werken, kan je manager dat een ongewoon verzoek vinden. Maar over het algemeen geldt dat een goed verhaal het halve werk is, je moet er alleen wat meer moeite voor doen.

Het grote bedrijf
Veel grote bedrijven staan bekend om goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden en de vele richtingen die je met je carrière op kan. Een uitgebreide hiërarchie biedt zowel horizontale als verticale groeimogelijkheden. Sommige bedrijven hebben ook vestigingen in een ander land, een groot pluspunt als je een internationale carrière ambieert. Thuis- of flexibel werken is meestal goed bespreekbaar omdat je hierin niet pioniert.

Over het algemeen werk je binnen een groot bedrijf hecht samen met het team waar in je in zit, maar zijn de andere collega's slechts mensen die je tegenkomt bij de koffieautomaat. De verschillende teams hebben andere doelen waar onderling contact niet noodzakelijk is waardoor je weinig weet hebt van wat er verder in het bedrijf gebeurt. Gehaalde targets vallen in een groot bedrijf minder op, maar dat geldt ook voor gemiste deadlines of kleine misstappen.


© Monsterboard.nl