Wat is een KPI?
Een term die je vaak tegenkomt op de werkvloer maar niet altijd begrijpt. Leer meer over KPI; betekenis uitleg, het belang en voorbeelden per sector.
Heb jij duidelijk wat je doelen zijn op werk? Hoe wordt er bepaald of jij een succesvolle medewerker bent? Het is belangrijk om je KPI's (Key Performance Indicators) goed te begrijpen. Je wilt je natuurlijk niet uit de naad werken voor een taak die uiteindelijk niet belangrijk blijkt te zijn. Als je niet weet waar je voor gestraft of beloond wordt, weet je ook niet wanneer je je werk goed uitvoert. Daarom leggen we in dit artikel de KPI betekenis uit. Want wat is een KPI eigenlijk? Lees door om dit te ontdekken en te achterhalen wat jouw KPI's zijn.
Wat is een KPI?
Een KPI is een manier om de prestaties van een bedrijf, zijn werknemers, producten en campagnes te meten. KPI staat voor kritieke prestatie indicator, of key performance indicator in het Engels. Organisaties hebben doelen op een lange termijn die vertaald worden naar doelen op een korte termijn. Deze laatstgenoemde zijn gemakkelijker te beïnvloeden. KPI's maken de voortgang meetbaar en worden gebruikt om vast te stellen of de doelstellingen gehaald gaan worden.
Nu we de vraag 'wat is een KPI?' beantwoord hebben, kunnen we kijken naar waar het voor gebruikt wordt. KPI's laten – meestal met cijfers en statistieken – de voortgang van een bedrijf, team of campagne zien. Met behulp van deze cijfers wordt gekeken hoe realistisch en haalbaar de doelen zijn. Zonder kritieke prestatie indicatoren is dit enorm lastig waardoor het moeilijk is om richting te geven en strategieën te bedenken voor je bedrijf, werknemers en producten.
Waarom zijn KPI's belangrijk?
Als medewerker van een bedrijf heb jij ook KPI's. Deze worden door je werkgever gebruikt om te bepalen hoe succesvol je bent. Behaal je jouw persoonlijke KPI's niet? Dat kan uiteindelijk gebruikt worden als reden voor je ontslag. Zorg er dus voor dat je jouw KPI's duidelijk hebt en streef erna om ze te halen. Mocht je hier moeite mee hebben, voer dan op tijd een gesprek met je leidinggevende. Hij of zij kan je helpen, advies geven en je meer tijd gunnen om goede KPI-scores te halen.
Als jouw KPI's goed scoren, kun je dit in je voordeel gebruiken door het te benoemen in een functioneringsgesprek. Toon de cijfers en feiten die jouw goede KPI's bewijzen tijdens salarisonderhandelingen of om promotie te vragen. Bijvoorbeeld: als jij vrachtwagenchauffeur bent, je levertijd is kort en je bent nooit te laat, werkt je KPI in je voordeel tijdens een gesprek over loonsverhoging.
Hoe maak je een goede KPI?
Goede KPI's maak je met het SMART-principe. Dat betekent dat de volgende punten terug moeten komen:
- specific; er is geen ruimte voor interpretatie.
- measuarble; de voortgang is (met cijfers) te meten.
- attainable; de KPI komt overeen met de doelen van het bedrijf.
- relevant; het is relevant en haalbaar.
- timely; er is genoeg tijd beschikbaar om de doelen te halen.
Zet je cijfers en statistieken om in grafieken en kaarten. Met een visueel beeld van je KPI's begrijp je veel beter hoe je ervoor staat. Maar zorg ervoor dat je niet te veel kritieke prestatie indicatoren opstelt. Door te weinig een focus te leggen krijg je te veel informatie binnen waardoor het lastig is te bepalen of je jouw doelstellingen gaat halen. Laat staan het aanpassen van je plan van aanpak.
Het verschil tussen KPI en KSF
KSF staat voor kritische succes factoren en is een ingrediënt voor succes van een bedrijf. Welke elementen van belang zijn voor een organisatie verschilt, maar vaak hebben ze te maken met kwaliteit, kostprijs, levertijd en klanttevredenheid. Een KSF ligt altijd dicht bij de doelstelling van een bedrijf.
De vragen 'wat is een KSF?' en 'wat is een KPI?' zijn behandeld en je hebt gelijk, ze lijken veel op elkaar. KPI's en KSF's zijn beiden belangrijk om de strategie van een bedrijf te bepalen. Maar een KSF geeft aan wat van belang is voor het succes van het bedrijf, terwijl een KPI gebruikt wordt om het effect van de werkzaamheden binnen een bedrijf te meten.
Voorbeeld: Een bakker heeft 'klanttevredenheid' als KSF en gebruikt het aantal terugkerend klanten en het aantal klachten als key performance indicators. Zo heeft de bakker twee manieren om te meten hoe tevreden zijn klanten zijn en kan hij bepalen hoe waarschijnlijk het is dat hij zijn doelstellingen gaat behalen.
KPI-voorbeelden
Denk jij nog steeds 'wat is een KPI? Betekenis en uitleg graag!' We maken het duidelijk met de volgende KPI-voorbeelden per sector. Wie weet kun je met deze KPI-voorbeelden een antwoord vinden op je vraag 'wat zijn mijn KPI's?' Al raden we ook aan om met je leidinggevende te praten als je jouw doelstellingen niet helemaal helder hebt.
KPI sales voorbeelden:
- openstaande offertes
- aantal terugkerende klanten
- aantal nieuwe klanten
- order intake
KPI financiën voorbeelden:
- groei in omzet
- debiteuren omzet
- netto winstmarge
- omzet naar crediteuren
KPI marketing voorbeelden:
- klanten/bezoekers aantallen
- nieuwsbrief inschrijvers
- aantal orders/deals
- verkoopomzet
KPI zorg voorbeelden:
- bezetting van de OK
- wachttijden
- heropnames
- bezetting van bedden
KPI detailhandel voorbeelden:
- omzet
- aantal verkopen per dag/maand/jaar
- rijvorming bij de kassa
- het percentage retour artikelen
KPI horeca voorbeelden:
- hoelang blijft de klant zitten
- gemiddelde opbrengst per gast
- omzet per tafel
- aantal tevreden klanten
KPI productie voorbeelden:
- productietijd
- productie kosten
- aantal defecte producten
- bezettingsgraad machines
KPI onderwijs voorbeelden:
- het aantal schoolverlaters
- het slagingspercentage
- het aantal spijbelaars
- het aantal leerlingen die doorstromen naar hoger onderwijs
KPI logistiek voorbeelden:
- levertijd
- transportkosten
- laad- en lostijden
- aantal verkeerde leveringen
KPI ICT voorbeelden:
- aantal serviceaanvragen die binnen de afgesproken tijd afgehandeld zijn
- aantal incidenten die te laat zijn afgehandeld
- problemen na updates/veranderingen
- onverwachte incidenten
Haal het meest uit je carrière met Monsterboard
Nu het antwoord op de vraag 'wat is een KPI?' duidelijk is, begrijp je wellicht beter wat jouw doelen zijn en hoe je succes als werknemer wordt gemeten. Blijf op de hoogte van andere zakelijke termen en belangrijke trends door een Monsterboard profiel aan te maken; wij sturen loopbaanadvies door naar je e-mailadres. Daarnaast helpen wij natuurlijk ook in je zoektocht naar een nieuwe baan zodat je kunt groeien in je carrière.